Zanimljivosti o filmu „Lepotica i Zver“

FOTO: U Discover Music

Diznijev film „Lepotica i Zver“

Ovaj film je bio pravi hit u svetu animacije. Premijerno je prikazan 22. novembra 1991. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i time se utvrdio kao jedna od najdražih priča ikada. „Lepotica i Zver“ je priča o prelepoj devojci koja se zove Bel, koju jedna zver zarobljava u svom zamku. Uprkos svojim strahovima, devojka postaje prijateljica sa svim začaranim ukućanima zamka i otkriva da Zver ima veliko srce – srce pravog princa.

beauty-and-the-beast.16844.jpg

FOTO: Subscene

Film je odmah bio svrstan u jedno od maestralnih kinematografskih dela. Nezaboravna priča o ljubavi i prijateljstvu i, uz to, prvi animirani film koji je bio nominovan za Oskara za najbolji film (kog je kasnije odneo film „Kad jaganjci utihnu“), pre filma „Do neba“. Najzad, film „Lepotica i Zver“ iz 1991. godine osvojio je dva Oskara (najbolja muzika i najbolja pesma), tri Zlatna globusa i četiri Gremija, kao i brojne druge nagrade. Povrh svega ovoga, bileternica na premijeri je zaradila više od 100 miliona dolara i film je postao mjuzikl koji se prikazivao u pozorištu Brodvej celih 13 godina, a bio je izvođen i na scenama u više od 20 zemalja sveta.

Originalna priča

Bio jednom jedan mlad i naočit princ, a isto tako i drzak i sebičan, koji je živeo u prelepom zamku. Pravio je ekstravagantne zabave na koje su dolazile lepotice iz čitavog sveta, ali se u zamku pojavljuje jedna siromašna starica, tražeći sklonište od oluje i za uzvrat mu nudi jednu ružu, ali on odbija predlog ne znajući da se zapravo radi o veštici. Za kaznu, veštica baca kletvu na zamak, pretvara princa u zver, a sve koji su boravili u zamku u razne predmete. Da bi se oslobodio prokletstva, on će morati da nauči da voli druge i da bude dostojan njihove ljubavi pre nego što poslednja latica začarane ruže otpadne… U suprotnom će princ Adam zauvek ostati zver.

beauty-and-the-beast-rank-songs.jpg

FOTO: Hypable

Pouka priče

Ova klasična priča, koja nam šalje jasnu poruku, da se lepota nalazi u unutrašnjosti, odvija se u Francuskoj u XVIII veku i prvi put je bila objavljena kao bajka pod nazivom La Belle et la Bête, koju je napisala Gabrijel-Suzan Barbo de Viljanov. Ovo je jedna priča za koju vreme ne prolazi, zbog čega danas postoji nebrojeno mnogo njenih interpretacija u svim oblicima.

Lik Lepotice razbija stereotipe

Pre premijere filma „Lepotica i Zver“ 1991. godine, većina ženskih likova u animiranim filmovima su bile vrlo pasivne, skoro beznačajne, ali Bel je sušta suprotnost. Ona je pametna, interesuje je književnost, ima svoje mišljenje, nije je lako uplašiti, zabavna je i odlučna. Njena ličnost je postala uzor devojčicama širom sveta i ona je prvi savremeni feministički ženski lik u animiranom filmu.

bella7.jpg

FOTO: Muy Interesante

Igrani film „Lepotica i Zver“

U novom igranom filmu zasnovanom na emotivnoj priči Lepotice i Zveri igraju: Ema Votson u ulozi Bel, Den Stivens u ulozi Zveri, Luk Evans kao Gaston, lepotan, ali običan seljak koji se udvara Bel, Kevin Klajn, dobitnik Oskara, je Moris, ekscentričan, ali očaravajući Belin otac, kao i Džoš Gad, Juan Mekgregor, Stenli Tuči, Gugu Mabata-Rou, Odra Mekdonald, Ijan Makalen i Ema Tompson. Alan Menken je autor muzike za film, koji uključije i nove snimke originalnih pesama, koje su napisali on i Hauard Ešman, kao i neke nove melodije. Džon Ledžend i Arijana Grande interpretiraju temu „Lepotica i Zver“, koja se pojavljuje u završnoj špici.

Snimanje filma „Lepotica i Zver“ se odvijalo u prostorijama studija Shepperton (gde su snimljeni filmovi kao što su „Lorens od Arabije“, „Oliver!“, „Gandi“, „Putovanje u Indiju“, „Paklena pomorandža“), koji se nalazi u okolini Londona i na nekoliko lokacija izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj studio ima dovoljno ogroman plato da se na njega postavi 27 setova koji su bili neophodni za ovogodišnji film. Setovi su takođe prošli kroz skenere računara i time su postali digitalnog 3D formata, kako bi digitalno stvaranje vizuelnog filma otpočelo pre početka snimanja, radi kasnije adaptacije osvetljenja i kamera. Više od 1000 članova tima je radilo bez predaha na ukrašavanju ogromnih setova i mnogi detalji su bili izrađeni ručno. Takođe je učestvovalo više od 150 statista, na stotine životinja i korišćeno je beskonačno mnogo aksesoara i rekvizita.

bella10.jpg

FOTO: Muy Interesante

Svi šefovi odeljenja ekipe za dizajn ovog filma su bile žene, kao i odgovorna za montažu i direktorka kastinga, i sve su profesionalci najvišeg nivoa. Kako kaže distributer, takođe žena, to je jedna zaslužena počast osnaživanju žena, što je poruka koju prenosi ova priča.

Kako bi se stvorila Zver realističnog izgleda u stvarnosti, bila je korišćena kombinacija snimaka fizičke interpretacije glumca i tehnologije snimanja facijalnih ekspresija MOVA. Tako su, na primer, scene u kojima je Zver sa ostalim glumcima snimljene na setovima, gde je Stivens na štulama, nosi dodatke koji predstavljaju mišiće i preko toga sivi bodi. Scene u kojima je Zver sa animiranim likovima su se snimale dok je glumac nosio sivi bodi iz nekoliko delova sa indikatorima za vizuelne efekte.

BATB-beauty-and-the-beast-2017-40136389-357-500.jpg

FOTO: Fanpop

„Den daje veliku toplinu i razne nijanse liku i znao je kako da probudi sav bol i ljudskost koji su bili u Zveri. Najveće poštovanje u njegovoj moćnoj interpretaciji, pre svega, izazivaju njegove oči i njegov glas. Bilo je fascinantno“, prokomentarisao je Bil Kondon, režiser filma. Zver je hibrid koji ima lavlju grivu, bradu i telesnu građu bizona, očnjake i nos divljeg medveda, muskulaturu gorile, noge i rep vuka i ogromno medveđe telo.

Zanimljivo je to da, iako se priča odvija u Francuskoj, jedini koji ima francuski naglasak jeste svećnjak (Lumijer, sobar) koga u najnovijoj verziji filma igra glumac Juan Mekgregor. Takođe se pojavljuju i Ijan Makalen kao Časvort (časovnik sa odžaka kamina), odani batler Zveri, Ema Tompson kao Gospođa Čajnik, pretvorena u istoimeni predmet, Odra Mekdonald kao Madam de Plakar, operska pevačica zamka koja je bila pretvorena u ormar i Stenli Tuči kao maestro Kadenca, kompozitor i muž Madam de Plakar, koji je bio pretvoren u klavikord.


IZVOR: Muy Interesante