Pet proverenih saveta za dobar san
Photo by bruce mars from Pexels

1. Budite fizički aktivni

Jedan od mogućih uzroka nesanice jeste nedovoljan dnevni utrošak energije. Naučno je dokazano da sport generalno povoljno utiče na kvalitet sna, te ne bi bilo loše da izdvojite nešto vremena u toku dana i za neki vid fizičke aktivnosti. Ovo, međutim, može da bude i „mač sa dve oštrice“, jer preterano vežbanje ili vežbanje neposredno pre dolaska u krevet, kod nekih osoba mogu da izazovu sasvim suprotan efekat. Za to je pretežno kriv kortizol i ostali hormoni koji se aktiviraju vežbanjem, a koji ponekad čine da i nakon njega ostanemo budni, iako se fizički osećamo iscrpljeno. Zato, za kvalitetan san, vežbajte umereno i u vreme kada vama to najviše odgovara.

2. Prestanite da proveravate telefon i sat

Treba li da napomenemo da odlazak u krevet sa telefonom u ruci nikako nije dobra ideja ako želite da zaspite što pre? Zaboravite na proveravanje i ponovno isčitavanje poruka i mejlova, i sve ostalo što može da sačeka do jutra. S obzirom na činjenicu da posle uzbudljivog dana imamo tendenciju da u krevetu procesuiramo utiske i odgovoramo na pitanja koja nas muče, što samo po sebi ometa san, dodatna moždana stimulacija nam nesumnjivo ne ide u prilog. 


Isto važi i za igranje igrica i boravak na društvenim mrežama. Iako delujuju kao razbibriga, ovakve aktivnosti nas takođe održavaju koncentrisanim i, sledstveno, budnim. Konačno, prestanite da uzimate telefon ili sat da biste proverili koliko vremena za spavanje vam je još preostalo. To što znate koliko ima sati u svakom trenutku neće ništa promeniti, osim što vam može prouzrokovati jutarnju glavobolju.

Photo by Daniel Apodaca on Unsplash
Photo by Daniel Apodaca on Unsplash

3. Ne zanemarujte moć dobre uspavanke

Da, rekli smo vam da odložite telefon pre odlaska na spavanje, ali samo u smislu da ne treba da ga držite u ruci i tipkate po njemu. Upotrebljena na drugi način, ova fantastična sprava vam može biti saveznik da lakše utonete u san. Postoji pregršt zvučnih podloga, posebno namenjenih opuštanju, koje možete da slušate preko telefona ili drugog uređaja, bezbedno ostavljenog na komodi, čak i sa ugašenim ekranom. Možete odabrati najpoznatiju „Sleep with me“ podlogu, slušati različite vodiča koji vam pomažu da pravilno dišete ili meditirate, umirujuće zvukove prirode , ili, jednostavno, umirujuću muziku. Pretražite internet i pronađite svoju uspavanku!

4. Potražite spas u biljkama

Da šolja čaja pred spavanje može imati blagotvoran uticaj na vaš san, klasičan je savet koji možda zvuči kao mit. Međutim, za mnoge ovo predstavlja proveren recept. Čajevi od valerijane, lavande ili kamilice, zasigurno doprinose tome da se osetite opuštenije, ali možete izabrati i neki drugi, u skladu sa svojim preferencijama. Važno je samo da vaš izbor bude čaj bez kofeina, što znači da crni i indijski nikako ne dolaze u obzir.


Ako baš i niste ljubitelji čajeva, možda bi trebalo da isprobate namenska esecijalna ulja. Kedrovo, lavandino ili nanino ulje, po mišljenju stručnjaka, povoljno deluju na vaš nervni sistem ukoliko ih udišete pred spavanje. Spas za nesanicu, kako izgleda, leži i u nekim biljkama. Zato, za dodatnu relaksaciju, jednostavno pronađite ukus ili miris koji vam odgovara.

Pexels
Pexels

5. Pazite šta jedete

Verovatno nam je svima poznato da ne treba ići u krevet punog stomaka, jer otežano varenje može da prouzrokuje nesanicu i noćne more. Jednako je nepreporučljivo i preskočiti večeru, jer će vas glad duže držati budnim. Međutim, ponekad nije reč jedino o tome kada i koliko jedete, već i šta. Drugim rečima, postoje namirnice koje nepovoljno i one koje blagotvorno utiču na kvalitet sna. Među ovim prvim zasigurno se nalaze masna hrana, slatkiši i druge grickalice, umesto kojih treba birati lagano meso, ribu, povrće, ili voće kao što su banane. Postoje čitave liste namirnica koje vam mogu biti od pomoći ako imate problem sa nesanicom.


Ukoliko vam, međutim, nijedan od ponuđenih saveta ne pomaže, možda je vaša nesanica ozbiljnije prirode. Stres, depresija i drugi psihički problemi, kao i određena medicinska stanja mogu u velikoj meri da uzrokuju probleme sa spavanjem. U tom slučaju, ne oklevajte da što pre potražite pomoć stručnog lica.

Izvori: Lifehacker, Sleep doctor, EatingWell