Velika imena u trci za Zlatnog lava
it.wikipedia.org

Kruna ovog festivala, koji važi za najstariji festival u celom svetu, jeste i nagrada Zlatni lav. Il Leone d'Oro, kako je poznata širom sveta, uvedena je još 1949. godine i od tada se dodjeljuje onima koji su dali značajan doprinos filmskoj umetnosti, kao i najboljim filmovima po izboru žirija.


Ove godine 21 filmska projekcija će se boriti za ovu prestižnu nagradu. Neka od čuvenih imena u svetu kinematografije, poput Džordža Klunija, Giljerma del Toroa i Darena Aronofskog, nalaze se na listi kandidata za nagradu.


Dzodrž Kluni na ovaj festival dolazi sa svojim filmom Suburbicon, gde je glavne uloge poverio svom dugogodišnjem kolegi Metu Dejmonu i glumici Džuliji Mur. Američki reditelj Daron Aronfski, glavnu ulogu u svom filmu Mother poverio je mladoj zvezdi u usponu Dženifer Lorens, dok se meksički režiser Giljermo del Toro nada da će mu film The shape of water doneti prestižnu nagradu.


commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Čast da zatvori ovogodišnji festival, 9. septembra, imaće japanski reditelj Takeši Kitana sa svojim filmom Outrage Coda.


Reditelji, Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan, kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija kojim će ove godine predsedavati američka glumica Anet Bening.


Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.


Van konkurencije za Zlatnog lava biće prikazan film Our souls at Night , reditelja Riteša Batre, s Džejn Fondom i Redfordom u glavnim ulogama.


Osvrnimo se i na prošlogodišnji festival. Reditelj Lav Dijaz dobitnik je nagrade Zlatni lav za najbolji film The woman who left . Priznanja za najbolje glumce dobili su Oskar Martinez i Ema Stoun, dok je reditelju Emiru Kusturici je za film Na mlečnom putu pripao Mladi zlatni lav.