Ovo su neke od najlepših žena slikarstva

FOTO: Tierra de Cinéfagos

1. Rađanje Venere (Sandro Botticelli, 1484.)

22.jpg
FOTO: Jot Down

Prema jednoj legendi, Simoneta Kataneo je bila jedna od najlepših žena u svoje vreme, i muza mnogim Italijanima. Botičeliju je poslužila kao model za ovu sliku i Pjeru di Kozimu, takođe. Bila je inspiracija i pesnicima toga doba, koji su joj posvetili na desetine pesama. Veruje se da nije postojao aristokrata u Firenci koji nije bio očaran njenom lepotom. Neki od njih bili su Lorenco i Đulijano Mediči. Ova devojka je na istoj slici mogla da se pojavi čak nekoliko puta, što se i na ovoj može primetiti: ona je Venera, ali i Proleće (ninfa sa njene desne strane)...

Prema legendi, Simoneta je bila jedna od najlepših žena ikada, i u ogromnoj meri je uticala na slikare, i, uopšte, na samu istoriju ove umetnosti.

2. Ofelija (John Everett Millais, 1851.)

32.jpg
FOTO: Jot Down

Pesniknja i umetnica, Elizabet Sidal, poslužila je slikaru kao model, ne samo za ovu sliku, već je krasila i dela mnogih drugih umetnika. Mile je, za potrebe ove slike, bukvalno primoravao Elizabet da provodi sate ležeći u jednom koritu, koje je grejalo samo nekoiko sveća. Jednom prilikom, dok ju je slikao zimi, na izuzetno niskoj temperaturi, sveće su se ugasile, a Džon je nastavio da slika, ne obraćajući pažnju na to što se devojka smrzavala. Zbog teške prehlade, izazvane njenim nepomičnim ležanjem u, praktično neizdrživim uslovima, otac umetnice je tužio slikara.

Elizabet je izvršila samoubistvo 1862 godine, godinu dana nakon što je preminulo njeno prvo dete, za vreme porođaja.

3. Milisent, vojvotkinja od Saderlenda (John Singer Sargent, 1904)
42.jpg
FOTO: Jot Down

Singerova slika, o kojoj se najviše polemisalo, morala je da bude prepravljena nakon jednog skandala koji je izbio na jednoj od njegovih izložbi u Parizu, 1884. godine. Naime, bretelu na haljini, koja je izgledala kao da pada niz rame devojke, morao je da prepravi, da ne deluje previše „otvoreno“. Sa druge strane, vojvotkinju od Saderlenda, slikar je poštedeo takvog prepravljanja, pa poprsje, jedne od najelegantnijih žena u slikastvu dvadesetog veka, poprilično dolazi do izražaja.

4. Godiva (John Collier, 1898)

53.jpg
FOTO: Jot Down

Godiva je bila anglosaksonska plemkinja, i žena Leofrika, upravnika grada Koventrija. Jedna legenda kaže da je Leofrik, navodno, pristao na njen zahtev da smanji poreze koje je ubirao od svojih podanika, ukoliko ona prođe kroz grad naga, na konju. Iako je bio ubeđen da ona to neće učiniti, Godiva je, kao od majke rođena, izašla na ulicu, ali je pre toga zamolila sve meštane da ne izlaze iz kuća, i da zatvore sva vrata i prozore.

5. Hil i ninfe (John William Waterhouse, 1896.)

63.jpg
FOTO: Jot Down

Izuzetno se malo zna o devojkama koje su Džonu poslužile kao modeli dok je stvarao svoje slike. Nije utvđeno, sa sigurnošću, da li je na ovoj to bila njegova sestra Džesi, druga sestra Mari, ili Ester, njegova supruga. Ono što je sa sigurnošću tačno je da je uvek slikao lik iste osobe, a čak i da su u pitanju bile različite osobe, definitivno su ličile jedna na drugu.

