Prelepi objekti koji su nekada bili zatvori

FOTO: Flickr

Convento de los Penitentes u Luvijeu

Manastir pokajnika je nekadašnji francuski zatvor iz XVIII veka koji je „reinkarniran“ u elegantnu muzičku akademiju. Njegov novi dizajn, koji je predstavljen 2012. godine, zaslužio je brojne nagrade.

Savremenu akademiju čini moderna orkestarska sala od kristala koja je postavljena na klasičnu kamenu fasadu. Koncertna dvorana se nalazi u severnom krilu nekadašnjeg zatvora, a za razliku od ostalih zatvora koji su transformisani, ovaj je zadržao svoju prvobitnu strukturu.


ml_louviers_17_685.jpg

FOTO: Metalocus


Arthur Kill u Njujorku

U isto vreme, popravni dom Artur Kil (Arthur Kill) na Stejten Ajlendu u Njujorku polako postaje televizijski studio i bioskop, a umesto osuđenika, na svom podijumu sada očekuje poznate ličnosti.

Sve više nekadašnjih zatvora postaje deo plana reurbanizacije u Sjedinjenim Državama u skladu sa odlukom vlade da, udaljavajući se od zatvorskih polemika, ostvari profit. Reklama koja se u Sjedinjenim Državama pojavila u avgustu, a u kojoj se navodi da će vlada prestati da koristi objekte u privatnom vlasništvu, obavezala bi mnoge privatne ustanove da se zatvore.

Uprkos mračnoj istoriji, ljudi deluju srećno kada posećuju nekadašnje zatvore, možda zato što u drugim prilikama ne bi mogli da se nađu u tako „lošem“ okruženju.


Reading Prison u Redingu

Posetioci zatvora Reding u Engleskoj, koji je kao izložbeni prostor otvoren prvi put ove godine u septembru, mogli su da vide mesto u kome je Oskar Vajld nekada boravio, kao i originalna vrata njegove ćelije. Pisac i dramaturg je odležao dve godine u ovom zatvoru zbog svog opscenog ponašanja, odnosno homoseksualne veze sa drugim muškarcem.

Izložba uključuje i arhiviran zatvorski materijal, kao i radove umetnika kao što su Stiv Mekvin, Nan Goldin i Marlen Dima koji su izložili svoja dela u čast Oskara Vajlda.


_veb_novinarstvo.gif


Pentridge prison u Melburnu

U zatvoru Pentridž u Australiji boravili su najveći nacionalni kriminalci, uključujući i legendarnog „bušrendžera“ Neda Kelija, kao i Ronalda Rajana, poslednjeg čoveka koji je dobio smrtnu kaznu u Australiji. Od 2013. godine, nalazi se u privatnom vlasništvu, a pretvoren je u rezidencijalni i komercijalni centar sa luksuznim apart hotelom „Adina“.

Enterijer današnjeg hotela, u kome dominiraju svetlo drvo i boje kafe, u potpunom je kontrastu sa mračnom prošlošću čuvenog zatvora. Hotel danas broji 120 apartmana i studija koje je dizajnirala kompanija Cox Architecture, a neki su simbolično zadržali originalni izgled zatvorskih ćelija.

prisiones_rehabilitadas_estilo_cnn_melbourne.jpg

FOTO: CNN Español


Sultanahmet u Istanbulu

U turskom glavnom gradu, zatvor Sultanahmet, koji je nekada bio dom čak 2.000 ljudi, danas je pretvoren u luksuzni hotel po imenu Four Seasons, a svoje usluge sada pruža poznatim ličnostima kao što su pesnik Nazim Hikmet ili komičar Aziz Nesin.

Hotel je zadržao originalnu zatvorsku baštu koja je služila kao prostor za rekreaciju zatvorenika, a zadržao je i sitne naznake prošlosti kao što je potpis jednog od zatvorenika na mermernom stubu. Hotel se nalazi u istorijskom naselju Sultanahmet i uživa pogled na baziliku Aja Sofiju, kao i na čuvenu Plavu ili Sultan Ahmetovu džamiju.

Ironično, njegovu konačnu sudbinu da postane hotel odredilo je ime nekadašnjeg zatvora - El Hilton.

4314809528_37b946eb9a_z.jpg

FOTO: Flickr


Prisión Provincial u Palensiji

Nekadašnji zatvor u španskom gradu Palensija danas je pretvoren u Gradski centar za kulturu i umetnost (Centro Cívico).

Centar se sastoji iz velike sale, knjižare i učionice, a u enterijeru dominira prirodno osvetljenje zahvaljujući staklenim strukturama i visokim prozorima, kojima je kompanija Exit Architects zamenila nekadašnje tamnoplave keramičke pločice.


Gong Guan u Hong Kongu

U nekadašnjem kineskom zatvoru danas se nalazi kompleks restorana i prodavnica. Iako je danas teško poverovati da je ova zgrada bila zatvor, zatvorske ćelije u koje je Morska policija smeštala prestupnike izgrađene su 1881. godine.

U njegovom savremenom arhitektonskom stilu vidljivi su kako kolonijalni, tako i moderni arhitektonski elementi. U kompleksu se nalazi i bar po imenu „Mornarev odmor“ (Mariner’s Rest) koji je dobio ovo ime u čast prvobitnog zatvora. U baru je sačuvana i struktura dve nekadašnje ćelije u kojima njihovi novi posetioci mogu da uživaju u krigli piva.

10609790245_f599fa1739_z.jpg

FOTO: Flickr


IZVOR: CNN Español