Ovo možda niste  znali o modi
pexels

Ono što je danas moderno, nekada je bilo skupo ili čak sramno nositi. Dosta toga se promenilo u svetu mode, a ovo su samo neke od činjenica.


1. Manžetne

Verovatno svi znate šta su manžetne, ali koliko vas zna da je za njihov izum zaslužan Napoleon Bonaparta? Došao je na ideju da se vojnicima na rukave zašiju dugmići da ne bi stalno o odelo brisali nos.


2. Dečja moda

Trenutno se dečja moda nalazi u istom rangu sa modom za muškarce i žene, a nekada nije bilo tako. Do pre 200 godina deca su nosila manje kopije muške i ženske odeće.


3. Kada su se pojavile manekenke?

U odnosu na današnjicu, kada je manekenstvo dobro plaćen posao, do 19. veka dizajneri su svoje kreacije umesto na manekenkama prikazivali na lutkama.


4. Porez na bradu

Današnji muškarci veoma vode računa o svojoj bradi i imaju veliki izbor što se oblika i veličine same brade tiče. Nekada su muškarci morali da briju brade kako bi što više ličili na Evropljane. U suprotnom bi plaćali porez na bradu. To se dešavalo u Rusiji, za vreme Petra Velikog.


flickr.com
flickr.com

5.Rukotvorine

Sedamdesetih godina većina ljudi je odela sama plela i šila. Danas su takve stvari unikati.


6. Nakit

Zanimljivo je da su muškarci započeli eru nošenja nakita, kao statusnog simbola. Danas je to uglavnom odlika žena.


7. Kratka kosa

Danas nije retko videti ženu sa kratkom kosom. Nekada su kratku kosu nosile neverne žene i to je bilo obeležje sramnog ponašanja.


8. Trudnoća kao moda

Verovali ili ne u 15. veku trudnoća je bila u modi. Tada su žene ispod odeće nosile jastuk da bi izgledale kao da su trudne.

pixbay
pixbay

9. Obrve

U vreme renesanse lice bez obrva je bilo u modi. Kao dokaz za to imamo čuvenu Mona Lizu.


IZVOR: opusteno.rs