Za i protiv - uticaj društvenih mreža na vaš život
Pexels

Sve se češće javlja prizor gde mladi sede u nekom kafiću, ispijaju svoja pića duboko zagledani svako u svoj mobilni telefon. Ponekad se samo osmehnu za „grupni selfi“, i to je to. Kao da nisu tu da bi se družili, pričali, smejali... već da bi se „čekirali“, „tagovali“ i samim tim, bili viđeni na društvenim mrežama.


Ovo postaje slika modernog doba sa modernom tehnologijom. Iz ovoga se, nažalost, izvlači logičan zaključak, da su društvene mreže sve, samo ne druženje, u pravom smislu te reči.


Neke od najpopularnijih, kao što su Facebook, Instagram Twitter, prenose vam pogrešan način gledanja na stvari. Na fotografijama su lepe devojke, zgodne, našminkane, obučene po poslednjoj modi i provode se u najboljim klubovima. Tamo su parovi savršeni, njihova ljubav je najjača na svetu... Ali, nije baš sve kao što izgleda.

unsplash
unsplash

Većina devojčica želi biti poput tih savršenih devojaka koje uživaju u životu, a zapravo nemaju pojma kakve su one bez sve te šminke i garderobe, kakav je zaista njihov život iza kulisa društvenih mreža. Da li su zaista srećne?


Isto je i sa zaljubljenim parovima i njihovom savršenom vezom. Ko vam može sa sigurnošću reći koliko se oni zapravo vole? Da li je to prava ljubav?


Vi vidite samo ono što oni žele da vam plasiraju i ništa više od toga. Čak su i mnoga istraživanja pokazala da društvene mreže izazivaju zavisnost.


Ali, pored mana, naravno da sve društvene mreže imaju i svoje prednosti. Pomoću njih možete da komunicirate sa dragim ljudima koji su daleko od vas. Da razmenjujete fotografije sa njima. Da osvežite stara prijateljstva i tako ostajete u kontaktu sa njima. 


unsplash
unsplash


Možete doći do raznoraznih oglasa za posao, pa čak i da pokrenete svoj biznis. U ovom slučaju (što se tiče sopstvenog biznisa) društvene mreže su vaš najbolji prijatelj i saradnik. Takođe, možete promovisati svoje proizvode i tako uvećate zaradu i dođete do novih kupaca ili klijenata.


Preko društvenih mreža možete saznati o dešavanjima u svetu i kod vas. Isto tako, možete dobiti vredne informacije koje se tiču edukacije preko raznih kurseva i radionica iz različitih oblasti. Na kraju krajeva, dobre su i za dokolicu. Dok odmarate uz šolju kafe možete da uživate u omiljenim sadržajima, ali nemojte ni preterivati.


Na vama je da odlučite da li društvene mreže imaju pozitivan ili negativan uticaj na vaš život i da se ponašate u skladu sa svojim stavovima.