Zašto je Kazablanka najbolji film svih vremena

Foto: WannaBeMagazine

Prevela: Milica Dragićević

1.Hamfri Bogart kao Rik Blejn

Skoro da je nepotrebno pisati o tome koliko Bogi može da poboljša film u kojem glumi. Američki filmski institut ga je proglasio najvećom filmskom zvezdom. Ako vam se on, kao glumac, ne sviđa, sigurno niste odgledali Kazablanku, Duboki san, Malteški soko, Afričku kraljicu (za koji je osvojio Oskara), Pobunu na Kejnu, Ostrvo Largo, Blago Sijera Madre, („ne trebaju nam ti smrdljivi bedževi”), Mi nismo anđeli... Samo pogledajte jedan Bogartov film, vratite se na ovaj članak, pa da razgovaramo ko ljudi.

Nije samo Bogi odličan, odličan je i lik kojeg glumi, Rik Blejn. Rik je plemenit, principijelan, velikodušan, jednostavan, jak, tajanstven, ugledan, nepredvidljiv, bogat, neodoljiv za žene i voljen od strane svojih prijatelja i zaposlenih. Voleli bismo da otvorimo Kafanu kod Rika. Voleli bismo da možemo popiti onoliko koliko je i Rik pio i da nam ne bude ništa. Jedino ne bismo pušili kao on. Kao što kapetan Lui Reno reče Ilzi Lund na početku filma, „da sam žena, bio bih zaljubljen u Rika“.

2. Ingrid Bergman kao Ilza Lund

Glumica neverovatno prirodne lepote, Ingrid Bergman osvojila je Oskara za najbolju sporednu ulogu u Ubistvo u Orijent ekspresu i Oskara za najbolju glavnu ulogu u Anastaziji i filmu Plinska svetlost. S njena tri Oskara ona je, pored Ketrin Hepbern, najodlikovanija glumica Holivuda. Bergman je takođe osvojila nagradu Emi u dva različita navrata: jednom za film Žena zvana Golda, a drugi put za Okretaj zavrtnja. Rasponi od 22 godine između dva Emija i 13 i 18 godina između Oskara čine da ove nagrade budu pravi dokaz njenog glumačkog talenta.

-profesionalno_odevanje.gif

3. Ostali glumci

Nisu samo Bogart i Bergmanova savršeni glumci. Odlična je i većina ostalih glumaca u Kazablanki, uključujući epizodiste i statiste. Od upozorenja na lešinare u Kazablanki do starog nemačkog para, epizodni delovi filma jasno se ističu.

Tu su i sporedni glumci. Klod Rejns je besprimerno odglumeo kapetana Luija Renoa. Njemu se pripisuje nekoliko nezaboravnih rečenica iz filma koje je on izgovorio na neverovatno komičan način. Pol Henrid u ulozi Lasla, iako ne bez mane, bio je dosta dobar. Njegov najbolji nastup bio je tokom scene pevačkih duela u Rikovoj kafani. Pitera Lorija je jednostavno zabavno gledati.

Ko drugi, osim Lorija, može tumačiti tako prepredenog lika kao što je Ugarte? Duli Vilson u ulozi Sema bio je dobar isto koliko i Klod Rejns. I Madlen Lebo kao Ivon bila odlična. Mnogi sporedni glumci koji pevaju Marseljezu, kao što je Lebo bili su francuske izbeglice bežeći od nacističke okupacije. Strast i suze u toj sceni su stvarni.

4. Nezaboravni citati

Kazablanka ima neke od najizvanrednijih i najpoznatijih citata svih vremena. Lista 100 najboljih citata Američkog filmskog instituta iz 2005. godine sadrži šest citata iz Kazablanke – najviše od bilo kog drugog filma. Mnogi ovi citati postali su tako neprimetno ukorenjeni u popularnoj kulturi da samo mi, filmski štreberi, znamo da su iz Kazablanke.

„U tvoje zdravlje, mala“ – Rik (Hamfri Bogart) nekoliko puta je rekao Ilzi (Ingrid Bergman).
„Sviraj to ponovo, Sem“ – ovaj deo teksta ne nalazi se u filmu. Čućete „Odsviraj je jednom, Sem“, „Sviraj, Sem“, „Pevaj, Sem“ ili jednostavno „Sviraj“, ali nećete čuti „Sviraj to ponovo, Sem“.
„Okupi dežurne krivce“ – ovaj citat je toliko poznat da čak postoji i film Dežurni krivci.
„Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva“ – ovo je još jedna pogrešno citirana rečenica.
„Od svih birtija u svim gradovima na ovom svetu, ona uđe u moju“.
„Šokiran sam, šokiran sam otkrićem da se ovde kocka“ – ova rečenica se stalno ponavlja u filmu.
Sledeći je jedini citat na listi koji se ne nalazi na listi 100 najboljih citata Američkog filmskog instituta. „Uvek ćemo imati Pariz“ – ova rečenica ne prestaje da se ponavlja u popularnoj kulturi.

5. Scenario

Ah, taj scenario za Kazablanku. Od pobedonosnog Oskara do nezaboravnih citata, briljantne komedije i srcecapajuće romantike, nema puno stvari koje fale ovom filmu. Ovaj film sa, naizgled, jednostavnim zapletom, morate pogledati više puta kako biste razumeli njegovu kompleksnost. Na površini imate ljubavni trougao koji čine Rik, Ilza i Viktor. To je sve očigledno. Međutim, ima li još ženskih likova, osim Ilze, sa tolikom složenošću karaktera?

