Zašto je čitanje važno?
Pixabay

Džordž Martin je u svom delu Ples sa zmajevima napisao: „Čitalac živi hiljadu života pre nego što umre… Čovek koji ne čita živi samo jedan“. Čitanje zaista jeste važno, svaka nova stranica je jedna nova avantura, a mogućnosti ličnog usavršavanja su bezbrojne.

Pixabay
Pixabay

Čitanje je gotovo besplatno

Kupovina knjiga čest je skupa investicija , ali biblioteke su tu kao mnogo povoljnija varijanta. Osim toga, na internetu su dostupne onlajn biblioteke s mnoštvom besplatnih knjiga.


Prekratite vreme

Današnje tehnologije omogućile su brz i lak pristup knjigama putem telefona, tableta ili računara. Na ovaj način svakodnevne aktivnosti, poput vožnje gradskim prevozom ili čekanja u redu mogu lako da se prekrate.


Zabavno je

Svet književnosti je toliko raznolik, da  svaka osoba na svetu može pronaći žanr koji bi joj bio zanimljiv. Akcija, drame, romani, reportaže… Knjige mogu da dovedu i do smeha i do suza. U svakom slučaju, čitanje nikako nije dosadno.


Učenje novih reči

Što više čitamo to više obogaćujemo rečnik, to je korisno za školovanje ili posao kao i za privatne veze koje ostvarujemo sa drugim ljudima. Sposobnost da iskažemo svoje misli na pravi način i upotreba odgovarajućih reči u određenim trenucima sprečava da dođe do nesporazuma. Pored toga, čitanjem se poboljšava i elokventnost, a govor je temelj svake komunikacije.


Usvajanje novih znanja

Svako čitanje je zapravo učenje. Bilo da se radi o ljubavnom romanu ili naučnom članku, čitanjem se nezaobilazno usvajaju nove informacije. 

Pixabay
Pixabay

Vežba za mozak

Nije samo telu potrebna vežba, isto je i sa umom. Kao što je za telo zdravo jutarnje trčanje, tako je i za mozak zdravo čitanje, jer zahteva koncentraciju i intelektualnu aktivnost.


Poboljšavanje koncentracije

Zbog svakodnevnih obaveza dane provodimo u žurbi, obavljajući više stvari istovremenu. Na kraju dana to rezultira umorom tela i uma. Nasuprot tome, čitanje zahteva mir i koncentraciju. Iako se mnogima dešava da imaju problema sa fokusiranjem na ono što rade, čitanje je odlična vežba. Poboljšavanjem koncentracije dolazi i do poboljšavanja produktivnosti.


Opuštanje

Beg od svakodnevnog života nije nemoguć, već se nalazi upravo između korice knjiga. Dobar roman može da odvede u drugi svet, a naučni članak može da okupira pažnju. Nakon te pauze možemo se vratiti svakidašnjem životu bistrog uma i raščišćenih misli.


Čitanje je prijatno i korisno. Stvara edukovane i inspirisane ljude pune ideja. Nije li baš to potrebno svetu?

Izvor: edukacija.rs