Novo lice Adolfa Hitlera

FOTO: Know Your Meme

Ovu neverovatnu tvrdnju prezentuje knjiga pod nazivom „Velika zabluda“ (Der Totale Rausch) koja je uspešno prodavana u Nemačkoj i do sada prevedena na 18 jezika. Autor Norman Ohler priča o vezi Hitlera sa drogom, uključujući kokain, heroin, morfijum i najopasnije psihostimulanse koji izazivaju veliku zavisnost, a predstavljaju preteču metamfetamina. „Knjiga razmatra veliku upotrebu, ili zloupotrebu, droge u nacističkoj Nemačkoj“, rekao je Ohler, kao i „stratešku ulogu koju je imala posebna vrsta metamfetamina, koju su pod nazivom Pervitin proizveli nacisti 1937“.

Napredna industrija

Povest koju priča Ohler počinje tokom doba Vajmarske republike, kada je nemačka farmaceutska industrija bila u ekspanziji i zemlja je bila jedan od najvećih izvoznika kako opioida, tako i morfijuma i kokaina. Kako navodi Ohler, Hitlerova „zloupotreba“ droge imala je tri faze. „Prva je bila 1936-1941 kada je Hitler uzimao vitamine i glukozu. Godine 1936. upoznao je Teodora Marela, koji je brzo postao njegov lični lekar i bio od ključne važnosti za Hitlerovo korišćenje droge“, kaže autor. „Marel mu je rekao ’Mogu da ti dam injekcije sa vitaminima od kojih ćeš se odmah osećati bolje i nikada nećeš biti prehlađen’. Tako je Hitler živeo na bazi injekcija vitamina i glukoze“.

Sledeća faza, potvrđuje autor, počela je na jesen 1941, kada se rat protiv Rusije počeo odvijati loše. „Hitler je počeo da konzumira hormone, steroide i barbiturate. Injektirali su mu hormone životinja, uključujući i svinje, koji su očigledno delovali.“

adolf_hitler_s_height_4b96bc98af2baec2.jpg

FOTO: Reference

„Teškoće“

„Treća faza počela je u leto 1943. kada je Hitler počeo da uzima izuzetno teške droge“, uverava autor. Ohler, koji je novinar i napisao je dva romana, uverava da mu je namera bila da napiše roman o ulozi droge u periodu nacizma. Međutim, tokom svog prvog pregleda arhive, potpuno je promenio mišljenje kada je pronašao dokumenta doktora Teodora Morela. Morelove beleške, uverava Ohler, pokazuju da je doktor Hitleru dao ukupno 800 injekcija u periodu od 1349 dana. Nakon tog saznanja, Ohler je putovao od jedne do druge arhive u zemlji da objedini materijal za svoju knjigu.

cd4be53663e3c0b1292fbd945d5d0bfc.jpg

FOTO: Pinterest

„U julu 1943. imao je odlučujući sastanak sa Musolinijem koji je hteo da napusti Sile osovine zbog čega je Hitler bio vrlo deprimiran“, priča Ohler. „Tog dana Morel je po prvi put upotrebio drogu koja se zvala eukodal, analgetski polusintetički opioid, farmaceutski rođak heroina, koji proizvodi mnogo moćniji efekat euforije. Eukodal koji je tada razvila Nemačka je lek koji se danas zove Oksikodon i koji je bio uzrok velikog broja zavisnika u svetu.

„Nakon jedne injekcije eukodala Hitler se osećao ekstremno dobro, a postoje i izveštaji da je bio u tolikoj euforiji da na sastanku sa Musolinijem nije prestajao da govori i da je uspeo da ga ubedi da nastavi da pruža podršku Nemačkoj“, ističe Ohler. Ohler je takođe pronašao dokaz da je Hitler uzimao kokain u namanje 15 slučajeva. „Ta doza nije bila mala. Bila je to čista supstanca koju su mu predali esesovci (Šucštafel, nem. Schutz-Staffel – elitni korpus i lična Firerova garda). Bilo je slučajeva kada je uzimao kokain i eukodal u periodu od nekoliko sati, što se u slengu narkomana naziva spid-bol (speedball).

Pervitin

U „Velikoj zabludi“ Ohler takođe priča o strateškoj ulozi koju je igrao lek Pervitin, proizveden u Nemačkoj 1937. i distribuiran od strane nacista u redove njihovih oružanih snaga. Pervitin je za Nemce predstavljao „magično jedinjenje“, pa su ga mnogi često koristili: od domaćica, glumaca, šofera, da bi poboljšali samopouzdanje i performanse, do vojnika da smanje stres i umor i stvore osećaj euforije.

375083_900_iq6p1x.jpg

FOTO: My webs

U svojoj knjizi Ohler prilaže pismo koje je sa ratnog fronta 1939. svojim roditeljima poslao pisac i budući dobitnik Nobelove nagrade Hajnrih Bel u kome ih moli da mu pošalju Pervitin, jedino oružje kojim je mogao da se bori protiv svog glavnog neprijatelja – sna. „Pervitin je bio široko dostupan do 1939“, objašnjava Ohler. „U Berlinu se pretvorio u modu, ljudi su ga koristili da povećaju nivo energije kao što su koristili kafu. Kupovale su se ogromne doze pervitina na sve strane. Kompanija je htela da Pervitin bude konkurent Koka-Koli“, dodaje.

Eksperti su knjigu pozitivno ocenili. Britanski istoričar Jan Keršou, koji je jedan od glavnih akademskih predstavnika za temu Hitler i nacistička Nemačka, rekao je za državni list Gardijan da je ova knjiga veoma ozbiljno naučno delo.

„Hitler je koristio drogu da odbaci predrasude koje su se formirale kada nije bio pod uticajem narkotika“, rezimira Norman Ohler. „Ono što je činio bilo je da se udaljavao od realnog sveta u trenucima kada je trebalo da shvati koliku zabludu predstavljaju njegove iracionalne ideje o osvajanju celog sveta.“


IZVOR: BBC Mundo