Surovi ljubimci iz davnih vremena...

Foto: Wikipedia

Krasova jegulja

Murine (muraena) ili mediteranske jegulje, smatrane su delikatesom u starom Rimu, te su odgajane u jezerima i bazenima u vilama bogatih. Uglavnom bi završavale na trpezi, ali neki, poput bogatog slobodnjaka Vedija Poliona (Vedius Pollio), trenirali su ih da jedu meso, i to meso robova kojima nisu bili zadovoljni.

Najbogatiji čovek Rima, trijumvir Marko Licinije Kras (Marcus Licinius Crassus) imao je sopstvene ribnjake. Naročito je voleo jednu od jegulja, obožavao ju je, kako Elian (Aelian) opisuje, ukrašavajući je ,,minđušama i ogrlicama od dragulja, kao kakvu ljupku devojku“. Jegulja je prepoznavala Krasov glas i dolazila bi kada ju je zvao, pa bi je Kras timario i grlio.

Kada je jegulja umrla, Kras ju je sahranio i javno oplakao. Njegov neprijatelj Lucije Domicije Ahenobarb (Lucius Domitius Ahenobarbus) zbog toga ga je ismevao u senatu na šta je Kras odgovorio da je Domicije ,,sahranio tri žene i da nijednom nije plakao“.

output_6cz6ud.gif

Antonijina jegulja

I drugi veliki Rimljani iz tog perioda su razvili sklonost ka jeguljama koje su prevazilazile status životinje kao ukusne hrane. Plinije kaže da je orator Kvint Hortenzije (Quintus Hortensius), koji je imao velike ribnjake na svom seoskom imanju na Bauli, voleo jednu od svojih jegulja toliko da je žalio za njom kada je umrla. Antonija, ćerka Marka Antonija (Marcus Antonius) i Avgustove sestre Oktavije (Octavia), majka, baka i prabaka rimskih imperatora imala je murinu (muraena) za ljubimca i držala ju je na Hortenzijevom imanju. Kao i Kras, i ona je ukrašavala svoju jegulju zlatnim minđušama te je ličila na turističku atrakciju. Ljudi su dolazili sa svih strana da bi videli Antonijinu jegulju.

Tiberijeva zmija

Aureus_l_effigie_de_Tib_re.jpg
Foto: Wikipedia

Rimski car Tiberije (Tiberius) je navodno rekao o svom nećaku i štićeniku u izopačenosti Kaliguli (Caligula) da je ,,odgojio zmiju za rimski narod“. Tiberije je takođe imao i zmiju za ljubimca i uzgajao ju je sa ljubavlju i nežnošću kakvu nije pokazao prema nasledniku svog trona. Tiberije je hranio zmiju iz sopstvene ruke i putovao je s njom u retkim prilikama krajem svog života kada je napustio svoju vilu na Kapriju.

Na jednom od tih putovanja krenuo je ka Rimu putem Via Appia. Kada je na nekoliko kilometara od Rima pošao da nahrani zmiju, otkrio da je mrtva i da je njeno telo prekriveno mravima. Tiberijevi proroci su mu ukazali da bi to moglo da bude potencijalno upozorenje protiv vladavine rulje. Kako on u ovo vreme baš i nije bio popularan u Rimu, brzo se okrenuo i odjurio ka jugu.


Izvor: Mentalfloss