Putujte ugodno i bezbedno uz ove aplikacije!

FOTO: Pixabay

Tourlina

Dizajnirana kao vrsta Tinder aplikacije za solo turistkinje, Tourlina je stekla obožavatelje usled jednostavne, ali genijalne zamisli uparene sa jednostavnim korišćenjem. Kao format koji je dobro poznat onima koji koriste aplikacije za upoznavanje, vi unosite podatke o sebi i svojim interesovanjima, planove za putovanja, a nude se i potencijalni pratioci koje možete izabrati tako što prevučete levo ili desno preko ekrana.

Osnivači Majkl i Sandra došli su na ideju rane 2015. godine nakon što su u jugoistočnoj Aziji sreli mnoštvo solo turistkinja koje su bile u potrazi za saputnicima; iako inkognito putovanje može biti neverovatno korisno i pozitivno za žene, postoje oni koji se i dalje ne osećaju prijatno kada sami putuju pa čak i oni koji bi rado želeli da imaju jednog saputnika na početku putovanja, pa čak i na veče.

Tourlina omogućava da s lakoćom pronađete istomišljenice iz bezbedne i sigurne okoline. Skoro sam to pomenula prijateljici koja treba sama da putuje za Indiju nakon što je njena saputnica otkazala u poslednjem trenutku, i već je pronašla nekolicinu potencijalnih saputnica koje bi zamenile prethodnu na većini putovanja. Aplikaciju možete preuzeti sa iTunes-a, mada ćete morati da platite jednu malu mesečnu proviziju kako biste koristili čet funkciju.

Zahtevi: iOS i Facebook (radi verifikacije vašeg identiteta i pola) – Android izdanje se očekuje krajem aprila 2017.

Cape

U redu – ovo ima potencijal da postane pravi game changer, posebno za one koji smatraju da je njihova mogućnost da putuju otežana usled nedostatka novčanih sredstava. Cape aplikacija, osnovana na Filipinima na bazi startapa, potpuno je nova aplikacija koja će omogućiti običnim putnicima koji putuju u poslednji čas da se prijave za standby karte za mesta u avionu koja su uobičajeno rezervisana za zaposlene, njihove rođake, ili putnike koji su propustili prethodni let.

Ove karte su na zapanjujućem sniženju oko 70 odsto manje nego što košta regularna avio karta, potencijalno preokrećući avio saobraćaj i stvarajući prilike za onu ekonomsku klasu koja nikada pre nije imala tu privilegiju. Aplikaciju je razvio generalni izvršni direkor i ko-osnivač Lael Džouver, koji je imao rodbinu u avio industriji i koji je mogao da iskoristi prednost standby karata – ali koji je bio isfrustriran kada njegovi potencijalni ortaci nisu mogli to isto da urade zbog previsokih cena avionskih karata.

Aplikacija funkcioniše tako što vam omogućava da se prijavite na listu čekanja za stanby karte, pružajući vam realna ažuriranja o vašim izgledima da se ukrcate na avion, naplaćujući samo kada je let 100% potvrđen. Takođe postoji i društveni element – korisnici su obavešteni kada neko od njihovih prijatelja rezerviše let preko aplikacije, zatim ako prijatelj za uzvrat rezerviše isti let kako bi se pridružio svom društvu, obe karte su dalje na popustu.

preview16.jpg

FOTO: Stockvault

Iako su osnivači godinu dana pregovarali sa avio kompanijama, nekolicina ljudi na Filipinma i u Hong Kongu je samo jednom isprobala aplikaciju koja će zvanično biti pokrenuta sledećeg marta – zaista smo uzbuđeni da vidimo kako će to promeniti lice putovanja.

Culture Trip

Potpuno nova verzija aplikacije popularnog sajta Culture Trip. Ovaj mali „genijalac“ vam pomaže da pronađete sve o kulturi mesta u kojem se nalazite ili želite da posetite. Birate šta god želite iz selekcije različitih kategorija – umetnost (uključujući knjige, likovne umetnosti, film i muzku), putovanja, istorija, dizajn i hrana – i potom unesete izabranu lokaciju i početnu stranicu preplave zanimlji članci koje možete pregledati.

