Šta uzrokuje loš san kod odraslih?
Pixabay

Niko ne voli da se probudi iz prijatnog sna gde je iskustvo tako realistično; možda ste u snu bili mršavi ili ste bili sa muškarcem / ženom o kojoj maštate,posmatrali sebe kakao radite nešto što ne liči na vas, na primer da imate posebnu sposobnost, ili ste upali u luksuzni stan u potkrovlju za koji niste imali pojma čiji je. Kada se probudite osećate se zbunjeno i potpuno dezorijentisano, dok vaša okolina iznenada ne dođe u oštar fokus i shvatite da je to bio samo san.

Pa kako to da je um u stanju da sklopi ono što se nalazi u našem svesnom i nesvesnom, pretvarajući sve to u pokretne slike stvarajući potpuno drugačiju priču koristeći te elemente? Um je fascinantan organ, jedini koji ne može da se klonira. Mnogi spoljni i unutrašnji faktori igraju glavne uloge kada je u pitanju manipulisanje umom da bi stvorio priče, kojih mnogi od nas ne mogu da se sete sutradan.

Kažu da najveći deo vremena, sanjamo snove kojih ne možemo da se setimo 80% vremena. Sigurna sam da ste se probudili sledećeg jutra sećajući se detalja sna, ali ste ga zaboravili već za nekoliko minuta. Ponekad, shvatimo kasnije u toku dana da smo nešto sinoć sanjali. Zatim pokušavamo da ga se prisetimo, da pronađemo smisao, i na kraju ga obično odbacujemo kao da nije važan. Noćne more nasuprot „slatkim“' snovima, su užasni snovi za koje nismo pripremljeni pre nego što utonemo u san. One mogu biti prilično zastrašujuće i mogu izazvati paniku kod ljudi.

Zašto odrasli imaju noćne more?

Postoje određeni uticajni faktori, kao što sam ranije pomenula, koji mogu da nateraju mozak da prizove grozan san.

Nagli prestanak konzumiranja alkohola

Kada neko izuzetno voli flašu, onda može imati lucidne snove koji nisu uvek prijatni. Čak i oni koji odustaju od konzumiranja alkohola, primetiće koliko su im noćne more oduzimale večernjeg sna. Bolje je,za one koji žele da se odviknu od alkohola, da to postepeno čine, bez potpunog odricanja od alkohola.

Fobije / razni strahovi

Imam strah od toga da budem nasukana na sred mora, ili da se utopim. To nema nikakve veze sa strahom od vode, ali plaši me to šta može da se desi zbog mnogo vode .Većina mojih snova vrti se oko toga da se izgubim na moru, ili ima neke veze sa velikom količinom vode. To može biti zastrašujuće u samom snu i veliko je olakšanje kada se probudim.

Čak i moja fobija od bubašvaba oživi u snu, gde mogu da se nađem okružena njima ili da se pojavi ogroman broj ovih groznih stvorenja. Naš um će smestiti ove strahove u naše trezore podsvesti, odakle oni mogu da prodiru u toku sna i da dovedu do noćnih mora. Bolje je da se suočite sa svojim strahovima, i da ih rešavate kroz terapiju, ako se snovi javljaju suviše često i ako su suviše strašni da biste se sa njima nosili.

Lekovi / bolesti

Uzimanje lekova zbog bolesti ili razboljevanja, može dovesti do pojave noćnih mora. Prestanak uzimanja lekova može izazvati kod osobe žive snove, uključujući i groznice koje su poznate po tome da mogu izazvati noćne more (kada temperatura tela raste, utiče na san). Oni koji uzimaju tablete za spavanje doživeće mnogo dublji san od drugih, dok će aktivnosti njihovog mozga biti malo slabije nego obično. Lekovi, kao i alkohol, treba da se polako povuku iz sistema bez naglog zastoja u dozama._veb_novinarstvo.gif

Smrtonosni dvojac - stres i anksioznost

Stres u svakodnevnom životu je neminovan i niko ne može stvarno da izbegne nevolje koje nastaju zbog stresa. Da li je to plaćanje stanarine / poreza na vreme, ili približavanje roka, telo je iznenada pod pritiskom, uzrokujući da se um polako hrani stresom. Noćne more postaju uobičajena pojava, a mogu postati i prilično žive i alarmantne. Važno je da se sistem oslobodi stresa prijavljivanjem na jogu, meditiranjem kod kuće ili odlazeći u spa-centre zbog opuštanja.

Rešavajte tekuće probleme i izvršavajte obaveze na vreme, bez jurnjave u poslednjem trenutku. Sa svakodnevnim problemima, bilo sa decom, saradnicima ili prijateljima, treba se suočavati i baviti se njima odmah, bez odlaganja. Šta god da se desi u životu, bilo da je to raskid, ozbiljna svađa, loše urađena prezentacija, traumatični događaj (nesreće / gubitak voljenih) ili nešto drugo, polako može da se pretvori u neprijatnu priču za naše noćne more.

Ono što izaziva ružne snove kod odraslih može da se prekine ako prvo pronađete uzrok ovih noćnih mora iz gore navedenih razloga. Nakon što ste ih prihvatili, vreme je da prođete kroz sve što stvara paniku i proverite da li odlazite u krevet mirnog ili uznemirenog uma.


Izvor: Buzzle