Razlog više da posetite Grad svetlosti
Pixabay

Kleon Peterson, umetnik iz Los Anđelesa, nedavno je završio mural, prvi put naslikan u blizini Ajfelovog tornja. Crtež izbliza izgleda kao apstraktno more crno-belih senki. Međutim, kada se posmatra sa najviše znamenitosti Pariza, mural otkriva ogroman krug ljubavi.

Nazvan Endless Sleep, crtež je baziran na noveli Frančeska Kolona iz 1499. godine Hypnerotomachia Poliphili. Protagonisti ove romanse, Polifilus i Polija, zauzimaju centralno mesto spojeni u strastven zagrljaj, dok njihove geometrijske crno-bele figure podsećaju na grčko-rimske vaze. Jasno oblikovane figure ljubavnika okružene su prstenom nimfi i drugih mitoloških bića, čija se tela preklapaju i prožimaju kao papirne lutke._event_management.gif

Za izradu murala koji se prostire na površini od preko pet stotina kvadratnih metara bilo je zaduženo deset slikara koji su ga završili u proseku za oko tri stotine časova. Dobijena slika, najjasnija i razumljiva samo gledana odozgo, predstavlja apstraktno slavljenje dualnosti u svim njenim oblicima.

Autor ovog murala veruje da će slika i mesto koje zauzima inspirisati posetioce širom sveta da se preispitaju o putu otuđenosti kojim je čovečanstvo krenulo.

Priča o Polifilusu i Poliji otvara mogućnost novog načina življenja – jedinstva. Kako je Peterson objasnio u okviru projekta The Creator: „Mit prikazuje dualizam, muškarca naspram žene, srećnog naspram tužnog, voljenog naspram nevoljenog, poznato u odnosu na nepoznato”. Naslov Endless Sleep opominje čovečanstvo da se probudi, napravi promenu, izabere zajedništvo umesto neslaganja.

Ako tražite razlog više da posetite Grad svetlosti, onda je to sigurno Petersonova mitološka orgija. Projekat se takođe poklopio sa Nuit Blanche, celonoćnim umetničkim festivalom koji se održavao na različitim lokacijama širom Pariza.


Izvor: Huffingtonpost