Pamukale - prirodni biser Turske
Pixabay

Najpoznatiji prirodni fenomen Turske, smešten nedaleko od grada Denizli, zbog svoje jedinstvenosti je magnet za turiste iz celog sveta i najčešća izletnička destinacija za one koji posećuju Kušadasi. Kakvu tajnu zapravo krije ovo mlečno belo prostranstvo?


Pixabay
Pixabay

Odgovor se krije u hemijskim procesima koji traju više hiljada godina. Na ovom području nalaze se izvori tople vode bogate kalcijum karbonatom čija temperatura se kreće od 35 do 100C. Kada voda dođe u kontakt sa kiseonikom, ugljen dioksid i ugljen monoksid isparavaju i dolazi do formiranja taloga kalcijum karbonata. On vremenom očvrsne i pretvara se u travertine koje mi prepoznajemo kao kadice i bazene ispunjene vodom koja se sliva preko ivica, a u nekim trenucima podseća na slapove koji su baš tog momenta zamrznuti. 

Pamukale se nalaze pod zaštitom UNESCO-a od 1988. godine, a i turske vlasti su ozbiljno shvatile značaj očuvanja ovog verovato neponovljivog dara prirode, te su uvedena stroga pravila koja posetioci moraju poštovati. Nije dozvoljen pristup svim delovima kao ni hodanje u obući, čak ni u papučama, već isključivo bosih nogu što može biti posebno interesantno jer voda teče gotovo čitavim kompleksom. 


U određenom broju bazena dozvoljeno je kupanje, a kada zakoračite u njih noge će vam uroniti u mekanu, belu smesu nalik na blato. Nije retkost videti turiste kako ga mažu po svom telu jer je smatrano lekovitim, kao i sama voda. Ležeći u bazenima možete uživati u blještavo belom pejzažu litica i stalaktita koji vas okružuju pa ćete se osećati kao da ste ušuškani u snežnom dvorcu. Sam naziv mesta i nije daleko od toga - Pamukkale prevedeno na sprski znači pamučna tvrđava.

Pixabay
Pixabay

Ovi termalni izvori su u upotrebi još od antičkog doba kada je na njihovom vrhu u drugom veku pre nove ere sagrađen grčki grad Hijerapolis čiji ostaci su uspeli da se održe do današnjeg dana. Prava arheološka poslastica sastoji se od amfiteatra, Apolonovog hrama, bazilike, biblioteke i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika. Ovde se nalazi i kupatilo za koje se smatra da se u njemu kupala Kleopatra što je za turiste posebno impresivno - mogućnost da se kupaju u istom lekovitom bazenu u kom je to nekada radila kraljica Nila.

Emma Websdale (Flickr)
Emma Websdale (Flickr)

Ako postoji mogućnost da uvrstite Pamukale u svoj letnji odmor, obavezno se naoružajte većim količinama vode i zaštitom od sunca jer vas čeka dosta hodanja. Ipak, prizor koji sledi nakon penjanja će definitvno opravdati napor koji ste uložili, a da ne govorimo o zapanjujućim fotografijama koje ćete moći da napravite.


Izvor: TT Group