Polazak u školu: prvi koraci u obrazovanju
Pixabay

Polazak u školu predstavlja važan korak u procesu socijalizacije. Sedmogodišnje dete se susreće sa grupom vršnjaka od kojih mu je u najvećem broju slučajeva većina nepoznata. To je period sklapanja prvih prijateljstava, vreme kada se rađaju prve simpatije i kada je učenje igra.


Koliko god da ti trenuci sa vremenske distance deluju kao bezbrižno doba, ne smemo zaboraviti da je za prvaka koji se našao u školskoj klupi to korenita promena u dotadašnjem načinu života i da može biti veoma stresna.


Dobro poznato porodično okruženje  zamenjuju učionica, razred i učitelj. Tada se javljaju prve obaveze u vidu kratkih domaćih, dete se uči tome da pazi na svoje i tuđe vreme i da stekne naviku da ne kasni, od njega se očekuje da bude mirno i da prati nastavu, da roditeljima prenosi poruke predavača. 


Sticanje radnih navika jedna je od najbitnijih uloga škole. Odgovoran odnos prema onome što radimo je veoma važan makar to bile i sitnice. Kao i sve drugo od malena ga treba usaditi u svest mališana.

Pixabay
Pixabay

Nastavni planovi i programi za đake prvake promenjeni su u odnosu na prethodnu deceniju. Izdavači udžbenika su se potrudili da knjige obogate slikama, ilustracijama i da ih na taj način učine privlačnijim i zanimljivijim. 


Tokom prvog razreda stiču se osnovna saznanja  iz matematike, klinci uče da pišu i čitaju. Prva godina školovanja je bitna osnova i na saznanja koja tada steknemo nadovezujemo sve što kasnije naučimo. Pored svega, pogrešno je posmatrati školu samo iz ugla gradiva koje se obrađuje.


Osim što je obrazovna, ona je i vaspitna ustanova, tako da učitelji koji svoj posao obavljaju savesno vode računa i o tome da osim gradiva svakog dana ispredaju i lekciju o čovečnosti, poštovanju i kulturi i da njihovi đaci iz učionice izađu kao odgovorni, tolerantni i ljubazni mladi ljudi, svesni sveta oko sebe.

Pixabay
Pixabay

Neretko mališani ne mogu da razumeju neka školska pravila i neobično im je da se naviknu na to da stvari koje mogu da rade kod kuće u školi nisu dopuštene. Uloga roditelja je da pojasni svom detetu uzroke tih ograničenja, a ne da odmahne rukom uz dobro poznatu rečenicu: „Kad porasteš, kašće ti se samo“.


Roditelj tada mora da prati razvoj situacije i da svakodnevno razgovara sa detetom, da pokaže interesovanje i pruži podršku. Svaki problem najlakše je rešiti u začetku. Ukoliko  nastane otpor prema školi već tokom prvog razreda, biće potrebno mnogo truda da se takvo stanje promeni.

Pixabay
Pixabay

Zato apelujemo na mame i tate malih prvaka da organizuju svoje septembarske dane tako da ih što više provode sa decom i da im pomognu savetima. Potrebno je da im predoče sve strane škole, i pozitivne i negativne i da im pruže maksimalnu podršku jer prvi koraci su uvek najteži.


Izvor: Yumama