Pivo na listi svetske kulturne baštine

FOTO: Pixabay

Svetlo, boje ćilibara ili tamno, sazrelo u čeličnim kadama ili drvenim buradima, slatko, gorko ili kiselo, servirano u čašama, šoljama ili kriglama – sva belgijska piva su nagrađena od strane UNESCO-a, na opštu radost obožavalaca ovog penušavog napitka.

Međutim, šta to ima belgijsko pivo a nemaju ostala?

U zemlji čokolade, što je prva asocijacija na Belgiju, kultura piva ima tradiciju dugu 700 godina. Još uvek su očuvane pivare stare nekoliko vekova, kao što je Cantillon koja se nalazi u Anderlehtu, u Briselskom regionu, gde se proizvodi lambic pivo, vrsta koja se može naći samo u Belgiji. Cenjena je zbog spontanog procesa fermentacije koji se postiže zahvaljujući vrsti gljivice koja živi samo na području doline reke Sene koja protiče kroz Brisel. Ova vrsta piva je prepoznatljiva po svom ukusu i boji.

cantillonbeer.jpg

FOTO: Beer Scout

Deo popularne belgijske kulture čini njihova veština degustacije i vrednovanja kvalitetnog piva. Međutim to nije lak zadatak, jer se proizvodi skoro 1.500 različitih tipova piva, postoje različite metode fermentacije i svaki region je poznat po nekoj od vrsta. Pilsner, manastirsko, trapist, saison, belo, crveno ili brut su samo neke od mnogih kategorija belgijskog piva koje se mogu probati.

Zanatsko pivo uživa zaštitu sveca Arnolda de Soasona, koji je za života i sam pravio pivo i podsticao ljude da ga piju i tako mnoge poštedeo kolere koja je vladala u srednjem veku zbog nečiste vode. Ovaj svetac je postao zaštitnik pivara. Svake godine u julu u Belgiji se slavi Dan piva i odaje počast ovom svecu. Tada se, na radost Belgijanaca, organizuju degustacije piva kako za poznavaoce, tako i za amatere.

belgianbeer.jpg

FOTO: Hungry Forever

UNESCO, između ostalog, ceni i upotrebu piva za proizvodnju drugih proizvoda, kao što je jedinstveni sir koji se potapa u pivo, tradicija koju čuvaju trapist monasi, vrhunski proizvođači piva koji zaradu od ovog posla daju u dobrotvorne svrhe. Takođe, imali su u vidu i napore proizvođača da promovišu odgovorno konzumiranje, kao i ulaganje u nove tehnologije kako bi se postigla održivija proizvodnja.


IZVOR: PlayGround