Terminatori stižu!
Pixabay

Kompanija Alfabet, koja kontroliše Gugl, udružila se sa farmaceutskim gigantom GlaksoSmitKlajn kompanijom kako bi stvorili zajedničko preduzeće koje bi se bavilo bioelektronskim medicinskim istraživanjem, kako su ove dve kompanije najavile ove nedelje.

Pomalo podseća na futuristička holivudska ostvarenja kao što je „Terminator“, bioelektronika je fuzija biologije i tehnologije. Ali, umesto stvaranja robota ubica, Alfabet i GSK žele da koriste ovu kombinaciju za lečenje bolesti. „Mnoge procese u ljudskom telu kontrolišu električni signali stvarajući veze između nervnog sistema i organa, koje mogu prerasti u mnoge hroničnе bolesti,“ objasnio je u saopštenju Moncef Slaoui, predsednik GSK-a zadužen za globalne vakcine.

„Vizija bioelektronske medicine je da iskoristi najnovija dostignuća u biologiji i tehnologiji kako bi tumačili električne komunikacije i kako bi ispravljali nepravilne obrasce koji se nalaze u bolesnim stanjima, koristeći minijaturne uređaje koji bi bili postavljeni na pojedinim nervima“, nastavio je on. „Ako bi se pokazao kao uspešan , ovaj pristup bi ponudio mogućnost za nove načine terapije zajedno sa tradicionalnim lekovima i vakcinama“.

Zajedničko ulaganje, pod nazivom Galvani Bioelektronika (Galvani Bioelectronics), nalaziće se u Velikoj Britaniji, gde GSK – ova britanska kompanija već ima većinu svojih objekata. Takođe, postojaće i drugi istraživački centar u blizini San Franciska, u sedištu Alfabetovog odeljenja Verily Life Sciences, nekada poznat kao Google Life Sciences.

Nakon preimenovanja prošle jeseni, Verily je preuzeo neke od Guglovih najambicioznijih istraživanja zdravlja i nauke, kao što su pametna kontaktna sočiva koja su sposobna da prepoznaju nivo glukoze kod osoba sa dijabetesom. Ali takođe je muče problemi, uključujući i ovogodišnje odlaske mnogih koji su bili deo liderskog tima.

-preduzetnistvo.gif

Pored lokacije Galvanijevog sedišta u Velikoj Britaniji, postoji više naznaka da će GSK preuzeti vođstvo nad novim bioelektronskim spajanjem kompanija. Vodiće ih sadašnji direktor GSK-a i nova kompanija će biti u potpunosti konsolidovana u finansijskim izveštajima GSK-a.


Izvor: Entrepreneur