Sva lica Barbike...

Foto: Pixabay

Prevela: Dragana Đilas

Hilari Klinton može slobodno može da ustupi mesto drugom ženskom kandidatu koji se priključuje izborima ove jeseni. U pitanju je Barbika, odnosno Barbike, budući da će se za svoju šestu po redu kandidaturu za Ovalnu sobu Barbika prodavati u paru, kao predsednik i potpredsednik i to u raznim bojama kože.

Direktor kuće Matel, koja proizvodi Barbike, je ovaj koncept opisao kao ambicioznu „revoluciju raznolikosti“ , te da je to „poziv u pomoć od etničkih Barbika.“ Naime, Barbika je sišla sa svog pijedestala princeze i oslonila se na svoja nova, fleksibilna i ravna stopala, koja su je oslobodila od nošenja visokih potpetica. Nova „normalna“ Barbika (koja je nedavno dobila i tri vrste različite građe, visoka, niska, i sa oblinama) sada ima i svoj lični darvinovski hešteg #TheDollEvolves i slogan „Mašta dolazi u svim oblicima i veličinama. Stoga se i svet Barbike razvija“.

Iz ove grupe se ističe Hello Barbie, prva Barbika u svetu sa veštačkom inteligencijom koja je osvanula u novembarskom izdanju časopisa Njujork tajms (The New York Times) sa naslovom „Sada imam i mozak!“ Pošto je prodaja opala a izbor spao na tehno Barbiku i Barbiku koja se zanima svojim čupavim pink papučicama, vreme je bilo za Barbiku da se uozbilji.

Zanimljivo je da se iza originalnog dizajna Barbike, sa sve slavnim bujnim poprsjem, krije žena, Rut Hendler. Ova uspešna poslovna žena je zapravo pokretačka snaga iza svog muža, Eliota Hendlera, jednog od osnivača Matel kompanije. Da je Barbika bila njena ideja i njen projekat potvrdila je i Ana Monije, kustos izložbe u Parizu, organizovane u čast Barbike, gde posetioci mogu da vide mnoge živote ove lutke, kroz istorijski i društveni kontekst i uz muzičku pozadinu hita i iz 90-ih grupe Aqua, Barbie Girl.

barbie-069_custom-51f2a680188875db016a0397ca9446c1fe0abb4f-s800-c85.jpg
Foto: NPR

Rut Hendler kaže da je ideju o Barbiki dobila dok je posmatrala svoju ćerku Barbaru (po kojoj je Barbika i dobila ime), kako se igra sa lutkama od papira. Palo joj je na pamet da bi lutka mogla da ima naličje žene, umesto bebe ili malog deteta. Ideja se kristalizovala kad je Rut otišla na odmor u Švajcarsku 1956. godine, gde je naišla na lutku od nemačkog proizvođača Bild, inspirisanu popularnim stripom, „Lili“ („Lilli“). „Ta Lili je luckasta pinap žena, koja se uvek nalazi u nekim situacijama sa muškacima“ kroz smeh objašnjava kustos izložbe. „Na primer, jedna od scena je kad Lili stoji u beloj haljini sa otiscima prstiju po grudima i zadnjici uz natpis „Auto mi se pokvario i da nije bilo mehaničarevih spretnih ruku još uvek bi čekala da neko naiđe“.

Dok je Rut Hendler konačno uspela 1959. godine da ubedi Matel da je njena Barbika savršen izum, njena ćerka Barbara je postala udata žena. Inače pravo ime Barbike je glasilo Barbara Milisent Roberts, zanimanje – manekenka.

U promet je pušten izgled koji je utemeljen na iluziji, telo inspirisano holivudskim zvezdama poput Elizabet Tejlor i Merilin Monro. Prvo odelo koje je Barbika obukla bio je kupaći kostim na crno bele pruge, kako bi se bolje uklopio u crno-bele TV reklame. Svi modni dodaci uključujući mačkaste naočare za sunce, okrugle minđuše ili čupave papuče na štiklu, mogli su da se skidaju, a širok spektar ponude sićušnih modnih dodataka i garderobe mogao je da se dokupi, i fanovi su bili više nego voljni da daju novac za to. Rutina ideja je postala stvarnost. Na samom kraju izložbe može se videti zid prekriven sa 7000 različitih odevnih predmeta, poređanih prema duginim bojama.

barbies_custom-9c425c129c3979261b8d23538414bf9baef8fc59-s800-c85.jpg
Foto: NPR

Na zahtev fanova, Matel je 1961. lansirao i dugo iščekivanog Barbikinog dečka, Kena Karsona, nazvanog po Rutinom sinu. Ubrzo je Barbika stekla veću popularnost od holivudske zvezde a i pisma obožavalaca su krenula da se gomilaju, sa oko 20 000 pisama nedeljno. Štampale su se priče o Barbiki i njenom životu u Malibu, sa njenim prijateljima i porodicom, što se kasnije pretvorilo u animiranu seriju Barbika: život u kući iz snova, i tako je Barbika postala pokretni mit.