6. Upeklo je junsko sunce (Frederic Leighton, 1895.)

73.jpg
FOTO: Jot Down

Maestralno delo Frederika Lejtona nalazi se u Muzeju umetnosti u Puerto Riku. Moguđe je da je tamo, pevač, Luis Migel, prvi put video sliku, pa mu je ona poslužila kao inspiracija tokom stvaranja jedne od njegovih pesama. Neki, pak, misle da je usnula devojka, glumica Doroti Din, koja se već nalazi na dve njegove slike, a postoje mišljenja i da je, možda, u pitanju druga glumica, Meri Lojd. U svakom slučaju, ima i onih koji smatraju da ni jedna ni druga ne izgledaju kao naslikana devojka.

-poslovna_komunikacija.gif

7. Četiri godišnja doba (Alfons Mucha, 1900.)
131.jpg
FOTO: Jot Down

Ove slike su toliko bile popularne 1896. godine, da je od Alfonsa traženo da stvara nove slike sa istom tematikom. Naredna verzija objavljena je 1897. godine, a posle nje, još jedna, 1900. godine, koja je sadržinski bila upotpunjenija, a i devojke su, ovoga puta, imale vezanu kosu.

8. Vendi (Anthony Devas, 1950)
19.jpg
FOTO: Jot Down

Između 1950. i 1957. godine, britanska kompanija čokoladica i bombona, „Rauntri" (Rowntree), otkupila je dvadeset portreta mladih žena, koje su slikali umetnici kao što su: Antoni Devas, Norman Hepl ili Henri Marvel Car. Slike su korišćene za potrebe pravljenja reklama za marku čokolade Aero. Jedna od tih devojaka je i Vendi...

9. Devojka sa bisernom minđušom (Johannes Vermeer, 1665.)

20.jpg
FOTO: Jot Down

Ovaj portret predstavlja pravo remek-delo holandskog slikara, koji je skoro dvesta godina bio neshvaćen, a kasnije su ga svrstali u red najuspešnijih slikara u istoriji. Slika je poznata i pod nazivom Devojka sa turbanom, Mona Liza severa, ili Holandska Mona Liza.

O tome ko je, zapravo, ova devojka, postoje brojne teorije, a prava istina ni danas se ne zna. Jedni smatraju da je to Vermerova starija ćerka, dok neki drugi misle da je u pitanju služavka Grita. Istoričari umetnosti nisu sigurni ni da li je Vermer imao model za sliku. I posle nekoliko vekova, sve što je vezano za Devojku sa bisernom minđušom je obavijeno velom misterije.

Godine 1999, američka spisateljica objavljuje roman pod nazivom „Devojka sa bisernom minđušom“, a 2003. se na filmskom platnu premijerno prikazuje istoimeni film.

10. Oh, Džef… I ja tebe volim… Ali… (Roy Lichtenstein, 1964)

211.jpg
FOTO: Jot Down

Svi Rojevi radovi, zapravo, predstavljaju kopije sličica iz stripova, čiji su autori bili slavni umetnici: Žil Kejn, Džo Kjubert, Džek Kirbi… Nijedan od crtača nije nikada dobio ni jedan jedini dolar od silnog novca koji je decenijama punio Lihtenštajnovu kasu. Šezdesetih godina nije postojao internet, tako da ni brojni ljubitelji “njegovih” slika, nisu mogli da slute da njihov miljenik radi na kvarno! Postoji na desetine članaka koji, čak, pokušavaju da opravdaju njegovu prevaru, ali to je sve jeftina priča.

Međutim, ovde se ne radi o poštenju, već o umetnosti. Sliku ove plavuše, jedinstvene po svojoj lepoti, Roj je uradio na osnovu originala Tonija Abruca.

11. Danaja (Gustav Klimt, 1907)
25.jpg
FOTO: Jot Down

Lik Danaje pripada grčkoj mitologiji, i simbol je božanske ljubavi. Širom sveta, i u različitim epohama, nalazila se na platnu brojnih slikara. Prema jednom mitu, otac ju je zatvorio u kulu od bronze. Pozlaćena masa koja teče između njenih nogu predstavlja, ni manje ni više, nego boga Zevsa! Njen izraz lica, i položaj desne ruke, govore više od hiljadu reči - Danaja uživa i zahvalna je Zevsu na pruženom užitku!

IZVOR: Jot Down