Vodič kroz Gaudijevu Barselonu

FOTO: ICL-GNSS

Gaudijevi arhitektonski poduhvati nalaze se na mnogobrojnim lokacijama ovog poznatog umetničkog grada, a neke od njih vam predstavljamo u nastavku:

1. Sagrada Familija (Sagrada Familia)

sagrada_familia.jpg

FOTO: Free

Ova impozantna građevina koja predstavlja pravo arhitektonsko čudo danas je najprepoznatljivije obeležje Barselone. Gradnja je počela davne 1882. godine, a radovi još uvek traju. Konačni završetak predviđen je za 2030. godinu. Ovo Gaudijevo najpoznatije delo prepuno je simbolike vezane za religiju: tri velike fasade su posvećene rođenju Hrista, Hristovim mukama i Hristovoj slavi; dvanaest kula simbolizuju dvanaest apostola; četiri velike kule predstavljaju četiri jevanđelja; kupolasta kula je simbol Device Marije, a najviša centralna kula posvećena je Svetom Salvadoru i upravo će ova kula nakon konačne izgradnje biti jednaka visini brda Monžuik. Sagrada Familija je 2005. godine uvršćena na listu svetske baštine. Takođe, 2010. godine papa Benedikt XVI je objekat proglasio bazilikom i od tada se može posetiti i unutrašnjost ove građevine.

2. Kuća Batljo (Casa Batlló)

casabatllo.jpg

FOTO: Casamona

U samom centru Barselone nalazi se Kuća Batljo, na poznatom šetalištu Paseo de Gracia, i predstavlja jedno od najsmelijih i najneverovatnijih Gaudijevih dela. Ova građevina je jedan od najvažnijih predstavnika arhitekture modernizma. Gaudi je 1875. godine iskoristio rekonstrukciju jedne stare kuće i obeležio je eksplozijom tehnike trenkadis (trencadís), odnosno fasadom prekrivenom mozaicima napravljenih od izlomljenih komadića keramike,što zidovima daje talasast efekat. Pored trenkadisa, prepoznatljivi su i lančani lukovi i obojeni dimnjaci. Iz određenog ugla posmatranja, krov ove kuće podseća na leđa zmaja što predstavlja vezu sa legendom o Svetom Đorđu i još jedan primer Gaudijeve tendencije da ovakvim simbolima spoji arhitekturu i religiju.

3. Kula Beljesguard (Torre Bellesguard)

Bellesguard_horitzontal_2.jpg

FOTO: Slow vegan travel

Ova građevina, poznata i pod imenom Casa Figueres, izgrađena je između 1900. i 1909. godine u okrugu Saria-San Žervazi, na istom mestu gde je nekada bio dvorac iz 1410. godine. Ona predstavlja mešavinu srednjovekovnog i modernističkog stila. Na ovaj način je Gaudi iskoristio elemente koji su ostali od prethodne građevine iz srednjeg veka kako bi ih spojio sa svojim karakterističnim stilom, stvarajući građevinu koja ipak ima nešto ravniju formu nego što je uobičajeno za njegova dela. Mozaici, detalji od kovanog gvožđa, elementi ugrađeni u fasadu,veliki prozori i ivice od cigle kompletiraju ovo delo koje se nalazi u podnožju planine Koljserola, na mestu sa kog se pruža neverovatan pogled.

4. Kuća Kalvet (Casa Calvet)

Casa_Calvet_600x337.jpg

FOTO: Globotreks

Ova kuća je jedan od prvih Gaudijevih projekata, a sagrađena je davne 1899. godine po nalogu poznatog proizvođača tekstila Perea Martira Kalveta. Kuća Kalvet je jedno od najkonvencijalnijih Gaudijevih dela, iako se začeci njegovog specifičnog stila vide na zastakljenoj terasi iznad ulaza i na fasadi valovite strukture koju čine tri obrnuta trolisna luka i dva istaknuta, koji su ukrašeni sa po jednim gvozdenim krstom. Kuća je smeštena u delu Barselone koji se zove Ešample i proglašena je za najlepšu kuću 1900. godine od strane gradske skupštine Barselone. U svoje vreme, Kuća Kalvet je bila stambena zgrada sa poslovnim prostorom, a danas je jedan deo pretvoren u restoran.

