Postupci koji se u drugim zemljama sveta tumače negativno
pixabay

U Japanu se smatra nekulturom da konobaru ili sobarici ostavite napojnicu. Njihov stav je da su svi plaćeni u skladu sa zahtevima posla koji obavljaju. Bakšiš smatraju kao nešto ponižavajuće i ovaj gest, koji je kod nas opšte prihvaćen, tumače kao omalovažavanje.


U slučaju da se nađete u nekoj prodavnici u Rusiji,  prilikom plaćanja, novac obavezno spustite na pult koji je za to predviđen. Ukoliko biste želeli da predate novac direktno u ruke osobi koja radi za kasom, u najvećem broju slučajeva ne biste to mogli da učinite. Rusi veruju da se novcem može preneti loša sreća, pa zato biraju posredni način da ga preuzmu.


Argentinci smatraju nekulturom ukoliko na večeru ili manju proslavu koja se organizuje u nečijoj kući dođete tačno na vreme.


U kineskim domovima postoji nepisano pravilo da nakon završenog obroka tanjir ili činija iz koje je gost konzumirao hranu ne sme da bude potpuno prazna. Zapadna politika „pojedi sve s tanjira“ nije prihvaćena u ovoj azijskoj zemlji i domaćin će se uvrediti, jer to znači da gost nije zadovoljan količinom hrane koja mu je poslužena i da je još uvek gladan.


Česta je situacija da kada nam se nešto dopadne, slažemo se sa nečim ili smo zadovoljni određenom činjenicom podignemo palace. U Grčkoj i Južnoj Americi se pokazivanje palca izjednačava sa vulgarnim uvredama.

Pixabay
Pixabay

Postoji jedan običaj karakterističan samo za naše prostore. Reč je o iznošenju hrane na grobove predaka, a najčešće se praktikuje na praznik Zadušnice. U drugim hrišćanskim zemljama ovaj postupak tumači se kao svetogrđe.


U Australiji, na Novom Zelandu, u delovima Irske, Škotske i Holandije, uvredljivo je ako ne sednete na prednje sedište kada se vozite taksijem.

Wikipedia
Wikipedia

Iako je u Srbiji uobičajen prizor, nošenje japanki, kačketa ili trenerke na javnim mestima,  smatra se izuzetno nepristojnim u Japanu, kao i u mnogim delovima Evrope.


Pri ulasku u nečiji dom na Karibima i u većini azijskih zemalja izuvanje je obavezno. Poštovanje tuđeg privatnog prostora razlikuje se od države do države.


Na Tajlandu, u Severnoj i Južnoj Koreji grljenje ili dodirivanje ljudi na bilo koji način izuzetno je uvredljivo. Ako se nađete u Holandiji nemojte nikome postavljati pitanje „Čime se bavite?“ jer pripadnici ove nacije izuzetno negativno gledaju to pitanje, povezujući ga sa etiketiranjem ljudi.


Svakom se dešava da se prehladi i u tom slučaju normalno je da izduvamo nos, ali stanovnici Francuske, Turske i Saudijske Arabije gnušaju se kada to neko učini u društvu.

Freestockphotos
Freestockphotos

Ovo su samo neki postupci koji se u zavisnosti od države u kojoj se nalazite tumače na drugačiji način. Uzrok tome su razlike u kulturnim shvatanjima, prihvaćenim običajima i društvenim normama koje vladaju na određenom prostoru u određeno vreme.