Kako izgleda scenario na Šekspirovom jeziku?
Pixabay

O popularnosti Šekspira na filmu dovoljno govori činjenica da su prvi igrani filmovi zapravo Šekspirovi komadi. Naime, adaptacije komada u kratkoj formi od svega deset do petnaest minuta prikazivali su već od kraja devetnaestog veka. Velika Britanija je među prvima ekranizovala Šekspira i to adaptirajući ozloglašenog Magbeta 1989. godine. Naslovnu ulogu tumači Džonston Forbs-Robertson koji je smatran za najboljeg Hamleta, sve do Lorensa Olivijea pola veka kasnije.


Prva italijanska ekranizacija jeste Mletački trgovac iz 1910. godine, dok je francuski reditelj Klement Moris režirao Hamletov dvoboj koji važi za jednu od prvih pokretnih slika sa zvukom. Štaviše, šekspirovski uticaji šire se i na istok prikazivanjem filma Krvavi presto 1957. godine, čiji je reditelj Akira Kurosava adaptirao Magbeta kao Noh dramu u feudalnom Japanu.

Pixabay
Pixabay

Henri V, Hamlet - Lorens Olivije

Ser Lorens Olivije sa adaptacijama Henrija V i Hamleta postaje sinonim za ekranizaciju Šekspira. Istovremeno adaptira scenario, režira i glumi. Henri V je prva adaptacija snimljena u tehnikoloru. Iako inicijalno snimljena kao moralni imperativ vojnicima Drugog svetskog rata, film je izašao nakon završetka rata, a postoji priča da je i sam Vinston Čerčil učestvovao u prekrajanju komada za scenario filma.


Što se tiče Hamleta, Olivije je isekao gotovo trećinu teksta kako bi se priča o osveti danskog kraljevića  uklopila u 150 minuta. Iako na iznaneđenje publike, pohvale na račun Olivijeovog maestralnog režiranja i glume nisu izostale. Olivije dobija Oskara za glumu, režirajući samog sebe.

Pixabay
Pixabay

Otelo - Orson Vels

Otelo u režiji Orsona Velsa nastaje kao proizvod višegodišnje produkcije, promena glumaca i lokacija. Uz neosporno veliki rad i perfekcionistički Velsov pristup, Otelo 1952. godine osvaja Zlatnu palmu  u Kanu.

U traganju za Ričardom (Looking for Richard) - Al Paćino

Al Paćinov rediteljski debi, U traganju za Ričardom, istražuje Šekspirov uticaj na pop kulturu, a posebno istražuje gde je Ričard Treći u savremenom svetu. Dokumentarac izlazi 1996. godine i uključuje ulične intervjue sa prolaznicima, kao i mišljenja akademika i šekspirologa. Samu srž dokumentarca čini priprema glumaca i njihov pristup ulogama iz čuvenog komada, a glavnu ulogu Ričarda priprema i glumi  sam Al Paćino.

Pixabay
Pixabay

Zaljubljeni Šekspir (Shakespeare in love) - Džon Maden

U filmu Zaljubljeni Šekspir iz 1998. godine, Šekspir preuzima glavnu ulogu. Fiktivna priča o romansi između pisca i plemkinje u trenutku nastajanja komada Romeo i Julija biva nagrađena Oskarom. Prisutne su mnogobrojne reference na Šeksprov lik i delo, kao i verni prikazi  pojedinih istorijskih ličnosti.

Pixabay
Pixabay

10 stvari koje mrzim kod tebe (10 things I hate about you) - Gil Junger

Inspirisana delom Ukroćena goropad, radnja filma smešta Šeskpirovu dramu u savremenu srednju školu i tako nastaje jedan od popularnijih tinejdžerskih filmova. Glavne uloge koje tumače Džulija Stajls i Hit Ledžer odgovaraju likovima Katarine i Petručija iz Šekspirove drame.

Izvor: Celuloidna mržnja