Reciklirajte tokom praznika!

Foto: Pixabay

Prevela: Małgorzata Szaban

Amerikanci troše oko 3,2 milijarde dolara godišnje samo na ukrasni papir, koji doprinosi tome da se stvori dodatnih 25 miliona tona smeća. Ako želite da smanjite količinu svog otpada, isprobajte ove savete za razdvajanje smeća.

Prema istraživanjima Univerziteta Stanford i kalifornijskog Odseka za konzervaciju, Amerikanci bi mogli da sačuvaju dovoljno papira da se pokrije 45 hilijada fudbalskih terena, ako bi svaka porodica umotala samo tri poklona u polovne materijale.

Ako želite da se pridružite, evo kako možete da učinite svoje praznike zelenijima:

Koristite papir koji može da se reciklira

Folija i sjajni papir za pakovanje ne može da se reciklira, tako da odaberite ukrasne papire i pakovanja koja posle mogu da se upotrebe ponovo. I ne zaboravite da ih kasnije zaista i reciklirate.

Budite kreativni kada pakujete poklone

Ne morate uvek da koristite standardne materijale za ukrašavanje poklona koje ćete uručiti svojim kolegama ili prijateljima. Stare novine, karte i stripovi su odličan izbor kako zapakovati poklon i ne trošiti papir.

Uklonite mašne i vrpce pre recikliranja

Pre nego što bacite svoj papir za pakovanje u odgovarajuću kantu, uklonite sve delove koji ne podležu recikliranju i sačuvajte ih za buduću upotrebu. Mnoge vrpce, mašne i drugi ukrasni delovi mogu da se pričvrste na poklone pomoću selotejpa.

Umesto papira koristite poklon kese

Ukrasni papir izgleda divno, ali poklon kesu možete da koristite iznova i iznova. Čak možete da kupite i neke ne-praznične kese da biste mogli da ih koristite za rođendane i druge događaje.

presents-153926_640.png

Foto: Pixabay

Osim toga, nemojte zaboraviti da uredno ispresavijate ukrasni papir pre recikliranja - nemojte da ga gužvate u loptu. Korisno je kada imate pripremljenu kesu za skupljanje ukrasnog papira pre nego što počnete da otvarate poklone. A ako ga nije moguće reciklirati, pocepajte ga i iskoristite ga kao materijal za pakovanje kada sledeće godine budete slali poklone.


Izvor: Lifehacker

Živiš toliko puta koliko jezika poznaješ.