Zanimljivosti koje niste znali o Tesli
Pixabay

Njegov usamljenički život je uvek bio prava misterija za svetsku populaciju, a posebno za novinare. Svako je želeo da dođe do neke informacije vezane za njegov privatan život i da je prvi objavi. Često te informacije nisu bile tačne, nekada su preterane, ali ono što je sigurno je da je ovaj naučnik zaista imao čudne navike i fobije. One su uticale na njegov rad i svakodnevno bile prisutne u njegovom životu.

Broj tri

Sve što je radio, Tesla je morao da uradi tri puta - od pranja ruku, pa sve do ulaska u zgradu (oko koje prethodno mora da obiđe tri kruga). Ne samo što je bio opsednut brojem tri, nego i svim brojevima deljivim sa njim. Ovaj fenomen mnogi su povezivali sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem.

Zapremina jela

Kako kažu njegovi prijatelji i oni koji su imali priliku da ga vide u restoranima, Tesla je izračunavao zapreminu svakog zalogaja. Bio to tanjir supe ili šolja kafe, pre nego što zalogaj/gutljaj prinese ustima, morao je da izračuna njegovu zapreminu. Samo tako mu je jelo donosilo zadovoljstvo. Kažu da je zbog toga najviše voleo da jede sam.

Svetlost

„Moć” koju je pokušao da iskoristi u svom radu je pojava blještavih slika i prizora iz rane mladosti. One su mu maglile pogled na stvarne predmete i prizore. Tesla, međutim, to nije nazivao halucinacijom, ali je tvrdio da zbog jasnoće tih slika često nije uspevao da razlikuje šta je stvarno, a šta ne. 

Golubovi

Tesla je svakog dana odlazio u park i hranio golubove, a ranjenima je pomagao u svojoj hotelskoj sobi. Posebno mesto u njegovom srcu zauzela je jedna golubica, koju je voleo kao nijedno drugo biće. Isticao je da njegov život ima svrhu dokle god brine o njoj, zbog čega ga je njena smrt duboko pogodila. 

Pixabay
Pixabay

Biserne minđuše

Tesla nije voleo ženske minđuše, a biserne su mu stvarale posebnu odbojnost. Ne samo što ih nije voleo, nego je čak izbegavao i komunikaciju sa ženama koje ih nose. Jednom prilikom su ga upoznali sa lepom gospođicom iz visokog društva, ali Tesla je jedva uspostavio komunikaciju, pa je čak i izbegavao pogled ka njoj, upravo zbog bisera koje je nosila.

Usamljenički život

Svetska javnost je večno pokušavala da dozna nešto o Teslinom ljubavnom životu. Međutim, on nikada nije pokazivao veliku zainteresovanost za žene, pa nikada nije ni našao životnu saputnicu.

Prema navodima savremenika, postoji priča kako je verovao da celibat dobro utiče na njegovo stvaralaštvo. Iako su novinari stalno pokušavali da otkriju postoji li žena koja će okupirati misli velikog naučnika, on je ipak ostao sam.

Nervni slom

Doktori su nazvali neizlečivom bolešću Teslino izoštreno čulo sluha. Mogao je da čuje voz na udaljenosti od 880 km, kucanje sata udaljenog tri sobe od njegove, a sletanje muve na sto za njegov sluh bilo je nepodnošljivo. On je pisao o tome kao o „zaglušujućoj buci izdaleka i izbliza”.


Zanimljivosti poput ovih, koje se ne mogu naći na najpoznatijoj internet enciklopediji, dovode do pitanja kolika je granica između genijalnosti i ludosti. Pretpostavićemo da ovakve rituale i fobije ne možemo da shvatimo, baš kao što ni u potpunosti ne možemo da razumemo njegovu genijalnost.


Izvor: Portal Mladi