Od beskućnika do milijardera i investitora

FOTO: Baobab Academy

Sve je počelo 80-ih godina, kada je Gardner imao samo 27 godina i zajedno sa svojim sinom godinu dana živeo na ulicama San Franciska u Kaliforniji. Pošto je radio za veoma malu platu u jednoj firmi kao posrednik u trgovini na nekoj vrsti prakse, nije imao novca da plati kiriju za stan, tako da su morali da se snalaze za prenoćište. Osim u toaletu na železničkoj stanici, spavali su i u parkovima, crkvenim prihvatilištima ili ispod Krisovog radnog stola na poslu kada bi svi otišli kući. Hranili su se u narodnoj kuhinji, a ostatkom novca Kris je plaćao vrtić u kome je njegov sin boravio dok je on radio.

Neočekivani preokret

Bez obzira na sve nedaće koje su ga snašle, Kris je napredovao na poslu. Imao je prirodan talenat za trgovinu i na kraju obuke u firmi zaposlen je za stalno.Tada je konačno mogao da iznajmi kuću u kojoj će živeti sa sinom. Njegova karijera je napredovala velikom brzinom, tako da je već 1987. godine otvorio svoju investicionu kompaniju Gardner Rich. Danas Kris Gardner ima bogatstvo koje se procenjuje na 60 miliona dolara, putuje po svetu održavajući motivacione govore i vodi niz humanitarnih organizacija za beskućnike i za borbu protiv nasilja nad ženama.

Imajući u vidu da je Gardner živeo na ivici egzistencije i da je čak završio u zatvoru jer nije imao novca da plati kazne za parkiranje, potpuno je jasno zašto se Holivud zainteresovao za njegovu autobiografiju pod nazivom „Potraga za srećom“ (The Pursuit of Happyness), koja je ubrzo po objavljivanju postala pravi hit među čitalačkom publikom. Istoimeni film objavljen je 2006. godine sa Vilom Smitom (Will Smith) u glavnoj ulozi za koju je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg glumca.

Pursuit_of_Happyness_730x510.jpg

FOTO: Sukarto

Nedaće u detinjstvu

Gardner je rođen u Milvokiju i nikada nije upoznao svog oca. U siromaštvu su ga odgajali njegova majka Beti Džin i očuh alkoholičar koji ga je fizički zlostavljao. Jedan deo svog detinjstva proveo je u domu za nezbrinutu decu, gde je dospeo nakon što je njegova majka, u trenutku rastrojstva, pokušala da ubije svog partnera.

Gardner je jednom prilikom izjavio za medije da ne bi ništa menjao u svom životu:„Morao sam da prođem kroz loše detinjstvo da moja deca ne bi isto tako patila. Moja sudbina se zasnivala na velikoj želji za boljim životom“. Međutim, kako Gardner sam navodi, najveća inspiracija i podrška bila mu je majka: „Svaki dan bi mi govorila: ʼSine, možeš da radiš i da budeš šta god poželišʼ, a ja sam u potpunosti verovao u njene reči.“

Vrednovanje života

Šest godina nakon projekcije filma, Gardnerov život se opet promenio 2012. kada mu je žena preminula. Tada je shvatio da ne želi više da se bavi svojim poslom, već postaje motivacioni govornik. Sada putuje i svojim govorom ohrabruje milione ljudi u preko 50 država sveta.

Gardner veruje da je svojim primerom opovrgnuo tvrdnju „da je svaki čovek proizvod svoje okoline“. „U skladu sa tom idejom ja bih sada trebalo da budem još jedan pijani prokletnik koji zlostavlja svoju ženu i decu.“ Nasuprot tome, ono što ga je vodilo ka uspehu jesu ispravne odluke, bezuslovna ljubav njegove majke i podrška drugih divnih ljudi.


IZVOR: BBC Mundo