Verovali ili ne: Karaoke u biblioteci!
Pixabay

Biblioteka Tikkurila u gradu Vanta u Finskoj, koji je četvrti po veličini u zemlji, sada nudi zvučno izolovanu sobu sa više od 3.300 pesama, kako prenosi YLE. Klijenti mogu da rezervišu najviše dva sata sa karaoke mašinom u prostoru koji je namenjen za ljude koji ne žele da odlaze u bar da bi pevali.

Iako ideja pevanja pesme Total Eclipse of the Heart u inače mirnoj biblioteci može nekima delovati alarmantno, ipak ima smisla s obzirom na nivo strasti za mikrofonom u Finskoj. Karaoke su važan deo kulture u Finskoj. Od 2005. godine, prema finskom registru, zemlja je imala više od 2.000 karaoke mesta za državu od samo 5,5 miliona ljudi.

Kao što Hajdi Matila, koja je osnovala Svetski šampionat u pevanju karaoka (koji je nastao u Finskoj), objašnjava, razlog za popularnost karaoka u Finskoj leži u samoj suprotnosti koju otkriva. „Finci su prilično stidljivi i nisu ekstrovertni“ , kaže ona. „Kada stidljivi Finci počnu da pevaju karaoke, oni ožive, konačno mogu da pokažu svoja osećanja.“ Možda zbog svoje izražajne prirode, zabave ili sporta, u zavisnosti od toga kako gledate –karaoke su postale odušak cele nacije.“

Kao što Juso Vesterlund, koji je objavio knjigu o divljoj strani finskih karaoka 2007. godine, objašnjava, karaoke govore o „rezervisanim ljudima, koji nisu u stanju ni da podignu pogled sa svojih nožnih prstiju dok razgovaraju ali koji žele da pevaju o svojim radostima i tugama nepoznatim ljudima u centru pažnje svojih sugrađana, svake večeri.”

Prenošenje karaoka iz paba u javnu biblioteku može izgledati samo kao produžetak popularnosti ove razonode, ali zvaničnici biblioteke su izjavili za YLE da je to prilika da se produbi ponuda muzičkog obrazovanja i da se pruži ljudima prilika da vežbaju karaoke ili da uživaju u pevanju bez konzumiranja alkohola. Ali, kao što Fergus O'Salivan ističe za CityLab, ova ponuda takođe može da bude dobar način da se ojačaju finske javne biblioteke, čiji je broj opao kao i finansiranje u poslednjih nekoliko decenija.

_event_management.gif

Da li je najizražajnija ponuda biblioteke u Finskoj pokušaj da se ljudi više muzički obrazuju ili trik za dobijanje više sredstava, koji bi mogao da se ostvari,videćemo. Karaoke soba je hit. Da li će američke biblioteke na kraju početi da ih slede?

Nemoguće je reći, ali možda ćete želeti da se prisetite pesme Don’t Stop Believin’ za svaki slučaj.


Izvor: Smithsonianmag