„Sit With Us“ – hajde da ručamo zajedno

FOTO: Gratisography

Prevela: Ljupka Mirković Dubajić

U Šerman Ouksu u Kaliforniji, Natali Hempton je pohađala srednju školu za devojke. Kada je bila 7. i 8. razred, često je trpela maltretiranje vršnjakinja dok je za vreme ručka u školskom restoranu sedela sama za stolom. Zbog toga se Natali osećala veoma ranjivom.

„Sećam se straha koji sam osećala kada je trebalo da uhvatim autobus… sve zbog neizbežne usamljenosti i anksioznosti koje sam doživljavala za vreme ručka. Dok sam sedela tamo sama, bila sam izložena podsmehu i uznemiravanju nekih učenica – postala sam laka meta“, rekla je.

stockvault-watching-the-sunrise184639.jpg

FOTO: Stockvault

Natali je sada 3. razred srednje škole, pohađa drugu školu i društveno je prihvaćena. Ipak, sećanje na maltretiranje i dalje je proganja, posebno otkako zna da nije jedina koja je doživela tako nešto. „Neki učenici su vapili za pomoć“, rekla je Natali za LA Dejli Njuz (Daily News).

„Želim da iskoristim društvene medije i upotrebim ih kako bih promenila nešto i stvorila nešto dobro“, dodala je. Da bi pomogla drugim učenicima da ne prođu kroz noćnu moru kroz kakvu je sama prošla, 16-godišnja Natali odlučila da stvori aplikaciju Sit With Us. „Volela bih da je postojalo ovakvo nešto kada sam ja išla u školu“, rekla je za LA Dejli Njuz.

imac-606765_640.jpg

Foto: Pixabay

Aplikacija Sit With Us olakšava učenicima da pronađu mesto za stolom sa dobronamernima učenicima u školskom restoranu i da steknu prijatelje. Cilj joj je da sramoćenje u javnosti zameni prihvatanjem na ličnom planu.

Učestvujući u radio emisiji All Things Considered na američkoj radio stanici NPR, Natali je rekla Odi Korniš da je aplikacija potreba i da ona sprečava da deca budu dovedena u situaciju u kojoj će ih njihovi vršnjaci javno odbacivati i smatrati društvenim otpadnicima.

Aplikacija omogućava učenicima da odrede sebe kao ambasadore (ambassadors) te da pozovu druge da im se pridruže. Ambasadori potom postavljaju poziv za „otvoreni ručak“ (open lunch event) što bilo kome ko traži društvo signalizira da je pozvan da sedne za sto sa ambasadorom.

„Ova aplikacija je vrlo privatna. Odvija se preko telefona. Niko drugi ne mora da zna da je koristite“, objasnila je Kornišovoj, „a vi znate da vas niko neće odbaciti kada sednete za sto“.

Natali je išla i dalje u svojoj borbi protiv maltertiranja tako što je tražila od drugih učenika joj se pridruže. Kada učenici, posebno cool deca, ustanu protiv maltretiranja, to ima značajan uticaj – ističe se u studiji koju su sproveli univerziteti Pinston, Rutgers i Jejl.

Tokom školske 2012/2013. godine, preko 50 srednjih škola u Nju Džerziju obezbedilo je svojim društveno najkompetentnijim učenicima alate za korišćenje društvenih medija i ohrabrilo ih da se bore protiv maltretiranja. Izveštaji učenika o konfliktima ukazali su na smanjenje maltretiranja za 30%.

Natali je rekla da otkako je aktivirala aplikaciju već za dve nedelje je počela da dobija pozitivne povratne informacije od svojih vršnjaka. „Mladi u mojoj školi su već počeli da postavljaju pozive za otvoreni ručak“, rekla je u programu. „Zato sam veoma uzbuđena što je aplikacija prihvaćena tako brzo i u tolikoj meri“, zaključila je.

Učenici se prvo prijavljuju preko svog imejla ili Fejsbuk naloga. Oni zatim odluče da li žele da budu ambasadori i da pozovu druge učenike na ručak.
Učenici potom traže grupe učenika da im se pridruže na ručku ili stvaraju sopstvenu grupu. Oni mogu da se povežu sa svojim prijateljima i da diskutuju o događajima za vreme ručka.


IZVOR: Huffington post i Thinking Humanity

Ljupka vas informiše o svetu oko vas da bi ga bolje sagledali i snašli se u njemu.