Obilasci četiri najveće fabrike čokolade

FOTO: 500px

Prevela: Katarina Kovač

Obilasci često uključuju besplatne uzorke čokolade i na taj način možete da odete iza kulisa i vidite kako Mars, Nestle, Kedberi (Cadbury) i Herši (Hershey) proizvode vaše omiljene čokolade. Ferrero, proizvođač Nutele i Ferero Roše čokolada, treći je po veličini proizvođač čokolade u svetu, ali ova tajnovita kompanija ne nudi javne obilaske fabrika.

Mars: Obilazak fabrike Ethel M, Las Vegas, Nevada, Sjedinjene Američke Države

Ethel_M.jpg
FOTO: MCM Group

Kompanija Mars je najveći proizvođač čokolade u svetu koji prodaje neke od omiljenih američkih čokoladica, uključujući M&Ms, Snikers (Snickers), Dav (Dove) i Tviks (Twix). Forest Mars Stariji je 1941. godine izumeo M&Ms nakon što je u Drugom svetskom ratu video vojnike koji jedu čokoladu prelivenu glazurom od šećera koja sprečava da se čokolada otopi. On je 1981. godine izvan Las Vegasa otvorio obilazak Ethel M fabrike da bi odao počast svojoj majci i njenim čokoladnim receptima.

U obilazak fabrike je najbolje ići tokom radnih dana, dok je fabrika u funkciji i svi posetioci dobiju besplatan komad čokolade. Recenzije obilaska fabrike su podeljene, u zavisnosti od toga da li je bilo moguće videti proizvodnju čokolade, ali susedni botanički vrt kaktusa je stalni favorit posetilaca.

Nestle: Maison Cailler fabrika, Bro, Švajcarska

Maison_Cailler.jpg
FOTO: La Gruyère

Nestle, švajcarska marka, proizvodi čokoladu još od 1920-tih, a i danas pravi popularne poslastice kao što su Butterfinger čokoladice, KitKet (KitKat), Kranč (Crunch) i celu Wonka liniju. Nestle je 1929. godine kupio Cailler fabriku čokolade, prvu švajcarsku fabriku koja je proizvodila čokoladu.

U Maison Cailler fabrici, koja se nalazi u gradu Bro u Švajcarskoj, možete provesti ceo dan razgledajući izložbe koje otkrivaju čitavu istoriju proizvodnje čokolade, od Asteškog porekla do švajcarske prerade, a obilazak se završava u prostoriji za degustaciju gde vas uče kako da koristite svoja čula da okusite čokoladu i takođe vas podstiču da pojedete koliko god čokolade želite!

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Ovo je jedinstveni obilazak po veoma pristupačnoj ceni i vredno ga je posetiti ukoliko se nađete u ovom predelu Švajcarske.

Kedberi: Svet Kedberi, Birmingem, Ujedinjeno Kraljevstvo

Cadbury_World.jpg
FOTO: Free Radio

Kedberi, proizvođač poslastica kao što su Creme Egg, Dairy Milk čokolade i Turkish Delight, nudi čudesan obilazak blizu proizvodnog sela u Bonvilu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Birmingemski „Svet Kedberi“ je jednosmerni samostalni obilazak u kojima posetioci kroz animacije, video prezentacije, kompjuterske simulacije, statične izložbe i demonstracije zaposlenih uče o poreklu čokolade, kao i o kompaniji Kedberi.

Ovaj popularni obilazak je dobar izbor za izlet, a sam obilazak traje tri do četiri sata.

Herši: Heršijev čokoladni svet

Hershey_s.jpg
FOTO: Hershey’s

Mesto Herši u Pensilvaniji, koji se još naziva i „najslađim mestom na Zemlji“, je dom Herši fabrike čokolade. Herši je stvorio ogroman Herši park, baziran na čokoladi, koji ima mnogo vožnji i vodenih tobogana. Heršijev čokoladni svet je besplatna atrakcija koja se nalazi izvan Heršijevog parka i uključuje vožnju koja posetioce vodi na razne aktivnosti. Prvo vodi kroz rekonstruisanu fabriku koja prikazuje proizvodnju od zrna kakaa do čokolade, zatim sledi aktivnost u kojoj pravite sopstvenu čokoladicu, pa kurs degustacije i na kraju 4D film.

Ovo je zabavna aktivnost za decu svih uzrasta, pogotovo ako se spoji sa odlaskom u Heršijev park.

IZVOR: About Travel

Katarina je student engleskog jezika koji veruje da je sve moguće ukoliko se dovoljno želi.