Priča o crnim kaubojima

FOTO: Morguefile

Brzo pretraživanje interneta za odrednicom „Američki kauboj“ pokazuje nam predvidljivi niz slika. Muškarci ogrubelih, vetrom i suncem sprženih lica, koji galopiraju na konjima. Često obučeni u teksas ili karirane materijale sa maramom vezanom oko vrata i kaubojskim šeširom na glavi. Najverovatnije zamahuju lasom iznad glave. I da, svi su belci.

Suprotno onome što prikazuju homogene slike iz Holivuda i tome šta učimo iz istorijskih knjiga, na zapadnoj se granici od 1500. godine zabeležilo značajno prisustvo tamnoputih kauboja. U stvari za reč „kauboj“ neki veruju da se pojavila kao pogrdan izraz korišćen za opisivanje crnih kauboja.

Izložba fotografija u Studio muzeju u Harlemu slavi nasleđe „Crnih kauboja” dok istovremeno dokumentuje neočekivana mesta širom države u kojima kultura kauboja cveta danas. Kroz fotografije, umetnici poput Breda Trenta, Dijen Loson i Rona Tarvera rade na razotkrivanju ukorenjenog mita koji kauboje povezuje isključivo sa belcima.

Tokom 2013. godine, Tarver je krenuo da dokumentuje kulturu crnih kauboja, delimično u čast svog dede – kauboja iz Oklahome tokom 40. godina 20. veka. „Radio je na ranču i prevozio stoku iz blizine Bragsa u Katosu“, rekao je. Drugi umetnik, Bred Trent, slikao je upečatljive crno-bele portrete članova Federacije crnih kauboja u Kvinsu, kvartu Njujorka, organizacije posvećene pripovedanju istinite priče o nasleđu crnih kauboja. Sve je to propraćeno obrazovnim mogućnostima lokalnoj omladini, kako bi ona mogla da crpe vrednosti i tradicije iz kaubojskog života.

voz_crni_kauboji.jpg

FOTO: Tom Simpson Slattery's Gun Says No, paperback cover by Bob Schinella via photopin (license)

U 70-im i 80-im godinama 19. veka, kako izveštava Village Voice, približno 25 odsto od ukupno 35 hilijada kauboja na zapadnoj granici bilo je crne boje kože. Pa ipak, veći deo njihovog nasleđa je zataškan i napisan iznova. Jedan značajan primer ovakvog brisanja manifestuje u priči Basa Rivsa, roba u Arkansasu u 19. veku, koji je kasnije postao zamenik američkog Maršala poznatog po svojim savršenim detektivskim sposobnostima i bombastičnom stilu. Često se prerušavao u kostimu da prevari kriminalce i delio srebrne dolare kao telefonske kartice. Neki su spekulirali da je Rivs bio inspiracija za fiktivnog lika Usamljenog rendžera.

Većina ostaje nesvesna čuvene i fundamentalno patriotske prošlosti crnih kauboja. „Kada sam se preselio na istočnu obalu, bio sam zapanjen da ljudi nikada nisu čuli ili nisu znali da su postojali crni kauboji“, rekao je fotograf Ron Tarver u intervjuu za Dankan Baner. „To je priča koju sam želeo da prepričam već dugo“, dodao je.

Keša Mors, predsednica FBC-a, opisala je njihovu misiju kao korišćenje jedinstvenosti konja kao načina da se dospe do gradske dece i izloži ih nečemu više nego što su izložena u svojim zajednicama.

Trentove slike su uhvatile koliko su se prilike promenile za crne kauboje koji sada borave ne samo na zapadnoj granici, već i na gradskim ulicama Njujorka i na rodeima pripadajućim državnim zatvorima. Međutim, neke vrednosti kaubojske kulture ostaju netaknute. Za Morsovu to je značaj strpljenja, dobrote i tolerancije.

Mi bismo dodali: i veoma kul šešira.


IZVOR: Huffington Post