Na primer, kada unesete „hrana“ i „putovanja“ i potom lokaciju „Kambodža“, na početnoj stranici će se pojaviti članci poput: „Top 5 stvari koje treba da uradite i vidite u Pnom Penu“ ili „Kratak recept za Fish Amok, tradicionalno jelo Kambodže“. Ovo je savršena aplikacija da saznate sve o kulturi mesta koje želite da posetite, takođe omogućava da naučite nešto o istorijskim događajima, muzici, običajima, koju hranu da isprobate ili koje skrivene čari tog mesta da posetite. Pomalo je nalik na turistički vodič gde jednostavno možete naći informacije koje želite, a da ne prevrćete bezbrojne stranice.

Možete pretraživati neodređene lokacije na primer („Azija“) kako biste dobili inspiraciju za sledeće putovanje, ili čak da iskoristite da otkrijete stvari koje niste znali o mestu u kome već živite! Postoj 15 “centralnih gradova” (San Francisko, Los Anđeles, Čikago, Njujork, Hjuston, Toronto, Šangaj, Mumbaj, Melburn, Tel Aviv, Brisel, Pariz, Barselona, Berlin, London) za koje su svakog dana objavljeni hiper-lokalni članci – ali i druge lokacije širom sveta su detaljno pokrivene. Neverovatno je jednostavna za korišćenje i kvalitet članaka na Culture Trip-u je zagarantovan. Aplikaciju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili iTunes-a, potpuno besplatno.

Zahtevi: Android 4.1 i naknadne verzije; iOS 9 ili kasnije verzije, kompatibilni sa iPhone, iPod touch ili iPad.

Stop, Breathe & Think

preview16.jpg

FOTO: Stockvault

Putovanje može izazvati različite emocije; nervozu kada stignete samo nekoliko minuta pre leta, usamljenost kada po prvi put putujete sami, ogromnu radost kada ugledate zadivljujući prizor o kome ste oduvek sanjali. Putovanje je sve samo ne dosadno i iako obožavamo ludilo koje prati putovanja, ono nas takođe može iscrpeti kako fizički tako i psihikčki. Usled manjka sna, različitih vremenskih zona i manjka vežbanja dobro je svakoga dana uhvatiti bar pet minuta mira. Tada nastupa Stop, Breathe & Think.

Aplikacija vam pomaže da proverite kako se osećate, gde vam misli lutaju. Po toj informaciji aplikacija vam, prema vašem raspoloženju, pruža pokazane meditacije, jogu, i video snimke o akupresuri. Sve u svemu, preko 50 meditacija i aktivnosti zasnovanih na emocijama su dostupne i takođe možete usput sakupljati interesantne nalepnice na osnovu vašeg napretka u meditiranju. Iako još uvek ne postoji nalepnica za „meditaciju ispred vodopada“, sa ovom aplikacijom bar možete pronaći mir bilo kad i bilo gde, sa ili bez vodopada. Saznajte više i preuzmite aplikaciju sa App Store ili Google Play-a.

FindPenguins

Savršena apliakcija za one koji žele bilo da zabeleže svoje avanture bilo da ih podele sa porodicom ili prijateljima ili da ih sačuvaju za potomstvo, FindPenguins omogućava da kreirate blog na vašem mobilnom uređaju dok putujete, takođe služi kao društvena mreža za one koji putuju – kako bi mogli da prate i komentarišu objave ostalih bliskih korisnika.

Vi kreirate sopstveni profil, potom se čekirate na različitim lokacijama kako biste zabeležili vaša iskustva putem slika i tekstova; ovi zasebni ulazi se nazivaju „footprints“. Možete kreirati footprint čak i kada niste priključeni na internet, tako da činjenica da ste u podzemnoj pećini u Turskoj ili u srcu pustinje Gobi ne bi trebalo da bude prepreka da napravite turističku arhivu.

Aplikacija integriše mape i foto albume, čak možete kreirati knjigu izvan „footprints“ za samo nekoliko klikova. Osnivač Tobijas Ridl je bio inspirisan da napravi aplikaciju kako bi učinio da turistički bloging bude dostupan svakome ko ide na putovanje – dva dana ili tri nedelje – ne samo za one koji planraju putovanje mesecima unapred.

Kreiranje bloga na tradicionalni način može biti dugotrajan i intenzivan proces, ali sa FindPenguins možete brzo i lako da zabeležite vaše iskustvo za samo nekoliko klikova. Aplikaciju možete besplanto preuzeti sa Google Play-a ili iTunes-a, jedino se plaća ukoliko odlučite da odštampate tekst.

Zahtevi: AppleiOS ili kasnije verizije; Android 4.4 i kasnije verzije


IZVOR: Travelettes