Prva Barbika se prodavala kao brineta ili plavuša, dok je svaka raznolikost dolazila preko njenih prijatelja i članova porodice koji su se sporedno pojavljivali u njenom životu. „Obojena Frensi“ je prva Barbika tamne boje kože, koje se pojavila 1967. godine, prema uzoru na spomenutu rođaku plavuše Babrike, Frensi Feirčajld. Ovaj pokušaj je doživeo fijasko, zbog pogrešnog odabira lika, ali kasnije je lansirana Kristi, prva crna Barbika u očima Matela, i ova je lutka doživela mnogo veći uspeh, tačno u vreme uspona pokreta za građanska prava u SAD-u.

Prva Barbikina izmena izgleda je bila početkom 60-ih godina, kad je Barbika prisvojila tada popularnu frizuru, kakvu je nosila Džeki Kenedi. Žene su počinjale da budu samostalnije, da imaju karijere, voze kola, i da nose kratke frizure. Tako se i Barbika opustila. U narednoj deceniji je dobila kapke koji se otvaraju i zatvaraju, savitljive noge i struk koji se okreće. Godine 1971. je napravljena Malibu Barbika koja je zapečatila imdiž ove lutke, kao plava, preplanula kalifornijska lepotica. Prethodno stegnute usne su prešle u sjajno beli osmeh, pogled, ranije skrenut diskretno u stranu je sada bio uperen pravo. Do kraja 70-ih godina je ovaj imidž toliko bio utemeljen, da je bilo razumljivo odbiti predlog za Barbike drugačije boje kože.

03-rue_saint_honore_custom-10de0d1ac075734e85195dbd7d9adc432a86c0a8-s400-c85.jpg
Foto: NPR

Još jedna značajna promena je usledila 2000. godine sa pojavom lutke „Jewel Girl“, inspirisanom tadašnjim pop zvezdama kao što je Britni Spirs, koja je imala sportsku građu, kao i savitljiv struk i pupak. Debata o Barbikinom nerealnom fizičkom izgledu je izazivala bes javnosti. Godine 2011. u znak obeležavanja nedelje posvećenoj poremećajima u ishrani, novinarka Hafingon Posta (The Huffington Post), je napravila Barbiku u prirodnoj veličini i izračunala da kad bi Barbika bila stvarna žena, bila bi visoka 180 cm, imala bi obim grudi 99 cm, obim struka 45 cm, obim kukova 83 cm i nosila bi broj obuće 36. „Kad bi Barbika bila stvarna žena, zbog svojih proporcija bi morala da hoda četvoronoške“. Nedavno je i časopis Tajm (Time) u podrugljivom tonu objavio naslovnicu Barbike sa punijom figurom uz natpis „Da li sada možemo da prestanemo da pričamo o mom telu?“

Posetioci izložbe su mogli da vidi da Barbika zaista ima hiljadu lica. Teško ju je kategorisati, sa rasponom uloga od praznoglave lutke do oličenja moći. Samo na izložbi se može videti preko 180 različitih zanimanja Barbike koje je kroz svoje postojanje promenila: radnica u Mekdonaldsu, fudbalski trener, inženjer, pop zvezda, hirurg, vatrogasac ili arheolog. Barbika je bila čirlidersica i mis Amerike, ali najveći potez u karijeri je bio 1960. kad je postala mis astronaut Barbika, što je bio veliki simboličan korak za žene, samo četiri godine pre nego što će čovek prvi put zakoračiti na mesec. 1980. je išla na sastanke odbora, a 1992. u plavom kostimu je usledila prva kampanja za predsednika i pre nego što će ijedan ženski kandidat dospeti na glasački listić.

the-barbie-exhibition-at-paris-musee-des-arts-decoratifs-which-opens-the-day-after-fall-winter-2016-fashion-week.jpg?w=600
Foto: Fashiontimes

Kustos izložbe ipak nadodaje da pozitivne strane Barbike dobijaju mnogo manje pažnje nego neprekidna debata o viđenju fizičkog izgleda. Na primer, Barbika obrijane glave, Ela, osmišljena je za decu koja boluju od raka. „Još uvek je prisutna ona roze, šljašteća strana barbi princeze, ali ona je uvek bila lutka koja pomaže deci da se izraze kao samostalne žene. Barbika je pomalo i feministkinja. Nije udata, nema decu, ima potpuno slobodan izbor po pitanju svoje karijere – za nju ništa nije nemoguće.

U izložbenim vitrinama se nalaze odevna izdanja Barbike, svako ogledalo svog vremena, rame uz rame sa sličnim kreacijama iz kolekcije muzeja mode. Malo dalje, na podijumu su Barbike predstavljene kroz različite kultne filmske uloge, uključujući Elizabetu I, Odri Hepbern ili Tipi Hedren u filmu Ptice, sa galebovima zakačenim za Barbikinu glavu.

„Postoji mnogo kontroverze oko Barbikinog izgleda i pojave, kao da se zaista tiču stvarne osobe, ali kad bolje pogledate, jako malo lutaka ima realistične proporcije. To je zaista neverovatno. Ona je ipak samo igračka.“, tvrdi Ana Monije.

Izvor: BBC


Dragana voli strane jezike, daleke zemlje i putovanja