Radio, hvala ti što postojiš!

FOTO: Pixabay
Povodom obeležavanja Svetskog dana radija, Unesko organizuje konferenciju u Parizu, kao vid priznanja za korist, koju je radio donosio čovečanstvu toliko dugo vremena. Sedam velikih međunarodnih emitera će emitovati program sa ove konferencije.

Istorijski pregled nastanka radija

Potrebe ljudi da budu informisani, o tome šta se dešava u njihovom okruženju, sežu u daleku prošlost. Prve vesti su bile klesane na kamenu, zvale su se Acta diurna ili Acta publica, i to su bile prve službene (državne) novine, a osnovao ih je Gaj Julije Cezar oko 59. godine pre nove ere. Zatim je usledio period razvoja štampe, kome su prethodila razna naučno-tehnološka otkrića, poput Gutenbergovog otkrića štamparske prese. Nikola Tesla se smatra naučnikom, koji je svojim velikim dostignućem na polju nauke, između ostalog, otkrio principe prenosa signala na velike daljine i samim tim postavio hipotezu za postojanje radija, kao specijalnog medija. Radio je nastao dvadesetih godina dvadesetog veka, a njegove osnovne komparativne prednosti u odnosu na druge medije svakako jesu brzina, zvuk, dostupnost i slično. Smatra se da su nastanku radija doprineli i ratovi, kao i nesreća Titanika, kada se potreba za unapređenjem elektronskog bežičnog komuniciranja javila kao neophodna.
radio_1682531_640.jpg
FOTO: Pixabay

Prva radio stanica u svetu vs. Prva radio stanica u Srbiji

Kao prva radio stanica se u literaturi navodi KDKA iz Pitsburga, koja je počela sa radom 1920. godine.
Prvi radio u Srbiji se oglasio 1924. godine, iako je njegov programsko-uređivački prostor bio u Knez Mihailovoj ulici, ovaj radio je lociran na periferiji Beograda, u Rakovici. Poznat je pod nazivom Radio Beograd-Rakovica, a sadržaj je emitovan tri puta nedeljno u trajanju od po tri sata uživo programa. Kao i mnogi drugi, Radio Beograd-Rakovica je prestao da postoji zbog neregulisanih odnosa sa državom.

Zbog čega nam je radio i dalje zanimljiv i koristan

Pre svega, radio je mediji, koji je da bi obezbedio svoje postojanje morao da svoj sadržaj prilagodi svojim slušaocima. U mnogim starim filmovima je prikazano kako su nekada na radiju emitovane višesatne emisije i dramski komadi, a sada najveći deo programa na radiju je upravo muzika. Radio je dominantan mediji u svakom automobilu i svoje informativne sadržaje brzo, precizno i jasno prezentuje svojim slušaocima. Kada je ono što nam fali da bismo bili informisani o najvažnijim vestima iz sveta oko nas, program radija nudi zagarantovan brz pregled aktuelnh dešavanja i vremensku prognozu. Kada je odabir muzike u pitanju, takođe postoji ogromna ponuda radio stanica, koje su muzički ukus prilagodile određenim ciljnim grupama.

„You made ′em laugh, you made ′em cry, you made us feel like we could fly.”Queen

1984. godine na albumu popularne grupe Queen se našla i pesma „Radio Gaga”, u kojoj je na veoma svojstven način odana počast ovom mediju, koji je svojevremeno bio jedini izvor zabave mladima i starima.


Radio, na svojstven način, i dalje obavlja svoje medijske dužnosti: da informiše, obrazuje, zabavi, vrši funkciju oglašavanja⁄reklamiranja, doprinosi širenju demokratskog duha i tumači događaje kroz svoj specijalizovan programski sadržaj. Pojavom televizije, koja je ljudima, kao pre svega vizuelnim bićima, ponudila sliku događaja, radio je na kratko bio potisnut, mnogi su davali loše prognoze njegovom postojanju. Međutim, ispostavilo se da je radio imao dovoljno svojih pristalica, koje se i danas trude da ljubav prema ovom mediju održe, između ostalog, borbom za odgovarajuću zakonsku klimu. Najnovije dostignuće je mogućnost slušanja omiljenje radio stanice putem interneta i računara.


Pročitajte i:

Nežan glas čoveka neustrašivih očiju
Ko se krije iza namrštenog lika Duška Radovića
Tajna uspeha filma „La La Lend“