Nova otkrića na Aninama!
Lajkovac na dlanu

Direktor Turističke organizacije Opštine Lajkovac Milutin Rankoviċ prisustvovao je arheološkim istraživanjima koja su ovih dana nastavljena na lokalitetu Anine u Ćelijama nadomak Lajkovca.


Rukovodilac projekta Radivoje Arsić kaže da su, zahvaljuċi sredstvima Opstine Lajkovac koje je opredelila Komisija za kulturu i sredstvima Ministarstva kulture, istraženi novi delovi rimskog kupatila iz IV veka nove ere i da se po prvi put nalaze i tragovi oslikanih zidova. Nađen je dozidani deo koji su varvari naknadno sagradili, a ima i ostataka nove istorije, poput dugmadi austrougarske uniforme. Lajkovac na dlanu
Lajkovac na dlanu

„Ako budu dobijena sredstva i od Ministarstva kulture, celo kupatilo će biti otkriveno. Tako će se formirati kompleks, mnogo veći i mnogo značajniji nego što su počeci istraživanja ukazivali”, izjavio je Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije .


Opština Lajkovac je značajno pomogla u istraživanju ovog vrednog nalazišta obezbedivši dva miliona dinara iz opštinske kase za finansiranje arheoloških radova. Takođe, sa 2,9 miliona dinara otkupljeno je zemljište na kome se nalazi arheološko nalazište, kao i parcele u neposrednoj blizini na kome će biti izgrađen park.


Pored građevina iz rimskog doba, na ovom prostoru otkriveno je i nekoliko arheoloških nalaza, koji govore o ekonomskom životu, pre svega nalazi novčića koji svedoče da je vila podignuta početkom trećeg veka i da je uništena oko 380. godine kada su Goti prošli ovim prostorom, spaljujući i uništavajući poljoprivredna imanja i građevine.


„Međutim, izgoreo je samo krov, dok su zidovi i temelji sačuvani i bili su u upotrebi čak i hiljadu godina kasnije u srednjem veku za vreme Despota Stefana i Đurđa Brankovića. Na to upućuju novčići i grnčarija pronađeni na ovim prostorima“, objašnjava Radivoje Arsić.


Tekst napisan u okviru projekta„Život u Big data Eri - nauči šta je vest”.