Šta možemo naučiti iz video igrica?

Foto: Cheatsheet

Prevela: Vesna Gregorinski

Dok neki misle da su video igrice jednostavan oblik zabave za decu ili tinejdžere, smišljanje video igrica je daleko veći i složeniji posao. Samo u Velikoj Britaniji ima neverovatnih 20 miliona igrača, a ljudi koji stoje iza igara smatraju se „jednim od najinovativnijih umova u tehničkom sektoru“ i „umetnicima i stvaraocima koji nastavljaju da rade na svojim proizvodima.“

Pronađite ravnotežu između kreativnosti i objektivnosti

Jedan od načina uz pomoć kojeg programeri igrica pomeraju granice je taj što u svoje igrice unose više podataka. Razvijanje igrice ili novo ažuriranje je istorijski gledano više umetnost nego nauka, pošto koncepte i ključne odluke donose kreativne vođe u velikoj meri na osnovu sopstvenog instinkta i iskustva. Ali danas, kreativnim timovima su od pomoći ključni podaci, prikupljeni od igrača i drugih izvora.

Pogledajte nemačku Aeria Games, na primer. Kompanija stvara besplatne onlajn igrice, u kojima uživa 70 miliona ljudi. To podrazumeva mnogo podataka. Uključuje podatke kao što je dužina vremena koju igrači provode na mreži, angažovanje igrača na različitim delovima igrice ili kupovina unutar same igrice.

U kompaniji S4 League title, tim je smatrao da je prodaja robe poput novog oružja ili valute unutar igrice, bila najpopularnija. Ali, vizualizujući ogromnu količinu podataka, brzo su naučili da su igrači bili najviše zainteresovani za stvari kao što su stil oblačenja i boja kose - elemenati koji personalizuju iskustvo unutar igrice. I kompanija je u skladu sa tim reagovala, stvarajući više dodatnih opcija.

Imajući to u vidu, preduzeća mogu da iskoriste podatke kako bi na kreativan način pomerali granice – da isprobaju nove pristupe i razvijaju nove kampanje - vodeći računa da se rezultati kontrolišu tokom tog procesa.

Proširite svoju definiciju saradnje

Industrijski eksperti već neko vreme govore o saradnji i stvaranju opuštenijeg okruženja, ali ta filozofija ne bi smela da bude ograničena na četiri zida vaše kancelarije. Uzmite LightBok Interactive kao primer, mala kompanija video igara. Kompanija je stvorila naučno fantastičnu igricu zapadnog stila koja se zove Starhawk, koju je u prodaju pustila kompanija Sony. Direktor kompanije Dilan Džoub rekao je za VentureBeat da je kompanija „posmatrala promenu industrije video igrica i da je uočila uspon Zynga, koji je bio usredsređen na učenje iz svojih analitičkih društvenih igra i da su, kao rezultat toga, odmah promenili svoju igricu .“

Tokom Starhawk 2, LightBox je pogledao svoje korisničke podatke, podatke sa foruma i ostalo – i iskoristili su te informacije kako bi prilagodili oružje i adrese brže nego što su to činili tokom poslednjih izdanja. Sve оvo se zasniva na korišćenju podataka o čemu je već bilo reči. LightBox koristi podatke kako bi proširio svoju ideju o saradnji i takođe radi zajedno sa svojim igračima. I ostale kompanije mogu da učine isto, tako što će srušiti „zid“ komercijalnog sveta zaista slušajući i učeći od svojih klijenata.

Video_Games.jpg
Foto: Inquisitr

Uvek slušajte

Važno je imati na umu da takva saradnja nije „sporadična stvar“. To nije jednokratno istraživanje , na primer. Spomenuti Aeria Games koristi vizuelni analitički softver kako bi pregledao stotine gigabajta podataka koji dolaze upravo od igrača ... i to radi u realnom vremenu. Na isti način, novi normativ za ove kompanije je da sagrade prototip pre usavršavanja, a zatim da ga objave kako bi dobili povratne informacije u realnom vremenu, radi poboljšanja.

Blizzard, koji se nalazi iza popularnih igara kao što su World of Warcraft i Starcraft, nedavno je objavio svoje drugo izdanje nove igrice pod nazivom Overwatch. Iako je sam nastavak interesantan, možete biti sigurni da ga Blizzard takođe koristi kako bi poboljšao igru i povećao prodaju. Kompanije u drugim oblastima treba da imaju sličan pristup, treba da koriste informacije u realnom vremenu kako bi ponudile brze odgovore i poboljšanja.

Budite spremni da smanjite gubitke

Hajde da se pretvaramo da je jedna kompanija koja se bavi video igricama ponudila sjajnu novu ideju. Njeni zaposleni su oduševljeni, pa prave nastavak i počinju da testiraju igru: angažman, povratne informacije od korisnika i ostvarivanje zarade. Iako su svi ovi činioci veoma važni, ipak nisu magični.

Ponekad ćete učiniti sve što treba u vezi sa saradnjom, kreativnošću, podacima itd, ali ono što podaci pokazuju na žalost nije uvek lepa slika. Vaša igra nije popularna. Ne zarađuje novac. Vaš angažman se ne poboljšava. Vaši napori ne pomažu. U tom slučaju, vreme je da smanjite svoje gubitke i da pređete na nešto novo. Zaista slušati znači reagovati na ono što se čuje. A najteži deo može biti da vam se ne svidi ono što čujete.

-preduzetnistvo.gif

Na industriju video igrica bi trebalo obratiti pažnju zbog njene sposobnosti da donosi odluke na osnovu podataka. Usred sve više konkurentnog tržišta i povećanja količine podataka, kompanije mogu mnogo toga da nauče iz ove industrije koja više ne predstavlja samo zabavu i igru.


Izvor: Bmmagazine


Vesna je profesorica koja svoje učenike uči kritičkom mišljenju

Pročitajte i:

Dodeljeni sertifikati za moju prvu aplikaciju
Moja prva aplikacija: Pobednik
Ana Ranitović: Mladi se moraju izboriti za sebe