Ove pesmice biće praznični hit!

FOTO: Pixabay


Ako se danas bilo šta može tvrditi sa sigurnošću, onda će kompjuterski generisane pesmice sigurno biti pravi hit od ovog Božića. Ljudi su imali veoma mali udeo u pisanju ovih pesama. Umesto toga, naučnici su stavili neku božićnu fotografiju u računar i pustili su ga da odradi svoj posao. Program je analizirao sliku, pokupio neki relevantan tekst i otpevao ga uz muziku koju je usput sam iskomponovao.

Program koji kreatori ga nazivaju „nervnim karaokama“ nastao je na Univerzitetu u Torontu i u stanju je da uzme bilo koju digitalnu fotografiju i pretvori je u kompjuterski generisanu pesmicu. Ovaj program na razigran način pokazuje šta sve veštačka inteligencija može da uradi, a da toga nismo ni svesni.

Nervne karaoke nastale su kao rezultat sveobuhvatnijeg istraživanja koje je za cilj imalo da se računari upotrebe za stvaranje muzike, pisanje tekstova i čak stvaranje plesnih pokreta. Pisanje muzike bila je početna tačka za Hang Čua, studenta doktorskih studija, koji je nervnu mrežu istrenirao uz pomoć 100 sati onlajn muzike. Nakon toga, program je mogao da pokupi muzičku skalu i melodijski profil i iskomponuje jednostavnu melodiju od 120 taktova u minuti. Potom bi dodao akorde i bubnjeve.

music_1885680_1920.jpg

FOTO: Pixabay

Međutim, kompjuterski generisana muzika bila je tek početak. Tim iz Toronta zatim je naučio program kako da pleše. „Nahranili“ su ga jednočasovnim snimkom iz video igre Just Dance. Program je umeo da prepozna plesne poze i tako naučio da poveže pokrete sa muzikom. Ukoliko je istreniran na pravi način, program može da napravi digitalnu figuru koja će plesati uz muziku koju je iskomponovao.
Uz pomoć melodija iz programa Just Dance, u trajanju od još sat vremena, kao i tekstova pesama sa interneta u trajanju od 50 sati, program je naučio kako da pretvori reči u muziku. Oslanjajući se na reči koje su se pojavljivale najmanje četiri puta u bazi podataka, program je sačinio rečnik koji se sastojao od 3390 reči, koje je računar nizao tako da u svakom taktu bude po jedna reč.

Kao poslednji korak, program je bio obučen da sa slika pokupi natpise i nauči kako određene reči mogu biti povezane sa vizuelnim šemama i predmetima. Kada se u njega ubaci nova fotografija, program može da prikupi neki relevantni tekst pesme i otpeva ga, koristeći foneme koje su povezane sa rečima u njegovom rečniku. Ovakav sistem ugleda se na prethodni projekat, odnosno na program koji je mogao da uzme neku sliku i generiše tekst po uzoru na stil Tejlor Svift. Ukoliko program izabere reči koje ne može da izgovori, zamenjuje ih zvukom poput „oooouu“.

Prilikom prvih demonstracija, Ču je u program ubacio božićne slike kako bi video kakvu će vrstu pesmice stvoriti. Rezultat je bio prilično prazničan, međutim, planira se da se u budućnosti upotrebi veći broj muzičkih instrumenata kako bi se stvarale složenije pesmice, kao i da se program osposobi da izabere instrument koji najbolje odgovara slici.

Veruje se da će naprednije verzije ovog programa vremenom služiti kao virtuelni instruktori za kandidate „X Faktora“ ili emisije „Amerika ima talenat“. Međutim, pre toga, kompjuterski generisane karaoke pronaći će svoju primenu u našim domovima. Umesto da kupujemo aparat za karaoke sa određenim pesmama, možemo kreirati sopstvene karaoke kod kuće, tako što ćemo ubaciti neke zanimljive slike i aparat će generisati muziku za nas. Mogućnosti su bezgranične!


IZVOR: The Guardian