Pametna komedija „Igla ispod praga“

Foto: radiohercegnovi

Priredila: Jelena Radojević

Crnogorsko-srpska koprodukcija Igla ispod praga, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima i mnogih pozitivnih kritika, nakon Centra „Sava“ konačno je stigla i u domaće bioskope.

Film Igla ispod praga je crnogorski kandidat za Oskara u 2016. godini, a na nama ostaje samo da posetimo najbiliži bioskop, jer ovo svakako ne smemo propustiti.

Igla ispod praga, za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, priča je o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time rešavaju sve svoje probleme.

Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar, čiji lik tumači glumac Nikola Ristanovski koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i stalnim preispitivanjem sopstvene vere.

Na prvi pogled priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane, ali ovaj film sa sobom povlači i pitanja o neodredivoj ljudskoj prirodi uopšte.

Kritičari ističu da je Marinovic ispričao veliku priču o malom čoveku.
Ovo je jedan atipičan film, u ondosu na ono što se danas snima jer se u filmu otkriva i jedna visa ravan metafizike. Život kao zatvorena celina je tema ovog filma, a Marinović je predstavlja preko lokalnog verovanja u legendu da ako se stavi crna čioda ispod praga, veštica neće moći da pređe taj prag nego će da se vrti u krug dok je sveštenik ne izvede napolje.

Luštica je mesto na kome je snimljen ovaj film, a ujedno i zavičaj reditelja filma. On je želeo da se bavi stvarima koje su mu bitne i koje ga lično uznemiravaju.

Ovaj film jeste komedija, ili kako kritičari navode „pametna komedija”, a komedija uvek dolazi iz nekog opšteg bunta ili besa. Reditelj je želeo da nas uputi u nešto što na platnu još nije bilo prikazano.


Izvor: B92


Pročitajte i:

Studentski rituali koji donose sreću na ispitu
Tina Tarner: Jednostavno, neuništiva!
Odri Hepbern - simbol ženstvenosti