Kako napraviti dobru fotografiju pomoću telefona?
Pixabay

Osvetljenje i zlatni sat

Nije vam potrebna najbolja kamera kako biste imali najbolje fotografije. Ključno je otkriti sve mogućnosti onoga što imate i iskoristiti ih maksimalno. Osvetljenje je zapravo najvažniji element, čak iako koristite prosečnu opremu. Ako je odgovarajuće, možete napraviti izvanredne fotografije.


Ono diktira oblik, teksture, konstrast i senke. Šezdeset minuta posle svitanja i isto toliko pre zalaska sunca je savršeno vreme pri kome se svetlo razliva i duže senke čine da se na fotografiji zabeleže svi detalji. Tada je mogućnost da se sitnica zagubi u senci minimalna, s obzirom na to da je senke teže izbeći tokom ostatka dana.

Pexels
Pexels

Promenite perspektivu

Ukoliko je jedini ugao koji koristite onaj u nivou vaših očiju, fotografije neće biti tako zanimljive. Zato, treba da eksperimentišete sa uglovima, kako biste otkrili nove perspektive. 


Možete se popeti na stolicu i fotografisati odozgo (tzv. ptičja perspektiva) ili odozdo za žablju. Promenite visinu na kojoj je kamera, povucite se nekoliko koraka nazad ili se približite subjektu, uradite sve što treba, kako biste nastavili da se krećete. Vremenom ćete otkriti da ugao fotografisanja može učiniti fotografiju sasvim drugačijom i zanimljivijom.

Pokret

Kada u fotografiju uključite i pokret, to joj daje živost. Pri fotografisanju hrane, recimo čokoladnog kolača, ono što bi je učinilo izvanrednom je da zabeležite trenutak posipanja kakaa po njemu. Kada je u pitanju portret devojke u cvetnoj haljini, momenat u kome se ona vrti oko svoje ose je odličan za stvaranje sjajne fotografije.

Unsplash
Unsplash

Refleksija

Ukoliko obratite pažnju, postoji mnogo jedinstvenih prilika da napravite odličnu fotografiju, i to upravo one koje većina ljudi ne primećuje. Jedna od njih je i refleksija


Možete ih pronaći praktično bilo gde, posle (ili čak tokom) kišnih dana, u baricama, rekama, pa čak i u bazenima. Naravno, voda nije jedini izvor odsjaja, možete probati i ogledala, velike staklene prozore i hromirane površine. Refleksije će fotografiju učiniti zanimljivom i posebnom.

Fokus na očima

Kada posmatramo portret, ono što nas automatski prvo privlači su oči. To se dešava, jer su one prirodna fokalna tačka sa kojom se povezujemo. Kada pravite portretnu fotografiju, postarajte se da fokus bude usmeren na njih. Dok god je tako, fotografija će biti napravljena na pravi način.

Pexels
Pexels

Eksperimentišite

Što više eksperimentišete sa fotografijom, to će ona biti zanimljivija. Lako je upasti u rutinu i praviti slične fotografije iznova i iznova, i iako nema ničeg lošeg u tome, važno je isprobavati nove stvari s vremena na vreme


Isprobajte nove lokacije, nove načine obrade, budite spontani. Postoji mnogo načina na iskoristite nešto novo, i kada to uradite, nećete se pokajati. Otkrićete novitet koji će vam postati regularan. 


Svakako nemojte dozvoliti sebi da vas to što ne znate spreči da se bavite fotografijom. Budite uvek spremni da napravite fantastične fotografije.

Što više grešaka pravite, to ćete više lekcija naučiti i samim tim unaprediti sopstveno znanje i veštinu.

Nemojte se libiti da isprobavate nove stilove i tehnike koje bi mogle postati vaš zaštitni znak.