Sačuvajmo crvenu pandu od izumiranja!
Pixabay

Preko dana je možete videti kako spava na granama drveća, dok je aktivna tek od kasnog popodneva pa do rane zore. Crvena panda je jedina živa vrsta roda Ailurus. Potomak je porodice Ailuridae, koja je pre više od deset miliona godina nastanjivala oblasti Evroazije. Fosili predaka crvene pande pronađeni su na nekoliko lokacija širom sveta – od Kine i Engleske, do severne Amerike.


Iako po izgledu dosta liče, crvena panda nije rod velikoj crnoj pandi. Velika panda pripada familiji medveda, dok crvena panda pripada superfamiliji Musteloidea, kao i lasica, vidra, tvor, rakun i neke druge vrste.


Na leđima imaju dugačku dlaku crveno–braon boje. Karakteristične su po šarama na licu u obliku suza. U licu najviše podsećaju na rakuna, ali svaka jedinka je specifična na svoj način. Imaju duge noge sa gustim dlakama koje im služe kao izolacija tokom zime. Te dlake, takođe, skrivaju mirisne žlezde. Boja krzna im pomaže da se stope sa okolinom i tako se zakamufliraju.

Pixabay
Pixabay

Hrane se pretežno biljkama, ali i manjim sisarima, pticama i insektima. Kada su biljke u pitanju, najvećim delom hrane se bambusom. Pošto njihov organizam ne može da svari celulozu, potrebne su im velike količine hrane da bi se zasitili. Zbog toga biraju kvalitetnije delove bambusa kao što su listovi i mladice stabla. Potraga za hranom im ne predstavlja problem jer se kreću poput pravih akrobata.


Zbog visokih temperatura koje im ne prijaju, hranu traže uglavnom preko noći, a vodu piju tako što ližu šapu umočenu u vodu. Sem veličine, domaćim mačkama su slične i po čišćenju krzna ili češkanju leđa i stomaka o drvo. Zanimljiv je podatak da ova čudna vrsta ima običaj da obeležava svoju teritoriju urinom.


Crvena panda važi za pretežno usamljenu, a za partnerom traga svega par meseci u godini, od decembra do polovine februara. Ženka donosi na svet do četiri mladunčeta koje nosi do čak 158 dana. Kada se okote slepi su i teški svega stotinak grama. Interesantno je to što ova panda svoje mladunce donosi na svet uvek u istom periodu u godini – od maja do jula


Pre nego što na svet donese mlade, majka priprema gnezdo. Mladunci ostaju u gnezdu do dvanaeste nedelje života, a kada napune pet meseci sposobni su da brinu sami o sebi. Prosečan životni vek ove vrste je od 8 do 10 godina.

Pixabay
Pixabay

Iako je svakoga dana sve više imena na spisku ugroženih vrsta, crvena panda je među najugroženijima. Njena vrsta pala je na ispod 2500 primeraka i sve ih je manje. Jedan od najvećih razloga njihovog izumiranja jeste iznenadno nestajanje njihovog staništa. Ljudi im svakoga dana oduzimaju deo po deo njihove teritorije. Zato se ova simpatična vrsta sabija na sve manji i manji prostor.

Što se tiče crvene pande i našeg okruženja, Hrvatski Zoološki vrt se može pohvaliti sa jedinim primerkom. Ovaj vrt je 2011. godine dobio mladunče crvene pande oko čijeg imena su se vodile velike polemike. Ipak, preko društvene mreže Fejsbuk, izglasano je da se panda zove Kai.


Vrsta je stavljena pod zaštitu Special Survival Plan grupe koja prati njihovo kretanje i brojnost. Dan crvenih pandi obeležava se 13. novembra svake godine. Na ovaj dan se, širom sveta, okupljaju ljubitelji ove simpatične vrste u nadi da će uspeti da je zaštite i sačuvaju od izumiranja.


Izvor: Svet biologije