5. Kuća Mila (Casa Milà ili La Pedrera)

casa_mila.jpg

FOTO: Just fun facts

Ako Sagrada Familija predstavlja Gaudijevo remek-delo, onda je Kuća Mila pravi primer svega što je Gaudi smatrao modernizmom. Trenutak kada je Pere Mila naložio gradnju stambene zgrade ujedno je bio i znak za velikog katalonskog arhitektu da potpuno probudi svoju genijalnost. Izgradnja je trajala između 1902. i 1906. godine, a kuća je postala prepoznatljiva po svojoj valovitoj fasadi, nalik morskim talasima, čiji balkoni od kovanog gvožđa podsećaju na morske alge. UNESKO je 1984. godine ovu kuću proglasio svetskom baštinom. Objekat poseduje dva kružna unutrašnja dvorišta koji omogućavaju strujanje vazduha i veći prodor svetlosti, a turisti mogu posetiti jedan sprat koji oslikava život te epohe.

6. Kuća Visens (Casa Vicens)

Casa_Vicens_52521.jpg

FOTO: Expedia

Prvi značajan angažman Gaudi je dobio 1888. godine kada je industrijalac Manuel Visens poželeo da napravi drugu rezidenciju za svoju porodicu. Jedan od zidova zgrada deli sa jednim manastirom i građena je u orijentalnom mavarskom stilu (mudéjar). Zidovi su napravljeni od kombinacije kamena, cigle i pločica koje su oslikane žutim cvećem,koje je karakteristično za ovaj kraj, a unutar zgrade ističu se visoki plafoni napravljeni od drvenih greda, dok je pod ukrašen mozaikom u rimskom stilu.

7. Škola Terezijanskog reda (Colegio de las Teresianas)

Fachada_colegio_Teresianas.jpg

FOTO: Pinterest

Imajući u vidu da nije reč o originalnom Gaudijevom delu, sam arhitekta je morao da se prilagodi projektu koji je već započet, ali i budžetu odvojenom za njegovu izgradnju. Terezijanska škola nalazi se u okrugu General Mitre gde se ističe po svom obrazovnom ugledu i osmatra Barselonu kroz prozore paraboličnih lukova, obavijena zidinama na kojima je Gaudi ostavio svoj pečat. Arhitekta je ujedno ispoštovao želju crkvenog odreda da građevina održi svoju ozbiljnost i jednostavnost, koristeći ciglu sa spoljne, a zidove od gipsa sa unutrašnje strane. Gradnja se završila 1889. godine, a ono što je tipično „gaudijevsko” za ovu školu je hodnik sa lančanim lukovima, kao i stepenište od četrnaest stepenika koje ne vodi nikuda.

8. Palata Gvelj (Palau Güell)

Facade_of_the_Palau_Guell.jpg

FOTO: Civic arts project

Privatna rezidencija poznatog Gaudijevog mecene, grofa Gvelja, predstavlja pravi odraz talenta i kreativnosti arhitekte. Ova građevina je skoro bila zaboravljena, sve do 2011. godine kada su radovi na rekonstrukciji konačno završeni. U pitanju je spoj klasičnog stila i inovatinih detalja kao što je, na primer, parabolični luk. Svaki sprat ove palate, od prvog do poslednjeg, simbolično predstavlja uzlaznu putanju karijere grofa Gvelja. Tokom posete, turisti mogu videti upadljivu kupolu koja se izdiže iznad glavnog salona i unosi prirodnu svetlost u palatu ili dvadeset različitih dimnjaka koji su posebno projektovani za ovo izuzetno delo.

9. Park Gvelj (Park Güell)

ulaz_u_park_gvelj.jpg

FOTO: Barcelona exprience

U pitanju je još jedno Gaudijevo arhitektonsko čudo po narudžbini grofa Gvelja. Prvobitan plan je bio da se sagradi stambeni kompleks od 40 kuća raspoređenih na površini od 15 hektara. Na kraju, izgrađene su samo dve kuće, a prostor je pretvoren u jedinstveni park koji danas predstavlja obeležje grada Barselone. Na ovom impozantnom projektu Gaudi je radio od 1900. do 1914. godine, a kao dokaz velikog izazova u arhitektonskom smislu ostalo je stepenište sa figurom zmaja napravljenog od raznobojne keramike, kao i očaravajuća hipostilna sala koja sadrži 86 stubova i iznad koje se nalazi veliki trg. Nakon što je proglašen svetskom baštinom, ulaz u ovaj park je počeo da se naplaćuje kako bi se kontrolisao kapacitet prostora.


IZVOR: ABC