„Tabu“: Najmračniji uglovi Engleske

FOTO: Welwyn Hatfield Times

U ovom ostvarenju Hardi nije samo producent i glavni glumac, već je bio i inspiracija za priču koju je napisao njegov otac, Edvard Čips Hardi. Iako je reč o istorijskoj drami, Hardi Junior je već upozorio da ovaj serijal od osam epizoda možda neće biti po ukusu fanova serija u stilu „Dauntonska opatija“ (Downtown Abbey) zbog mračne centralne priče i manjka empatije koju na početku pokazuje njegov nasilan glavni lik.


Džejms Kezija Delanej, koji je proglašen mrtvim tokom svog putovanja po svetu, vraća se u džordžijanski London sa šakom dijamanata u džepu i sa ciljem da istraži smrt svog oca. To je čovek potpuno promenjenog karaktera zbog svog desetogodišnjeg iskustva u Africi koji neće birati sredstva da uzdigne porodični posao zaveštan u očevom testamentu, a pre svega, da zadovolji želju za osvetom.

Trejler „Tabua“ otkriva Hardija u ratničkom stavu, obnaženih grudi prekrivenih tetovažama, u nastavku epizode koja je okarakterisana kao „eksplozivna“ i „poremećena“, baš kao i njen zastrašujući junak. Iako ideja da se serija emituje subotom u udarnom terminu na BBC-ju deluje rizično, posebno imajući u vidu da se razlikuje od čitavog programa ove javne televizije, uloga Toma Hardija ipak ima ključnu reč. Naime, ovaj glumac je veoma cenjen u Velikoj Britaniji, ali i sa druge strane Atlantika, gde je prošle godine bio nominovan za Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu „Povratnik“.

U njegova najbolja ostvarenja u američkim blokbasterima izdvajaju se rasprodate premijere za poslednji deo „Pobesnelog Maksa“ i „Mračnog viteza“ iz „Betmen serijala“, iako nikada nije prestao da se vraća u filmska ostvarenja iz svoje zemlje. Tačnije, igrao je jednu od najproslavljenijih uloga u poslednje vreme – vozač u filmu „Opasan poziv“ (Locke), gde zadržava osećanja do kulminacije, koji je režirao Stiven Najt (Steven Knight), a koji je pomogao u adaptiranju „Tabua“ zajedno sa svojim prijateljem i saradnikom Čips Hardijem. Najt je takođe tvorac druge istorijske drame koja se prikazuje na BBC-ju, „Birmingemska banda“ (Peaky Blinders), u čijoj se glumačkoj ekipi Tom Hardi pojavljuje povremeno.

Povratak glumca na male ekrane potekao je iz ideje koju je razmatrao godinama i koju su konačno ostvarili njegov otac i Najt, stari veterani. Ideja, kako je obrazložio Hardi, prikazuje veliku ambiciju izloženu u „Tabuu“: „nakon što sam se pre deset godina stavio u kožu nasilnog kriminalca Bila Sajksa iz ʻOlivera Tvista’, rekao sam sebi da želim ponovo da tumačim ulogu Sajksa ali kao glavni glumac, i Šerloka Holmsa, Hanibala Lektora, Hitklifa iz ‘Orkanskih visova’ ili Marlova iz ʻSrca tame’... svih junaka iz svetske književnosti u jednom.

U ovom izazovu su ga pratila dva glumca iz „Igre prestola“, Džonatan Prajs (Jonathan Pryce) i španska glumica Una Čaplin (Oona Chaplin), zatim nemačka glumica Franka Potente (Franca Potente) i Amerikanac Majkl Keli (Michael Kelly), zajedno sa energičnim Englezom, Stivenom Grejamom (Stephen Graham), koji je za štampu izneo svoj sud o novoj seriji: „Ona je protivotrov ‘Dauntonskoj opatiji’! Nema ni gospodara ni sluga koji pripremaju čaj!

taboo_oona_chaplin_gasp.jpg

FOTO: Nerdist

Sa pečatom Ridlija Skota

Ambiciozna, nasilna i sa velikim budžetom, serija „Tabu“ je uspela da u svoju ekipu uključi i čuvenog Ridlija Skota (Ridley Scott), u ulozi izvršnog producenta. Reditelj filmova „Istrebljivač“ (poznatijeg kao Blade Runner), „Osmi putnik“ i „Gladijator“, predviđa da će se lik Džejmsa Delaneja, avanturiste koji se suprotstavlja Družini Istočnih ostrva, „pretvoriti u kultni“. Ser Ridlija je opčinio ovaj scenario, smešten u 1813. godinu, koji prema rečima njegovog autora Stivena Najta „govori o periodu birtanske istorije u kom se vladajuća moć carstva umešala u sve mračne uglove“ i gde je taj trgovački konglomerat oživeo „najveću i najštetniju međunarodnu korporaciju na zemlji“.


IZVOR: EL PAÍS