Pet najmisterioznijih mesta na svetu!

FOTO: Imgur

1. Povelja, ostrvo mrtvih

Povelja je jedno od stotinak ostrva koje se nalaze u Venecijanskoj laguni. Tamo su slali bolesnike zaražene „crnom smrću“, poznatijom kao kuga, bolešću koja je opustošila srednjovekovnu Evropu. Nakon što bi stigli na ostrvo, bolesnici su, čak i živi, spaljivani na posebno napravljenim lomačama. U kasnijem periodu, na ovom mestu izgrađen je psihijatrijski centar gde su pacijente podvrgavali zastrašujućim tretmanima. Danas ovo ostrvo izbegavaju čak i pecaroši jer se plaše da će se u njihove mreže upetljati neki izgoreli deo ljudskog tela. Meštani tvrde da na Povelji vlada mračna atmosfera i da se s vremena na vreme mogu čuti krici ljudi koji su na tom mestu mučeni.

poveglia_119.jpg

FOTO: tiscali: blog

2. Edinburški zamak

Ova stara tvrđava, smeštena u centru Edinburga, izgrađena je na vulkanskim stenama i opasana je klifovima. Zamak je imao višestruke namene, prvobitno vršeći ulogu kraljevske rezidencije da bi kasnije služio čak i kao zatvor. Unutra se nalaze brojne tamnice, čiji zidovi svedoče o mučenjima zatvorenika, i mnogi tvrde da se i danas mogu čuti glasovi i zastrašujući krici koji dopiru iz njih. Ipak, titulu najpoznatijeg duha u zamku nosi „usamljeni gajdaš“ („Lone Piper“), svirač gajdi koga su poslali da pronađe skrivene tunele i koji se nakon toga više nikada nije vratio. Priča se da zvuci gajdi još uvek odjekuju podzemnim hodnicima tvrđave.

800px_Edinburgh_Castle_from_Portsburgh.jpg

FOTO: Wikipedia

output_6cz6ud.gif

3. Muzej Muter u Filadelfiji

Muzej Muter posvećen je medicinskim anomalijama i iako tamo tvrde da je njegova glavna namena razumevanje misterije i lepote ljudskog tela, u muzeju možete videti organe, kosti, fetuse i ljudske oblike posle kojih nećete moći da zaspite. Ovi čudni eksponati, patološki primerci i medicinski instrumenti koji su se nekada koristili, poznati su širom sveta.

anatomicaltheatre48.jpg

FOTO: Morbid Anatomy

4. Pripjat, grad duhova

Pre stravične nuklearne nesreće u Černobilju, Pripjat je bio razvijeni grad koji je namenski izgrađen za radnike u nuklearnim elektranama. Nakon eksplozije, stanovnštvo je evakuisano, a grad je ostao pust do današnjeg dana. Iako je čitav prostor obrastao u korov, unutar pojedinih domova još uvek se mogu videti oštećeni nameštaj, dečje igračke i prašnjavi proizvodi koji predstavljaju mračan prizor. Ima i onih koji tvrde da ovaj prostor često nadleće čudna crna ptica u obliku bezglavog čoveka.

drone_photography_aerial.jpg

FOTO: RT

5. Pariske katakombe

Katakombe u Parizu predstavljaju ogromnu kosturnicu i groblje smešteno u podzemlju grada. U ove tunele, koji su prvobitno predstavljali kamenolome krečnjaka, kosti su prebačene 1876. godine, da bi se sprečilo širenje zaraznih bolesti. Ovde se mogu videti milioni nasumično grupisanih kostiju i lobanja koje večno počivaju čekajući turiste.

nomadicalsabbatical_com_Paris_Catacombs_Long_Ter.jpg

FOTO: list25

Svako od ovih mesta skriva zanimljive priče koje sežu dalje od mitova i urbanih legendi. Da li biste se usudili da ih posetite?

IZVOR: iMUJER