Surfovanje u Srbiji kao na Havajima
Pixabay

Uskoro nam stiže leto, toplije vreme i period koji većina hedonista voli. Bašte kafića su sve punije, a ljudi su vidno bolje raspoloženi nego tokom hladnih meseci. Pored te atmosfere, gužvi po gradu i mirisa leta, mesta za obožavatelje vodenih sportova privlače sve veću pažnju.


More, sunce, plaža i dobro raspoloženje. Sve to krasi dan jednog obožavatelja vodenih sportova koji se otisnuo u pustolovinu zvanu kajtsurf. Vodeni sportovi koji su se do pre nekoliko godina mogli videti samo na Havajima ili obalama Brazila, stigli su i u Srbiju.


Na Adi Ciganliji, Ušću i na još nekoliko poznatih lokacija u Beogadu nekoliko godina unazad posetioci imaju mogućnost da se bave vodenim sportovima. Ranije je Ada Bojana bila najbliža destinacija na kojoj ste mogli da se bavite ovom vrstom vodenih sportova. 

Pixabay
Pixabay

Kajtsurf  ili kajting je vodeni sport u kome se pomoću zmaja (kajt), daske za surfovanje (kajtbord) i vetra kreće po vodi, dok vindsurf  predstavlja kombinaciju surfovanja i jedrenja na dasci istovremeno.


Kajtsurfom se mogu baviti obožavatelji vodenih sportova svih uzrasta, pri čemu minimalna težina mora biti oko 40 kilograma, kako bi osoba mogla da vlada kajtom na vetru. Kurs za početnike traje oko 8 sati. Ako ste na početku svoje surferske karijere, opremu možete iznajmiti ili kupiti polovnu. Za kajtsurf od opreme pored gore navedene neophodna vam je i kontrolna palica (bar) kao i pojas (harnes, trapez) za koji je kajt vezan. 


Odabir pravog mesta za kajtsurf zavisi od nivoa znanja kajtsurfera. Za početnike su najbolje manje popularne plaže na kojima je voda plitka i gde stalno duva dovoljno jak vetar. Iskusniji kajtsurferi mogu se upustiti i u dublje vode gde su veći talase i manje stalan vetar.  Sezona nije striktno ograničena, ali u većini slučajeva traje od aprila ili maja do oktobra.

Pixabay
Pixabay

Kajtsurf je ekstreman sport koji će vam aktivirati čak i one mišiće za koje niste znali da postoje. Ovaj sport postaje sve sigurniji sa razvojem moderne opreme, a instruktori se sve više usavršavaju. Škole kajtsurfa se nalaze i u Beogradu i pružaju vam mogućnost da se oprobate u ovom vodenom sportu.


 Postoje takmičenja u ovoj disciplini:


     1. Freestyle - ocenjuje se izvođenje trikova, visina, doskok

     2. Hang time - sudije mere vreme koje kajter provede u vazduhu


Ako ste obožavatelj adrenalina, izvođenja akrobacija, snoubordinga i vodenih sportova, kajtsurf je pravi izbor za vas. Već ovog leta možete to i da proverite, ako niste do sad to učinili.


Izvor: B92