Ona je ženstvena s tipično ženskim pogledima. Bori se između ljubavi prema Riku i plemenite odanosti mužu. Koleba se između ljubavi i odgovornosti. Tokom filma Rik se polako menja iz cinične, zaguljene i sobom zaokupljene osobe u najplemenitijeg heroja. On je na početku, kad upoznaje Ilzu, tvrdog srca da bi na kraju žrtvovao svoju ljubav, a verovatno i svoju slobodu da pomogne Viktoru i Ilzi da pobegnu u Ameriku. Naravno, postoje i filmske podradnje sa Luijem, Ivon, Semom, Aninom, majorom Štraserom i Ferarijem. I lista se može još dopunjavati.

6. Muzika iz filma

Priznajte. Kad god ste čuli pesmu Dok vreme prolazi, uvek ste se setili Kazablanke. Film je dobio i Oskara za najbolju muziku za Dok vreme prolazi. Pesma je toliko povezana s filmom da je od njega neodvojiva iako nije ušla u film.

Herman Hapfeld je 1931. godine napisao Dok vreme prolazi, kako se pretpostavlja za brodvejski mjuzikl pod nazivom Svi su dobrodošli. Predstava nije bila uspešna i kao i kod većine pesama i ova je brzo izbledela i postala skoro zaboravljena. Nekoliko godina kasnije, 1940. godine, izvesni Mari Barnet pisao je dramu o kafani u Kazablanki. Barnet je na kraju prodao Braći Vorner prava na predstavu, koji su je pretvorili u filmski klasik, Kazablanka.

Casablanca_Humphrey_Bogart_Ingrid_Bergman_ico.png
Foto: Miss top ten image

7. Komedija

Da, tačno je. Kazablanka je jedan od najlepših ljubavnih filmova iako ima dozu duhovitosti. U scenariju postoje suptilno komični delovi, od kojih su neki sad navedeni: pobedivši u ruletu, Anina i njen suprug kažu Luiju da će sutra doći do njegove kancelarije po vize. Jan (Aninin suprug) kaže Luiju: „Bićemo tamo u 6“, a Luji odgovora „A ja u 10“.

Kad Anina pita Rika kakav je Luji kao osoba, Rik odgovara „Ah, on je isti kao i svi ostali muškarci i još više od toga“. Scena kad Rik uputi pogled Emilu nakon što je Luiju doneo novac od kockanja i kad kaže „Šokiran sam, šokiran...“ neprocenjiva je.

Postoji još mnogo, mnogo ovakvih primera u filmu. Duhovitost je savršena protivteža skoro neizdrživoj romantici, što je odredilo modernu romantičnu komediju.

8. Neprolazna popularnost

Suprotno velikom broju „odličnih“ starih filmova, Kazablanka je i danas ostala popularna. Ona je bila, a možda je i još uvek, najrepriziraniji film na američkim televizijama. Još jedan dokaz njegove popularnosti može se videti u fakultetskim kampusima širom Amerike. Postoji duga tradicija prikazivanja Kazablanke tokom ispitnog roka započeta 1957. godine u Kembridžu u Masačusetsu. Sve karte se skoro uvek rasprodaju.

9. Ambijent

Zašto gledamo filmove? Za većinu ljudi filmovi su beg iz svakodnevnog života.
To je prilika da na kratko proživimo svoja maštarenja na posredan način.
Kazablanka nam na više načina omogućava ta maštarenja, a ponajviše nam pruža egzotični ambijent. Grad Kazablanka oduvek je bio tajnovit, pogotovo tokom Drugog svetskog rata kad se radnja filma odvija. Monologom na početku filma na briljantan način utvrđuje se tajnovit i egzotični ambijent.

10. Najlepša filmska ljubavna priča

Romantika u filmu Kazablanka skoro je pa opipljiva. Film je doslovno prepunjen romantikom. Viktor toliko voli Ilzu da je spreman da rizikuje svoj život da je spase. IIza toliko voli Rika da je spremna da rizikuje svoj život kako bi bila s njim. Rik toliko voli Ilzu da je spreman na sve kako bi ona bila njegova, ali on je plemenit i prepušta je Viktoru znajući da bez nje, Viktor neće nastaviti da se bori protiv Nacista. I na kraju, Američki filmski institut proglasio je Kazablanku najlepšom ljubavnom pričom svih vremena.

11. Najbolji film 1944. godine

Film Kazablanka nominovan je za neverovatnih sedam Oskara, od kojih je osvojio tri – za najbolji film, za najbolju režiju i najbolji scenario. Bogart je bio nominovan za najboljeg glumca, Klod Rejns za najboljeg sporednog glumca, Artur Edeson za najbolji crno- beli film, Oven Marks za najbolju montažu (za odličan podvig zajedno sa svim pokušajima snimanja i menjanja scenarija) i Maks Stajner za najbolju muziku.

image.jpg
Foto: WallPaperSend

12. Kraj filma

Kraj Kazablanke poznat je čak i onima koji nikad nisu gledali film. Legendarna poslednja rečenica „Lui, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva“ nije bila deo prvobitne verzije. Ona je dodata kasnije.
Bez te rečenice film ne bi imao isti efekat na gledaoce.

Kad sve saberemo – nekoliko najboljih svetskih glumaca, jedna od najboljih filmskih pesama, tona nezaboravnih citata, dobar scenario, egzotični ambijent, dobar razvoj likova, beskrajna romantika – teško je reći da postoji bolji film od Kazablanke u istoriji kinematografije.


Izvor: WhatCulture

Milica je zaljubljenik u engleski jezik i književnost koja smatra da je svaki novi prevod dokaz da jezik ne sme biti prepreka ka širenju novih vidika.