Pet zanimljivih činjenica o Areti Frenklin
iHeartsy-Music (Flickr) - Areta Frenklin

1. U svojoj karijeri ostvarila je samo jednu filmsku ulogu

„Kraljica soula“ upoznaje Soul čoveka! U filmu iz 1980. godine - Braća Bluz (Blues Brothers), Frenklinova igra gospođu Marfi, ženu glavnog gitariste Meta „Gitaru“ Marfija. U filmu je pevala novu, dužu verziju svog hita iz 1968. godine, Think.


U svojoj autobiografiji, „Areta Frenklin: Kraljica soula“, napisala je „Zaista sam uživala snimajući Braću Bluz“.

„Bio je to moj prvi nastup. Jedina stvar koju nisam volela je bilo radno vreme. Morala sam da ustajem u sedam ujutru da bih se spremila za snimanje. Ali, kada si tamo i kada počneš da snimaš, onda sve dođe na svoje mesto. Mnogo sam se zabavljala sa Belučijem i Denom Ajkrojdom - divni momci, sa sjajnim smislom za humor i veoma, veoma profesionalni i lukavi. Dobro sam se provodila. Sve je lakše kada se zabavljaš i uživaš u onome što radiš“, opisala je.

2. Nastupala je na inauguracijama tri predsednika

Frenklinova je izvela God bless America u noći koja je prethodila inauguracionom slavlju Džimija Kartera, 1977. godine u Kenedi centru (Kennedy Center). 


Šest godina kasnije, bila je gost na inauguracionom slavlju Bila Klintona, gde je održala dvosatni koncert. Pevala je verziju pesme I Dreamed a Dream iz romana „Jadnici“ (Les Miserables) od koje podilazi jeza.  Na inauguraciji Baraka Obame, 2009. godine pevala je My Country, ’Tis of three.

The U.S. National Archives (PICRYL) - Predsednik Džordž Buš odlikuje Aretu Frenklin Predsedničkom medaljom slobode u Beloj kući
The U.S. National Archives (PICRYL) - Predsednik Džordž Buš odlikuje Aretu Frenklin Predsedničkom medaljom slobode u Beloj kući

3. Iako nije znala da čita note, sama je naučila da svira klavir

Majka joj je bila pevačica i pijanistkinja, tako da nije iznenađujuće što joj je tipkanje dirki klavira došlo prirodno. Jednom je izjavila da svira po sluhu.

4. Prijatelj iz detinjstva joj je bio Smouki Robinson

Odrastajući u Detroitu, pevač poznat po pesmi Tracks of My Tears bio je najbolji prijatelj Aretinog brata i ubrzo su njih dvoje postali prijatelji.

„Ovog jutra, moja dugogodišnja prijateljica na ovom svetu, otišla je kući da bude sa Gospodom. Mnogo će mi nedostajati, ali znam da je pronašla mir“, Robinson je o smrti pevačice objavio na svom Tviter nalogu.

5. Bila je prva žena primljena u Dvoranu slavnih rokenrola

Frenklinova je 1987. godine postala prva žena koja se pridružila rangu zvezda, kao što su Elvis Prisli, Frenk Sinatra, Rej Čarls i Litl Ričard, uvrštena u Dvoranu slavnih rokenrola (Rock and Roll Home of Fame). Iako nije prisustvovala ceremoniji, nagradu je u njeno ime preuzeo brat. „Od svih, ovo je najbolja noć, jer Areta je upisana u istoriju“, rekao je.

Izvor: BiographyPročitajte i: Zbogom, kraljice!