On je Čarli Braun, a ovo je Snupi šou!

Foto: Wikipedia

Čarli Braun i Snupi šou je američki serijal crtanih filmova nastao na osnovu stripa Peanuts. Kreator ovog stripa je Čarls Šulc i pripada žanru humorističkog stripa. Glavni junaci su Čarli Braun, Snupi, Lajnus, Lucija, Šmrka, Sara, ptičica Vudstok i drugi.

Čarli Braun je izmišljeni lik i glavni junak crtanog filma Čarli Braun i Snupi šou. Ima osam i po godina, a prvi put kada se pojavio imao je četiri. Rođen je 30. oktobra kada ga je osmislio Čarls Šulc. Čarli Braun je dopadljivi dečak koji poseduje ogromnu odlučnost i nadu, ali koga uvek nadvladaju sopstvene nesigurnosti. On je ćelavi dečak, dopadljivi gubitnik, stalna žrtva „loše sreće” i vršnjaci ga često koriste. Sve ovo se najbolje oslikava u istoriji njegovog bejzbol tima, gde ne može da pobedi ni jednu utakmicu.

Peanuts_1349947673_670x0.jpg
Foto: Wikipedia

Kao i većina likova u filmu, Čarli ima karakteristične osobine i poznate izraze: Dobra žalost, Zbog čega ja ne mogu da imam normalnog psa kao i svi ostali?, Nekako, nikada mi nije jasno šta se dešava i mnogi drugi. Najpoznatiji njegov izraz Good grief- Dobra žalost dospeo je na 18. mesto u emisiji 100 najboljih tv izraza, na TV Land.

Na Čarlijevoj proslavi uvek pada kiša, on nikada nije pobedio na bejzbol utakmici, večno je zamišljen, pognute glave sa rukama u džepovima i skoro uvek u pratnji psa Snupija. Čarlija čak i Snupi u nekim trenutcima ume da nadmudri.

Onlajn_kurs_PPS_manji.gif

Snupi je inteligentan pas rase bigl, koji nikada nije progovorio ni jednu reč. Dok sedi na krovu od svoje kućice zamišlja kako da ostvari svoji najveću želju, a to je da pobedi svog umišljenog neprijatelja Crvenog Barona. Izvorna ideja za Snupija je bio Spajk, Šulcov pas iz detinjstva. Snupi se prvi put pojavio u stripu 4. oktobra 1950. godine. Prvi put se pojavio u uspravnom položaju 9. januara 1956. godine u epizodi u kojoj vozi klizaljke na zaleđenom jezeru.

Snupi se ne može zamisliti bez svoje kućice koja je mnogo veća iznutra nego što se čini spolja. Kućica ima stepenice, a na donjem spratu se nalaze televizor, stoni tenis, bilijar, biblioteka i druge stvari. Kućicu je napravio njegov vlasnik Čarli.

snoopy_christmas_00370257.png
Foto: Wikipedia

Verni pratilac Snupija je ptica Vudstok. Ptica se pojavljuje od 60-ih godina. Ona sedi ili leži na krovu od kućice, igra karte, tenis i slično. Vudstok često pokazuje ljutnju na Snupija koji radi ili poseduje ono što Vudstok ne podnosi.

Još jedan od bitnih likova je Lajnus, dečak intelektualac, opsednut je svojim plavim ćebetom i nikada se ne odvaja od njega. Sisajući svoj palac on često izgovara filozofske misli.

Lucija je neverovatna brbljivica i namćor, Leonova je sestra, poznata po tuči sa Snupijem na sred ulice. Jedina slaba tačka joj je to što je zaljubljena u Šmrku, dečaka koji voli da svira klavir, a najviše kompozicije Betovena.

Leon je Čarlijev drug, zaljubljen u Saru, Čarlijevu sestru. Sara je uvek tiha i stalno nosi psa sa sobom. Od sporednih likova pojavljuju se nerazdvojne prijateljice (jedna tipična štreberka i jedna bejzbol igračica) Mersi i Nati.

U 2015. godini porodica Šulc je ponovo oživela likove crtanog filma i imali smo prilike da ih gledamo na filmskom platnu u 3D verziji. Likovi se nisu promenili, već su postali samo nova slika onoga što je divno u njima već 50 i više godina.

peanuts_03.jpg
Foto: Wikipedia

Crtani film nam donosi mnogo zabave. Iz njega možemo izvući dosta pouka. Decu bi trebalo učiti da vole crtane filmove, učiti ih pravim vrednostima i tome da teže ka pravom drugarstvu, što nam upravo Čarli Braun, i ceo serijal, pokazuje. Crtani filmovi su za sve generacije, i malde i stare, za sve one koji bez obzira na godine vole i žele da uživaju. Crtani filmovi nas vraćaju u mladost i detinjstvo ili nam ga na neki način upotpunjuju.


Jovana Ilić


Pročitajte i:

Beograd je svojevrsna melodija
Volite horor filmove? Šta oni izazvaju u nama?
Kako se nasleđuje boja očiju?