Miki Jevremović: Odlazak muzičke legende

FOTO: Politika

Priredila: Jelena Radojević

Iza sebe je ostavio pesme koje su obeležile jugoslovensku muziku šezdesetih i sedamdesetih godina, a neke od pesama kao što su “ Ako jednom vidiš Mariju”, “Grkinja”, “Pijem”, slušaju se i danas sa istim uživanjem.

Miki je rođen 27. marta 1941. godine u Beogradu. Karijeru je počeo pre četiri decenije na teritoriji bivše Jugoslavije, a u to vreme festivali su u bili važni, ali neizostavni put ka uspehu jednog pevača, pa ih Jevremović nije zaobilazio. Nastupao je na festivalima kao što su „Vašem šlageru sezone“ u Sarajevu, na „Beogradskom proleću“, „Zagrebačkom festivalu“, "Splitskom festivalu", i "Opatijskom festivalu". Devedesetih godina je učestvovao i na letnjim festivalima u Crnoj Gori. Sarađivao je sa mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu (Boris Bizetić, Mikis Teodorakis i dr).

Pesme „Pijem", „Mama“ i „Osamnaest žutih ruža“ Miki je snimio na početku svoje karijere, a i dalje su sinonim jakih emocija. Numera „Pijem" je jedna od najpoznatijih pop pesama u našoj muzici, vraćamo joj se uvek, i kada slavimo, ali i kada patimo.

Kasnije, usledili su hitovi „Ako jednom vidiš Mariju“, „S kim si sada kad je tužno vreme“ „Pesnikova gitara“,„Grkinja“, „Neka toče staro vino“, „Lihnida“,„ Kad bih znao da je sama" koji su nezaobilazan deo Mikijeve nezaboravne muzike.
Miki je bio izuzetno popularan šezdesetih i sedamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, ali se njegova popularnost proširila i van granica SFRJ, na SSSR, gde je uz Đorđa Marjanovića i Radmilu Karaklajić bio najpriznatiji izvođač sa ovih prostora.

Tokom tog perioda Miki je pored Đorđa Marjanovića bio najpoznatiji pevač na jugoslovenskom tlu, pa su se njihovi obožavaoci simbolično podelili na “Mikiste” i “Đokiste”.

Ono što je najvažnije za svakog velikog umetnika, pa tako i za Mikija, jeste da njihova dela ostaju da žive i nakon njihove smrti.

Izvor: Story


Pročitajte i:

Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen
Lejdi Gaga: Na ivici slave
Tina Tarner: Jednostavno, neuništiva!