Tajna uspeha filma „La La Lend“

FOTO: La La Land

„Ovo je film za sanjare, smatram da su nada i kreativnost dve najvažnije stvari na svetu“, ovako je glumica Ema Stoun definisala mjuzikl „La La Lend“ (La La Land) koji je 24. januara dobio 14 nominacija za Oskara, među kojima su i nominacije za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolji originalni scenario i najbolje glumce. „La La Lend“ je na ovaj način dostigao rekord koji su po broju nominacija ostvarili film „Titanik“ (Titanic) 1997. i film „Sve o Evi“ (All About Eva) 1950. godine.

Ema Stoun, koja se nada Oskaru za najbolju glumicu za ulogu Mie u filmu, izjavila je tog dana: „Kakvo jutro! Jako sam počastvovana i veoma srećna što delim ovaj osećaj sa svojom ʻLa La Lendʼ porodicom“. Sa osvojenih sedam Zlatnih globusa, mjuzikl Dejmijana Šazela je očigledan pobednik 74. dodele nagrada Holivudskog udruženja stranih novinara.

FIN04_La_La_Land_1_Sht_Academy_VF.jpg

FOTO: La La Land

Radnja filma je dobro poznata: dečko upoznaje devojku, njih dvoje se zaljubljuju i žele da se ostvare u svetu filma i muzike. Los Anđeles i Holivud kao fabrike snova već su bili tema ranijih filmova. Po čemu se onda razlikuje „La La Lend“ koji je izjednačio rekord u nominacijama za Oskara, ali i postao film sa najviše osvojenih Zlatnih globusa u istoriji kinematografije?

Snovi kao ključ uspeha

„La La Lend“ je film koji krase odlična muzika, izvanredna gluma, a upotreba boja je prosto očaravajuća. Međutim, ključ njegovog uspeha verovatno leži u rečima Eme Stoun koje je potvrdio i njen kolega sa snimanja, Rajan Gosling: važno je imati snove i slediti ih. „Ljudi se pronalaze u ovom filmu“, rekao je na konferenciji za štampu Rajan Gosling, takođe dobitnik nagrade za najboljeg glumca. „Film nosi divnu poruku koja nam pokazuje da je dragoceno da sledimo svoje snove uprkos preprekama.“ „La La Land“ je upravo primer toga jer predstavlja proizvod mladog reditelja koji se od 2010. godine borio za njegovo snimanje, ali je očigledno da se čekanje isplatilo.

gallery_item02.jpg

FOTO: La La Land

Nije slučajnost što se uspon filma dogodio u Americi u trenutku inauguracije Donalda Trampa kao predsednika. Za vreme jasne polarizacije u zemlji, „La La Lend“ se posmatra kao nada u mračnim vremenima današnjice. „Mislim da je divno videti nešto originalno i veselo“, rekla je Ema Stoun u intervjuu za časopis Time. „To je dvočasovni beg od stvarnosti koji te podseća koliko je kreativnost važna, zatim da ima nade i da nastaviš da sanjaš čak i onda kada sve deluje nemoguće.“ Dobivši Zlatni globus, dodala je: „Ima nečega u ova dva lika što daje osećaj stvarnosti i humanosti, iako su okolnosti nestvarne s obzirom na to da se radi o mjuziklu. Osim toga, svako na svetu se može identifikovati sa završnim raspletom i onim ‘šta bi bilo da...’“.

Omaž Holivudu

Postoji i drugo, manje romantično, objašnjenje o uspehu filma koje svakako ne isključuje prethodna. Ne smemo zaboraviti da „La La Lend“ predstavlja vrstu omaža Holivdu iz 50-ih godina koji je predstavljen na moderan način. S obzirom na odličnu zaradu i izvanrednu kritiku koju je ostvario film, zasluge se ne mogu pripisati samo radnji koja se dešava u predivnom Holivudu. Međutim, nema sumnje da predstavljanje Los Anđelesa i pozivanje na prednosti i mane šou biznisa imaju veliku ulogu u trenutku glasanja. Stounova je podsetila na sve one koji su zakucali na brojna vrata tražeći svoje mesto u svetu filma. „Svi glumci i svi vi kojima se desilo da vam zalupe vrata ispred nosa, znajte da se dogodilo i meni!“, izjavila je.

gallery_item04.jpg

FOTO: La La Land

Neočekivani uspeh

Kada je u decembru film bio nominovan za nagradu Zlatni globus, smatralo se da je „La La Lend“ evidentni favorit u kategoriji komedije i mjuzikla, ali ne i da će biti prepreka dramama u nominacijama za najbolji scenario i režiju. Upravo to je i bio, pobedivši u obe kategorije dve drame, „Mesečina“ (Moonlight) i „Mančester na moru“ (Manchester by the Sea). Ova tri filma će se takmičiti u istim kategorijama i za Oskara.

Sa svojih sedam osvojenih nagrada od sedam nominacija za Zlatni globus, mjuzikl Dejmijana Šazela je nadmašio oba filma koji su sa po šest nagrada držali rekord: „Let iznad kukavičjeg gnezda“ (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975) i „Ponoćni ekspres“ (Midnight Express, 1978). Sledeća četiri filma osvojili su po četiri nagrade: „Doktor Živago“ (Doctor Zhivago, 1965), „Ljubavna priča“ (Love Story, 1970), „Kum“ (The Godfather, 1972) i „Zvezda je rođena“ (A star is born, 1954). Može se reći da je sa filmom „La La Lend“ rođen ogroman uspeh.


IZVOR: BBC