Srebrni lav dodeljen filmu „O beskonačnosti“
Promo (Five Stars Film)

Reč je o melanholičnom i duhovitom ostvarenju koje predstavlja refleksiju ljudskog života u njegovoj lepoti i surovosti, sjaju i banalnosti. U njemu nebitni momenti dobijaju na značaju koliko i značajni istorijski događaji:

  • nekoliko zaveslaja po ratom razorenom Kelnu; 
  • put do rođendanske žurke; 
  • otac, koji zastaje da bi ćerki vezao pertlu dok pada kiša; 
  • ples tinejdžerki ispred kafića; 
  • marš poražene vojske do ratnog zatvora.

„Oda i lament u isto vreme, 'Beskonačnost' prikazujuje kako je sav taj keleidoskop krajnje ljudski, beskonačna priča o ranjivosti postojanja“, piše u saopštenju Five Stars Film-a.

Roj Anderson je prvi put na Venecijanskom festivalu nagrađen 2014. godine, i to, ni manje ni više - Zlatnim lavom za film „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“. Tako je postao prvi Šveđanin koji je osvojio prestižnu nagradu. Ovaj film je deo njegove tzv. „trilogije o životu“, kome su prethodili filmovi: „Pesme s drugog sprata” i „Ti živi”.

Promo (Five Stars Film) - Film „O beskonačnosti“
Promo (Five Stars Film) - Film „O beskonačnosti“

U intervjuu za Politiku, Anderson navodi da je glavna tema filma - ranjivost ljudi.

„Ako ste svesni ranjivosti postojanja, onda možete poštovati i biti pažljivi prema onom što imate. Želeo sam da naglasim, i lepotu postojanja i lepotu toga što sam živ, a da bih to postigao, morao sam naravno da imam i kontrast – ono što pokazuje lošu i okrutnu stranu postojanja“, objašnjava.

Opisujući lik sveštenika koji je izgubio veru u Boga, Anderson skreće pažnju na to koliko je njegova sudbina tužna, jer mora da razgovara i pripoveda o Bogu, u kojeg ne veruje.


„(...) Jeste da takav lik izaziva smeh, ali moja namera nije bila da se podsmevam. Nisam religiozan, samo sam želeo da opišem kako se ljudi ponašaju. Poštujem religiozne ljude i njihova verovanja“, naglašava Roj u intervjuu za Politiku.


Film „O beskonačnosti“ će se u domaćoj distribuciji naći ove sezone, a distributer je Five Stars Film Distribution.

Dobitnici nagrada 76. Venecijanskog festivala

Pored Zlatnog lava i Srebrnog lava za režiju, Veliku nagradu žirija dobio je film „Optužujem“ (J'accuse), francuskog režisera Romana Polanskog. Pored tih nagrada, dodeljeni su i Volpijevi pehari za najbolju glumicu i najboljeg glumca, i to Arijani Askaride, za ulogu u francuskom filmu „Glorija Mundi“ (Gloria Mundi) i Italijanu Luki Marineliju, za ulogu u filmu „Martin Eden“.

Izvori: Five Stars Film, Politika