Svet knjiga: iSerbia vam preporučuje...

FOTO: OLX blog

Priredila: Milica Savić

THE ALMOST NEARLY PERFECT PEOPLE: BEHIND THE MYTH OF SCANDINAVIAN UTOPIA – Michael Booth

Britanski novinar, Majkl But, proveo je proteklu deceniju svog života sa porodicom u novousvojenom domu, domovini svoje žene – Danskoj. Intrigiran načinom života i kulturom, But je odlučio da putuje po region i zabeleži utiske o Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Islandu i Danskoj.

Šta je iniciralo Butovu radoznalost osim činjenice da gorenavedene zemlje imaju titule najboljeg obrazovnog sistema (Finska), najboljeg mesta za dobrobit dece (Švedska), najsrećnijih ljudi (Danska), najbogatije zemlje (Norveška), najrasprostanjenijeg pristupa internetu (Island)?

518cwpq_JYZL_SX329_BO1_204_203_200.jpg
FOTO: Amazon

Duhoviti But ne okleva da ističe mnoge paradokse koji postoje u modernism utopijama:

• Iako su Danci najsrećniji, plaćaju najviši porez na svetu
• Neutralni Šveđani su jedni od vodećih proizvođača oružja
• Finci imaju najviši broj vlasnika oružja posle amerikanaca i jemenaca
• 54% Islanđana veruje u vilenjake
• 5% Danaca su prijavili da su imali seks sa životinjom

Kroz razgovor sa lokalcima, političarima, profesorima, autorima i ekspertima za skandinavsku istoriju i kulturu, But saznaje zašto Švedska otvara svoja vrata za oko 100 hiljada izbeglica godišnje, a Danska za manje od pet hiljada, zašto je Kopenhagen bio prvi zabeleženi slučaj u istoriji u kome su civili bombardovani, kako se Island izvukao i zekonomske krize 2008-2009, kao i koji su razlozi zbog kojih Šveđani rade kao ljuštači banana u Norveškoj.

EU%20OM.gif

Ukoliko ste radoznali da saznate detalje o ovim proglašenim rajevima na zemlji, i svim razlozima zbog kojih oni to jesu (ili ne), pročitajte ovo delo bogato britanskim humorom i perspektivom zadivljeno-zbunjenog stranca.


Pročitajte i:

Nikola Pršendić:Radite iznad proseka!
Sedam zastrašujućih istorijskih ličnosti!
Dragoslav Srejović: Arheolog zlatnih prstiju!