Tajna poruka Lejdi Gaginog nastupa na Superbolu

FOTO: ama_lia Lady GaGa via photopin (license)

Šta god da ste pomislili o Lejdi Gagi i performansu u duginim bojama, njen nastup na Superbolu imao je sasvim drugo značenje. Dok neki smatraju da je bio previše politički obojen, drugi, pak, misle da to nije bilo dovoljno. Ipak, za njena mala čudovišta (Little Monsters), najvernije fanove koje je čak i uključila u svoj trinaestominutni performans, bio je upravo ono što su oni želeli – imao je skrivenu političku poruku koja im je bila potrebna.

Nije bitno da li „govorite njenim jezikom“ ili ne, biće korisno da objasnimo neke stvari. Njene fanove čine oni vatreni ljubitelji pop muzike koji pažljivo čitaju i analiziraju tekstove njenih pesama, ali i oni koji dolaze na njene nastupe zato što je izvrsna kada je zabavljanje publike u pitanju. Ovi drugi smatraju da je njeno obraćanje roditeljima u toku nastupa bila najameričkija stvar koju je mogla da uradi, ipak, vatreni fanovi su bili usredsređeni na specijalno izrađen Versaće kostim.

Kako bismo u potpunosti shvatili značenje njenog modnog izdanja, moramo se vratiti u 2010. godinu na dodelu Gremi nagrada gde je nastupila sa Eltonom Džonom. Ovaj nastup kasnije je okarakterisan kao previše politički obojen.

Gaga je nosila neobičan zeleni bodi, dok je preko očiju imala nacrtane roze obrnute trouglove, koji se smatraju simbolom gej pokreta iz 70-ih i 80-ih godina. Motiv trougla se pojavio u više navrata tokom nastupa. Roze trouglovi su deo logoa popularnog projekta Tišina = Smrt (Silence = Death) i smatraju se važnim simbolom LGBT pokreta današnjice.

Takođe, Lejdi Gaga je na tom nastupu predstavila pesmu Born This Way, jednu od svojih mnogobrojnih protestnih disko numera, što je za posledicu imalo optužbe na račun osnaživanja žena i homoseksualaca i borbe za njihova prava.

Pevačica koja ne prestaje sa provokacijama odlučila je da za nastup na Superbolu iskopira svoj izgled iz 2010, samo što je roze trouglove zamenila srebrnim. Ipak, uprkos svim ovim detaljima, mnogi njeni obožavaoci smatraju da je politička poruka trebalo da bude snažnija. To je iznenađujuće, čak i nepravedno, ako imamo u vidu da su je isti ti obožavaoci kritikovali da je „previše glasna“ kada je reč o pravima LGBT zajednice ili politici.

Pored odeće, tekstovi koje je Lejdi Gaga odabrala za ovaj performans su bili snažni. Ceremoniju je otvorila protestnom pesmom This Land Is Your Land, koja nosi poruku o rasnoj i socio-ekonomskoj jednakosti.

Potom su usledili veoma važni stihovi pesme Born This Way koji, između ostalog, govore:

Ipak, čini se da je veliki deo gledališta, kako obožavaoci tako i oni drugi, propustio ovaj deo.

Na svom verovatno najvažnijem nastupu u karijeri Lejdi Gaga je pozvala sve ljude u svoj svet, na sigurno mesto koje prihvata i slavi svaku boju i svaku veru. Stadion nije bio samo pozornica za najvoljeniji američki sport, već i mesto gde je jedna od najkontroverznijih pevačica današnjice iznela najbitniju, najsnažniju i prihvatajuću poruku – poruku ljubavi. I to je učinila svirajući klavijature, sa disko štapom u ruci i u štiklama od 15 centimetara. Ako nas pitate, ne može političnije od toga!

IZVOR: Yahoo