Šta uraditi pre 30. za kvalitetan život sa 50?
Beauty About

1. Prestanite da pušite

„Da me u ovom trenutku gledaš, kleknula bih na svoja stara i škripava kolena i zamolila bih te da makar razmišliš o tome da prestaneš da pušiš“, napisala je jedna od ispitanica. I zaista je istina, pušenje je skupo, neprijatno miriše i postoji 100% mogućnosti da će vam izazvati probleme sa zdravljem pre ili kasnije.

2. Koristite kremu za sunčanje

Želite bore, perutavu, tanku kožu i pojavljivanje modrica pri gotovo svakom dodiru? Onda idite na plažu ili se izložite suncu bez mazanja kreme za sunčanje.

3. Počnite da štedite

Da, to jeste dosadan, opštepoznat i ne mnogo zanimljiv savet, ali to je zapravo nešto što je neophodno. Kada osoba napuni 30 godina, ima, u mnogim slučajevima, mogućnost da sačuva bar malo novca. Počnite da štedite pa makar to sada bilo malo novca i vremenom ćete imati dovoljnu sumu za ulaganje ili ćete, jednostavno, biti mirniji.

4. Održavajte (ili ponovo uspostavite) dobre odnose sa članovima porodice

Čak i ako mislite da je povezivanje sa porodicom komplikovano i da se međusobno mrze, neophodno je da naučite da se dobro slažete sa njima. Porodične veze su vrlo važne. Ubrzo ćete shvatiti da je to jedno od najvažnijih bogatstava.

5. Sakupljajte uspomene, a ne stvari

Vi ste ono što ste doživeli. Vrlo je tužno probuditi se sa 50 godina i shvatiti da osim materijalnih dobara nemate ništa više. Niti je moguće „odbaciti“ uspomene, niti one gube svoju vrednost sa godinama.

6. Naučite da dajete

Činite dobra dela, dajte drugima ono što ih usrećuje, ali uradite to od sveg srca i ne očekujte ništa zauzvrat. Tako će se vaše srce ispuniti ljubavlju.

7. Upražnjavajte fizičku aktivnost

To je veoma važno. Imajte aktivan stil života, jer ćete na taj način biti aktivna osoba i sa 50 godina. Nemojte da se ugojite, radite vežbe, održavajte svoj organizam i svoje telo u dobroj formi.

Periodismo UNC
Periodismo UNC

8. Radujte se onome što imate

Sreća je mnogo vrednija od slave ili uspeha. Umesto da se žalite, naučite da se radujete onome što imate i zaista ćete se osećati kao srećna osoba.

9. Ne ostavljajte poslove za kasnije

Želite da kupite kuću? Da napišete knjigu? Da završite doktorske studije ili da promenite profesiju? Da usavršite svoje umeće sviranja nekog muzičkog instrumenta? Možda želite da otvorite sopstveni posao i da budete sam svoj šef? Onda počnite danas. Nemojte da govorite sebi da će već biti vremena za to kasnije. Posle tridesetih izgleda da vreme brže prolazi.

10. Spavajte dobro

Spavajte dovoljno. Ležite i ustajte uvek u isto vreme, tako ćete izbeći nesanicu i poremećaje sna.

11. Negujte svoje zube

Sa godinama problemi sa zubima se povećavaju i lečenje će vas koštati više vremena i više novca, zato nemojte da odlažete njihovo održavanje i negujte ih sada dok još nije tako ozbiljno.

Pixabay
Pixabay

12. Budite radoznali

Izađite iz kuće i uradite nešto ludo, smislite neku avanturu! Slikajte se često, povedite neku blisku osobu. Te uspomene će uvek biti sa vama.

13. Prestanite da jedete gluposti

Tokom svog života možete da zaradite mnogo novca i potrošite ga na šta god želite, ali nešto nećete moći da kupite: zdravlje. Zato prestanite da jedete brzu hranu i slične nezdrave namirnice istog trenutka.

14. Pročitajte barem 10 dobrih knjiga godišnje

Vašem mozgu je konstantno potrebna vežba, zato prestanite da provodite toliko vremena ispred televizora i video igrica. Uzmite dobru knjigu i počnite da pokrećete svoju maštu.

15. Naučite da meditirate

Za to vam neće trebati mnogo vremena, a promene u vašem životu biće iznenađujuće. Postoje mnoge naučne studije koje to dokazuju.

16. Putujte koliko god možete

Putovanja nas menjaju, odgovaraju na mnoga naša pitanja, inspirišu i teraju nas da prestanemo da se plašimo. Putovanje je savršen način da se stvarno osetimo živima.

17. Prestanite da se upoređujete

Možete da budete sigurni da će vam, kada budete imali 50 godina, biti svejedno šta drugi misle o vama, zato počnite da budete ono što jeste još danas.

18. Vodite dnevnik

Najverovatnije je da ćete zaboraviti većinu svojih najvrednijih uspomena, zato ih bolje zapisujte i takođe čuvajte fotografije.

19. Čuvajte svoje prijatelje

Oslonite se na ljude zbog kojih se osećate bolje, koji vam daju dobre primere i koji vam se zaista sviđaju. Smejte se sa njima, pravite gluposti sa njima. Uživajte u životu.

20. Kupite svoje mesto

Da, to danas uopšte nije jednostavno, ali pokušajte da na neki način pronađete mesto koje ćete moći da zovete svojim i u koje ćete se rado vraćati.


IZVOR: Genial