Zanimljivi svadbeni običaji

Foto: Love to know

Priredila:Jovana Milovanović

Poznat nam je običaj koji se praktikuje u zapadnim kulturama da mlada baca bidermajer i da se veruje da će se devojka koja ga uhvati sledeća udati.

07_12_USA_destination_wedding_tradition.jpg

FOTO: La casa de los vestidos

Muškarac na Fidžiju mora baš da se potrudi oko budućeg tasta pre nego što mu zatraži ženinu ruku, da mu kao poklon kupi ogrlicu od zuba kita. Tek onda može dobiti dozvolu od tasta da zaprosi svoju dragu.

U Škotskoj postoji jedan veoma neobičan običaj u kojem mladence pre venčanja polivaju kiselim mlekom, ribljom čorbom, pokvarenim jajima i raznom drugom hranom jakog i upečatljivog mirisa. Ovo se radi jer se veruje da će onaj par koji uspe sve ovo da podnese podneti i sve teškoće u braku i zajedničkom životu.

22_05_Scotland_destination_wedding_tradition.jpg

FOTO: La casa de los vestidos

Simpatičan običaj ima i etnička zajednica Daur koja živi u određenim delovima Kine gde kokoška određuje kada će biti svadba. Posle proslave u mladoženjinom domu, mlada se poziva da zakolje kokošku zajedno sa svojim izabranikom, a datum svadbe zavisi od toga kako izgleda jetra kokoške. Ukoliko jetra izgleda loše, onda je potrebno zaklati još jednu kokošku.

Za razliku od zajednice Daur, Indijci žrtvuju drvo. Postoje određeni delovi Indije u kojima se veruje da je devojka ukleta i da će izazvati ranu smrt supruga ukoliko je rođena u određenom astrološkom periodu. Iz ovog razloga se obavlja ceremonija venčanja sa drvetom pre zvaničnog venčanja tokom koje se drvo iseče kako bi se mlada oslobodila kletve.

indija_udaja_za_drvo.jpg

FOTO: Kafenisanje

Muškarci iz Velsa poklanjaju svojim damama takozvanu „ljubavnu kašiku“ kao dokaz da su sposobni da izdržavaju svoju buduću porodicu. Ova kašika se izrađuje od drveta i uglavnom ima izrebarene elemente koji simbolišu ljubav. Ova tradicija se primenjuje i u Skandinaviji i nekim zemljama Istočne Evrope.

U Mauritaniji se veruje da debele žene donose blagostanje, pa odatle običaj da se mlade ugoje pred samo venčanje, što se kasnije negativno odražava na njihovo zdravlje.

Tradicionalno nemačko venčanje nalaže da gosti lome porcelanske posude sa ciljem da se oteraju zli duhovi. Mladenci treba zajedno da počiste nered jer na taj način shvataju lekciju da brak neće uvek biti jednostavan, ali da je moguće savladati sve prepreke zajedničkim snagama.

IZVOR: Kafenisanje

Jovana najviše voli u slobodno vreme da putuje, da se bavi dekupažom, uči jezike, čita knjige, gleda filmove i serije i piše tekstove.


Pročitajte i:

Najpopularniji vidikovci na svetu
Podzemni muzej umetnosti
10 filmskih predloga za mirno veče kod kuće