Pet nezaobilaznih znamenitosti Amsterdama
Amsterdam / Olivera Mitić (Lična arhiva)

Istorija Amsterdama je duga i kompleksna, a posebno je obeležena umetnicima, boemima i  misliocima, koji i dan danas u ovom gradu traže utočište. Prve naseobine na ovim teritorijama datiraju još iz desetog veka, a zvanična titula grada dodeljena je 1306. godine. U XVII veku Amsterdam je cvetao kao najbogatiji grad Evrope, što se još uvek može videti u brojnim 

lepotama njegovih arhitektonskih ostvarenja.

1. Muzejska četvrt

Rajks muzej / Olivera Mitić (Lična arhiva)
Rajks muzej / Olivera Mitić (Lična arhiva)

Museumplein, iliti Trg muzeja, jedna je od najzanimljivijih destinacija za turiste. Na ovom se  trgu mogu naći tri izuzetno poznata muzeja Amsterdama: Rajks, Stedelejks i Van Gogov muzej. Ovaj trg nalazi se u srcu muzejske četvrti, tako da u neposrednoj blizini možete posetiti i Muzej Ane Frank, Muzej dijamanata, Moko muzej i Kraljevsku koncertnu zgradu. Muzej piva,  Heineken Experience, nalazi se u drugom delu grada, ali i on spada u velike kulturne atrakcije Amsterdama i ne treba ga zaobići. 


Rajks, neverovatno opremljen muzej umetnosti i veliki zaštitni znak Amsterdama, 1885.  godine postao je dom Rembrantove čuvene Noćne straže. Redovi za ulaz su dosta mali i, iako je karta skuplja (oko 17 evra), Rajks muzej je iskustvo koje se ne sme propustiti.

2. Parkovi

Ovaj grad odlikuje i veliki broj zelenih površina. Osim Vondelparka, koji se prostire čak 47  hektara, postoje brojni manji i veći parkovi širom Amsterdama. Odmah ispred Rajks muzeja nalazi se Muzejska bašta, u relativnoj blizini centra može se obići Begijenhof iz XV veka, a tu su još i Rembrantov park, Sarpati park, Vesterpark i mnogi drugi.


Amsterdam predstavlja odličnu kombinaciju prirodnog i urbanog i upravo ovi pošumljeni parkovi nude mesto za relaksaciju i beg od brzog života. Ne možete proći pored njih, a da ne dobijete želju da tamo posedite barem nekoliko minuta.

3. Kanali i bicikle

Prinčev kanal / Olivera Mitić (Lična arhiva)
Prinčev kanal / Olivera Mitić (Lična arhiva)

Kao deo stalne postavke holandskih pejzaža mogu se lako izdvojiti kanali i bicikle. Maltene  je nemoguće razmišljati o Amsterdamu, a da nam se u umu automatski ne stvori slika ova dva prizora.


U gradu postoje četiri glavna kanala: kanal reke Ej, Prinčev kanal, Gospodski kanal i Carski  kanal. Ne samo da je zbog ovakve infrastrukture organizacija veoma laka, već ovoj prestonici daje ogroman šarm i nadimak Severne Venecije. 


Biciklizam je, s druge strane, omiljena rekreacija Holanđana, a turistima je postala toliko  simpatična da se bicikl može iznajmiti na svakom koraku. Za one koji umeju da voze, obilazak grada na dva točka možda je i najbolja varijanta za upijanje sredine.

4. Hrana

Ulice Amsterdama pune su šarolikih restorana sa kuhinjama iz celog sveta. Sve to lako može  da privuče pažnju, ali bi bilo šteta da u potpunosti propustite holandske specijalitete. Haringe sa krompir salatom predstavljaju tradicionalno jelo ove zemlje, a tu su i borojni dezerti, počev od vafla i mini palačinki, pa sve do keksa spekulasa. 


Holandski drop, posebna vrsta slanih bombona, takođe je izuzetno popularna, ali je potrebno  naviknuti se na tako specifičan ukus. Sirevi se, naravno, ne smeju izostaviti, a kobasice sa stampotom, jednom vrstom variva, takođe su upečatljive za ove krajeve.

 

Onim najvećim gurmanima će Foodhallen biti posebno zanimljivo mesto. Ovaj raj hrane i  pića nalazi se u starom delu grada i posetioci mogu da progrickaju svoj put kroz pregršt štandova sa svežim i ukusnim specijalitetima.

Mini palačinke / Olivera Mitić (Lična arhiva)
Mini palačinke / Olivera Mitić (Lična arhiva)

5. Kupovina

Iako prodavnica garderobe ima svugde u svetu, šoping atmosfera nije nigde onoliko  simpatična koliko je u Amsterdamu. Glavne trgovinske ulice su Kalverstrat i Leidsestrat, ali je broj skrivenijiih nezavisnih prodavnica veliki. 


U sporednim ulicama ovog grada možete naći sve što vam padne na pamet, bilo da je u  pitanju prodavnica umetnina, suvenira, delikatesne hrane, dekorativnih stvari za kuću ili knjižara. Boemska četvrt Jordan puna je unikatnih radnji, a možete se uputiti i ka famoznih Devet ulica, pod uslovom da tražite markiranu odeću. Sve što možete da zamislite – Amsterdam verovatno ima. 


Holandska prestonica je mesto na koje možete otići ako tražite umetnost i atmosferu, ali je isto tako i pravi izbor za avanturiste u potrazi za kofi šopovima i četvrti Crvenih fenjera. Ovoliku popularnost stiče upravo zbog toga što svakome nudi nešto, a s pravom se uvek nalazi na vrhu listi najlepših gradova Evrope.

Izvor: Travel Republic