Sneg u Sahari - iznenađenje ili sve češća pojava?
Pixabay

Decenijama stručnjaci upozoravaju na globalno zagrevanje i načine za njegovo zaustavljanje. Sa nekim posledicama ove pojave smo već upoznati, kao što je npr. topljenje leda na polovima ili blaga zima kod nas, čiji smo svedoci ovih dana. Međutim, neke posledice su krajnje neuobičajene, kao što je sneg u Sahari, koji je pao pre nekoliko dana.


Ovo nije prvi put da se to dešava. U poslednjih 37 godina, ovo je treći put da se pojavljuju snežne pahulje u ovoj pustinji. Prethodno je sneg padao 2016. godine, a pre toga 1979. godine.


Za razliku od zime, koja je na našim prostorima prilično blaga, u istočnim delovima Severne Amerike ovo je najhladnija do sada. U Australiji su se temperature spuštale čak i do - 47 stepeni!  Pojedini naučnici smatraju da je ovo tek početak vlažnog perioda koji će zadesiti sever afričkog kontinenta.


Razlog za sneg možemo pronaći u pomeranju hladnog vazduha iz Evrope prema jugu, koji je bio potisnut visokim pritiskom. Sankanje i grudvanje dece nije dugo trajalo: palo je 40 centimetara, ali se vrlo brzo sve otopilo, zato što je temperatura posle podneva dostigla 10 stepeni. Iako je tokom leta prosek 38 stepeni, stanovnici Atlasa se bolje nose sa toplotom nego hladnoćom.


Paleontolozi navode da su u Africi, do pre 5 hiljada godina, živeli nilski konji, antilope i slonovi te da su ih lovci lovili i oslikavali na zidovima pećina.  Ova era je posledica afričke monsunske klime, koja se događa na svakih 20 000 godina. Na ulazak monsunskih kiša u Afriku uticaj imaju Milankovićevi ciklusi, kroz koje naša planeta prolazi periodično tokom rotacije i revolucije.

Afrika je pre 11 000 godina bila zelena, plodna i puna jezera. Međutim, u međuvremenu se dotok vlažnih frontova prekinuo, a zemlja se isušila, a samim tim se promenio i biljni i životinjski svet.


Kao što smo na početku naveli, globalno zagrevanje može biti uzrok ovakvih pojava. Da bi se ustanovile trajne promene, mora određeno vreme da protekne. Jedna lasta ne čini proleće - stoga se ne treba ni zaletati u najavama radikalnih promena klime, u nivou koji nas je zadesio par hiljada godina unazad.


Izvor: B92